Sport

Újabb magyar szenzáció az atlétikai világbajnokságon

A magyar gyaloglósport legnagyobb sikerét érte el Helebrandt Máté a londoni atlétikai világbajnokságon, miután hatodik helyen végzett 50 kilométeres gyaloglásban. Az egyéni csúcsát tíz perccel, a 16 éves országos csúcsot pedig négy perccel tudta megdönteni az első világbajnokságán résztvevő magyar atléta.

Urbanik Sándor 2001. március 24-én állította be a korábbi csúcsot a magyar atlétikai bajnokságon 3:48:41-es idővel. Urbanik rekordjánál 4 perccel és 45 másodperccel tudott jobb időt gyalogolni Helebrandt. A 28 éves magyar atléta eddig 20 kilométeren indult, de ki akarta próbálni, mennyire megy neki az ötvenes táv, hogy eldöntse, melyik számban induljon a tokiói olimpián.

Fantasztikus verseny volt, a távlati célom a tokiói olimpia volt, csak az a kérdés, hogy 20 vagy 50 kilométeren lesz érdemes indulnom, ezért próbálkoztunk a világbajnokságon ötvennel. Mára kiderült, hogy ez a táv áll közelebb a szívemhez. A felénél nagyon jól éreztem magam, s amikor láttam, hogy a 2013-as világbajnok mellett is elmentem, az nagy erőt adott. Egyértelmű lesz, hogy emellett a táv mellett döntünk a jövőre nézve. Tudtam, hogy utolsó 10-15 kilométer nehéz lesz, de a szurkolói támogatás túllendített a holtpontokon. Életem legjobb nemzetközi eredménye ez a hatodik hely

– nyilatkozott nem sokkal a verseny után Helebrandt Máté.

Legalább egy-két perc bennem maradt, az elején féltem, hogy túl gyorsan megyek és a verseny végén megbosszulja magát a nagyobb tempó, így nem akartam kockáztatni. Utólag nézve kicsit lehettem volna bátrabb

Helebrandt egyébként a harmadik leggyorsabb európai volt, a versenyt megnyerő francia Yohann Diniz és a dobogóról kisebb sérülés miatt épphogy lemaradó Ihor Hlavan mögött.

Atlétikai vilábajnokság, 50 kilométeres gyaloglás – végeredmény

1. Yohann Diniz (francia) – 3:33.12
2. Hiroki Arai (japán) – 3:41.17
3. Kai Kobayashi (francia) – 3:41.19
…6 Helebrandt Máté – 3:43.56

Ajánlott videó

Olvasói sztorik