Sport

Floyd Mayweather TKO-zta Conor McGregort

Las Vegasból, a helyszínről a meccs előtt már pár órával bejelentkeztek a legnagyobb nevek és a legfontosabb arcok, mint például Mike Tyson vagy LeBron James, kosársztár – de Budapesten, a Sport TV stúdiójában Hosszú Katinka és Shane Tusup is készen állt.

Amerikai idő szerint szombat este kilenc óra, magyar idő szerint vasárnap reggel hat óra körül már csurig megtelt a Las Vegas-i T-Mobile Aréna. A nemzeti himnuszok után először a “vendég” MMA-világbajnok, Conor McGregor vonult a kötelek közé – tette mindezt az ír zászlóval a nyakában. De ezen Floyd Mayweather Jr. könnyedén túltett, már a bevonulásáról cikkek tucatjai fog szólni: az amerikai szupersztár símaszkban lépett a ringbe.

A kötelező bemutatások és a szabályok ismertetése után véget ért a várakozás, végre valahára elkezdődött az “Évszázad bokszmeccse.”

Első menet

Rögtön McGregor lépett fel agresszorként, többször eltalálta az amerikait. Az első három percben még a kivárás dominált, de egy-egy ír felütés már talált, így a ketrecharcosé lett az első menet.

Második menet

A második három percben folytatódott a McGregor-show, kicsit tán meg is lepte Mayweathert ez az agresszív kezdés, picit lassan kezdett az amerikai, nem igazán találja az ütőtávot. Mayweather közben nem egyszer fordult ki az ütések elől.

Itt még uralva a meccset. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Harmadik menet

McGregor folyamatosan talált, Mayweather pedig nem érezte a ritmust. Még mindig csak a harmadik menetben jártunk, de az ír MMA-s uralta a meccset. A meccs negyedénél egyértelműen McGregor volt fölényben.

Negyedik menet

Folytatódott a tendencia, de úgy tűnt, érkezik Mayweather. Kicsit fáradni látszott McGregor. Egy-egy találat itt és ott is. A menetet – először – az amerikai vitte. 3-1, McGregor. De nagyon sok volt még akkor hátra.

Úgy tűnt, megfordult a meccs. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Ötödik menet

Mayweather megjött a meccsbe, folyamatosan szurkált, talált. Erdei Zsolt szerint teljesen elfogyott McGregor. Ez a menet is az amerikaié már.

Hatodik menet

A bunyó felénél Mayweather nézett ki jobban. McGregor kis show-t is próbált bevinni a meccsbe, de Mayweather nem vette a lapot, többször is talált. Döntetlen szag érződött a hatodik menet után. Erdei szerint unalmas volt az első 18 perc.

Nagyon fáradni látszott Conor McGregor (Fotó: Getty)

Hetedik menet

McGregor jól tartotta magát, mondta Erdei Zsolt. Amikor már a tizenkét menet második feléhez értünk már minden ütés számít. Mayweather nagyon jól bokszolt, az íren látszott, csak a kiütés segíthet.

Nyolcadik menet

Hajszát indított Mayweather McGregor után. Az amerikai nagy nyomás alatt tartotta ellenfelét, de a ketrecharcos előtt le a kalappal. Sok-sok kifordulás és ölelgetés a meccsen, nem annyira a boksz uralta a nyolcadik menetet. 24 perc után – ha csak nem lesz kiütés – Mayweathernek állt a zászló. Erdei Zsolt szerint rettenetes a meccs minősége, 10-ből – mondja – maximum másfeles.

Kilencedik menet

Mayweather elindult, de nem tudta kivégezni ellenfelét, McGregor állta a sarat. De már nagyon a végét járta az ír, S. Kovács Ádám szerint a cardio, nem is az amerikai üti ki. Egyszerűen nem bírja oxigénnal. Nagy csoda, hogy kijönnek a 10. menetre.

Tizedik menet

Tovább nyomott Mayweather, nem bírta az ír, vége, leléptették McGregort! Nyert Floyd Mayweather Jr.!

Előzmények

18 hónappal az első “Évszád bokszmeccse”, a Floyd Mayweather Jr.-Manny Pacquiao után itt a 21. század legújabb non plus ultrája, ahol az amerikai az állandó tényező, csak Pacquiaót cserélték ki az ír MMA-világbajnokra, Conor McGregorra. Vegyük hát sorra, mi vezetett az összecsapásig – nem volt egyszerű menet a két sportembert egy ringbe terelni.

Először is óriási adok-kapok volt a két fél között a közösségi médiában. Az egész úgy kezdődött, hogy visszaütöttem, tartja a régi kifogás, de itt valójában Conor McGregor tweetjével indult a lavina. Az ír világbajnok folyamatosan kóstolgatta a 2015 szeptemberében 49-0-ás mérleggel visszavonuló Mayweathert. Az egyik leginkább idézett mondata talán ez volt:

Ha egy az egyben lennék Floyd Mayweatherrel, harminc másodpercen belül megölném. Harminc másodperc alatt köré tekerednék, mint egy boa, és megfojtanám

Az amerikai először nem vette fel a kesztyűt, de aztán csak nem hagyhatta annyiba, és az üzengetések odáig vezettek, hogy 15 millió dollárt ajánlott fel a nagyszájú ketrecharcosnak, hogy álljon ki ellene.

2017 májusában felgyorsultak az események: Dana White, a UFC, azaz a legnagyobb ketrecharcos-világszervezet elnöke bejelentette, McGregor és Mayweather valamikor még a tárgyévben össze fog csapni – mint megtudtuk, nem lódított. Nem telt el egy hónap, és a Yahoo szellőztette meg, amit az amerikai bunyós még aznap megerősített: augusztus 26-án (magyar idő szerint 27-én) valóban bunyózni fog a két legenda – természetesen a világ szórakoztató központjában – Las Vegasban.

A következő nehézséget nem a pénz – abból kap mindkét bunyós dögivel -, hanem a szabályok tisztázása hozta. A két fél aztán megegyezett, hogy a ketrecharcos megy a bokszolóhoz pofonért “idegenbe”, mivel a küzdelem ökölvívó ringben, ökölvívó szabályok szerint zajlik. McGregor azért a szabályokkal kicsit trükközhet, például egyik kedvenc ütésével, a Superman-ütéssel lecsaphat.

Ahogy közeledett az esemény, úgy lett egyre forróbb a hangulat a PR- és egyéb megjelenésekkel, amikor is már szemtől szemben találkozhatott a két fél. Az első ilyen szembesítésen McGregor direkt ellenfele kedvéért vette fel a végtelen Fuck You-val díszített zakóját.

https://twitter.com/igzrap/status/884975008317136899?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2F24.hu%2Fsport%2F2017%2F07%2F12%2Fmcgregor-kulon-mayweather-kedveert-vette-fol-oltonyet%2F

Ez a bunyó tartotta lázba egész Amerikát, még jó hogy Mike Tyson, a legendás nehézsúlyú világbajnok is megszólalt, aki nem kertelt:

Ez a szerencsétlen f.szkalap (Conor) McGregor tehát egy olyan terepre téved majd, ahol még soha nem járt, és fel fogják vele nyalatni a padlót, ugyanis a másik oldalon Floyd (Mayweather) áll majd, aki csipasz kora óta ezt csinálja. Conor viszont nem rúghat, nem alkalmazhat földrevitelt, semmit. Finoman szólva, nincs sok minden van a kezében.

Az utóbbi hetekben-hónapokban aztán médiakörútra indult az ír ketrecharcos egykori edzőpartnere, Paul Malignaggi. Az egykori világbajnok ugyanis először azt állította, hogy az ír stábja szándékosan úgy hozta nyilvánosságra a McGregor elleni kesztyűzésről készült képeket, hogy az a nagy meccsre készülő klasszisnak kedvezzen – pedig, szerinte, igazából ő uralta ezeket az összecsapásokat.

Úgy nyávogott, mint egy kislány a testütések után. Azt gondoltam, oké, az MMA-ban biztos nem ütnek annyit testre, nincs hozzászokva. Komolyan mondom, próbáltam úgy bokszolni, hogy ne tűnjön szegény annyira rossznak

mondta Malignaggi, akiről aztán természetesen kiderült, nem mondott igazat, a videofelvételeket nyilvánosságra hozták, és valóban ő volt a szenvedőalany a foglalkozások alkalmával, nem McGregor:

Volt egy nagyon érdekes pillanat, amikor Floyd Mayweather Jr. leült az ESPN-nel, és néhány percre kint hagyta a cirkuszt, őszintén beszélt arról, hogy nem gondolja magát esélyesnek, hiszen ő a visszavonulásból tér vissza a ringbe 40 évesen, McGregor pedig ereje teljében lévő bunyós.

Nem vagyok már ugyanaz a bunyós, mint aki két éve voltam. Sem az, aki öt éve voltam. Vesztettem egy ütemet. Régebben meccseim 90 százalékában ütöttem ki az ellenfeleim, nyilvánvalóan eltört valami korábban

– mondta, majd hozzátette: papíron az ír a magasabb, hosszabb az ütőtávja, tetőtől talpig nagyobb ember, ergo ő az esélyesebb.

McGregor önbizalmát pedig valósággal harapni lehetett az összecsapás előtt – azt mondta, gyönyörű koponya lesz Mayweather a gyűjteményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik