Sport

Ligeti és Veréb vigaszágat remél a vébén

Veréb István és Ligeti Dániel is kikapott a nyolcaddöntőben a párizsi birkózó-világbajnokság pénteki, első szabadfogású napján, így már csak a vigaszági folytatásban bízhatnak.

A fogásnem két riói olimpikonja közül Ligeti Dánielt, a szombathelyiek nehézsúlyúját (125 kg) szólították szőnyegre előbb a nyolcaddöntők során. A többszörös Eb-érmes az amerikai Nicholas Gwiazdowski ellen mérkőzött, akinek eddig nem voltak kiugró eredményei, igaz, júliusban megnyerte a rangos madridi nemzetközi viadalt.

Gwiazdowskiról sejteni lehetett, hogy nem lesz könnyű ellenfél, de arra, ami a szőnyegen történt, senki sem számított a magyar oldalon. Már a kezdés is sokkoló volt, ugyanis az amerikai Ligeti lábát az első másodpercekben könnyedén kapta ki, és mögé került. Ekkor azonban még azt lehetett hinni, hogy csupán Ligeti figyelmetlensége eredményezte az akciót, és a folytatásban a 28 éves magyar jobb lesz.

Ám nem így történt, Gwiazdowski ugyanis az összekapaszkodásokból rendre könnyedén húzta ki ellenfele bal lábát. A szünetben már 6-0-ás hátrányban volt Ligeti, aki ezután sem tudott mit kezdeni a tengerentúli sportoló stílusával, mindössze egyetlen kitolása volt csak a meccsen, amíg az amerikai a második három percben is levitte kétszer, s végül bántóan simán, 10-1-re győzött.

Hiába éreztem úgy, hogy jól sikerült a felkészülés, összeakadtam megint egy amerikaival. Ellenük szinte csak a vb-ken van esélyünk birkózni, ezért nem ismerem őket. Többször meglepett a lábra menéssel

– mondta elkeseredetten Ligeti Dániel, hozzátéve, nem tudja mi az oka, hogy az olimpiákon és a vb-ken rendre nem jön ki neki a lépés.

Veréb 4-0-ról veszített

Ligetivel ellentétben Veréb István remekül kezdte a lengyel Zbigniew Baranowski elleni nyocladdöntőjét, melyben tulajdonképpen ott folytatta, ahol a selejtezőben ukrán riválisa ellen abbahagyta. Az első menetben friss volt és koncentrált, Baranowski nem bírt vele, és két gyönyörű levitellel 4-0-ás előnybe került.

A pihenőnél azt lehetett érezni, hogy a szombathelyi szabadfogású könnyedén lép majd tovább a nyolc közé, és még akkor sem tűnt ijesztőnek a helyzet, amikor Baranowski egyszer levitte őt, majd 1:10 perccel a vége előtt egy intéssel 4-3-ra feljött.

Veréb azonban ekkor kicsit türelmetlenné vált, talán el akarta dönteni végleg a meccset, s kissé elhamarkodottan lábra ment, melyet azonban ellenfele megkontrázott, s átvette a vezetést. Veréb ekkor már egypontos hátrányban volt, s kevesebb mint fél perccel a vége előtt újra támadott, de ismét a jól kontrázó Baranowski örülhetett.

Tíz másodperc maradt már csak, amikor egy lendületes kitolás után a magyar 7-5-re szépített, ám az utolsó lábra támadása megint rosszul sikerült, s a félidőben még sima győzelemnek tűnő mérkőzést végül 9-5-re elveszítette.

Nagyon jól kezdődött, minden rendben volt, de aztán sajnos túl sokszor támadtam, úgy kellett volna birkózni mint az ukrán ellen, kontrákból pontokat szerezni. Ezt a meccset meg kellett volna nyerni, főleg 4-0-ról, sajnos hibáztam

– összegezte a meccset Veréb István.

Ligeti és Veréb a 61 kilogrammosok selejtezőjében vesztes Molnár Józsefhez hasonlóan már csak a vigaszágban reménykedhet, melyhez legyőzőjük döntőbe kerülésére van szükségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik