Sport

Universiade: egy arany és egy ezüst a tőrözők mérlege

Párbajtőrözőink közül Kreiss Fanni aranyéremig meg sem állt a Tajvanban zajló Universiadén, míg Bányai Zsombort csak a fináléban tudták legyőzni.

Kreiss a hongkongi Cheuk Yu Lau 15:5-re, a mexikói Alely Hernandez 15:10-re győzte le “bemelegítésként”, így könnyedén jutott be a legjobb tizenhat közé. A nyolcaddöntőben Hanna Lyczbinska sem izzasztotta meg (15:9-re nyert), azonban a negyeddöntőben óriási küzdelemben győzte le Chloe Jubenotot: a francia 14:13-ra is vezetett, ám a magyar tőröző a végsőkig kitartott és fordítani tudott.

A fináléért Beatrice Monacóval vívott, s végig uralva az összecsapást 15:10-re győzött. A döntőben az orosz Jana Alborovának gyakorlatilag esélye sem volt megszorongatni Kreiss Fannit, 15-7-re nyert a magyar versenyző. Kreiss egyébként már az Európa-bajnokságon is remekül szerepelt júniusban, a nyolcaddöntőben búcsúzott csupán.

Bányai Zsombor a csoportkör után a főtáblán a 64 között lépett először pástra, a dél-koreai Kim Dzsa-vun nem volt komoly ellenfél, (15:8-ra győzte le), a holland Tristan Tulennel  viszont megszorongatta a magyar vívót, 15:12-vel jutott tovább. A nyolcaddöntőben az izraeli Ido Herpe már komoly erőpróba volt Bányainak, 13:13 is állt az eredményjelzőn, ám végül 15:14-el a Vasas SC tőrözője jutott tovább.

Anatolij Herey 15:11-es vereséget szenvedett a magyar versenyzőtől a negyeddöntőben, majd jött a japán Jamada Maszaru, aki ellen hét másodperccel az asszó vége előtt még 10:10 volt az állás. A hajrát jobban bírta Bányai idegekkel, s végül 13:11-re nyerve jutott fináléba, ahol az orosz Szergej Bida várt rá.

Az orosz hamar elhúzott 5:2-re, de Bányai fel tudott zárkózni 11:10-re, ám idő hiányában a magyar vívó gyors támadásaira kiválóan reagált Bida és végül 15:11-re nyerte a döntőt. Bányai Zsombor így is parádésan szerepelt az Universiadén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik