Sport

Aki nézte csütörtökön az atlétikai vébét, történelmet láthatott

Csütörtökön elég nagy meglepetést hozott a férfi 200 méteres síkfutás döntője a londoni atlétikai világbajnokságon. Mivel a szám királya, Usain Bolt utolsó vébéjén már nem állt rajthoz ebben a számban, így a sprint új üdvöskéjétől, a dél-afrikai Wayde van Niekerktől várták sokan a győzelmet, vagy esetleg a héten karanténba helyezett, de aztán a versenyt vállalni tudó Isaac Makwalától.

Ehhez képest egy török sportoló, Ramil Guliyev dobta be magát a legjobban végén és 20,09-ces idővel megnyerte az aranyérmet. Ez volt Törökország első világbajnoki aranya atlétikában.

Az azeri származású Galiyev sem egy nyeretlen kétéves, juniorként például minden idők második leggyorsabbja Usain Bolt mögött és van Európa-bajnoki ezüstérme is 2016-ból. Viszont, ahogy arról már egy korábbi cikkben írtunk, egészen 2011-ig kell visszamenni az időben, hogy nem is győztest, hanem egyáltalán európai dobogóst találjunk ebben a számban. A francia Christophe Lemaitre akkor bronzérmes volt.

A 200-as számot a világbajnokságon Guliyev előtt egyedül csak a görög Konsztantinosz Kenterisz tudta európaiként megnyerni. Az még 2001-ben, Edmontonban történt, aztán az athéni olimpia nagy esélyesének számított, de volt egy emlékezetes ügye a doppingellenőrökkel, amely után visszalépett a játékoktól és visszavonult.

200-on az eddigi vébéken összesen 48 érmet osztottak ki. Az Egyesült Államok toronymagasan vezet, 20 dobogós helyük van, Jamaica a második 7 éremmel (ebből Usain Bolt egymaga ötöt szerzett, 4 ráadásul arany, rajta kívül nem nyert jamaicai a számban), majd Namíbia jön a sorban, ők négyszer állhattak dobogóra.

Ami Európát illeti, összesen hét érem jött össze a kontinensnek eddig. Ebből kettő arany, kettő ezüst és három bronz.

Úgyhogy ekkora szó, hogy a 27 éves Ramil Guliyev csütörtökön elsőként ért célba 200-on.

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik