Sport

Az atlétika Milák Kristófja egy 19 éves lány

Két fiatal versenyző, két különböző sportág, két különböző versenytáv, hasonlóan 50 másodperc körüli világszintű teljesítmény. Csúcsok itt is, ott is.

Bizonyára sokak számára emlékezetes marad a budapesti vizes világbajnokság 100 méteres pillangóúszása, ahol egy 17 éves magyar fiatalember odavert a világelitnek. Milák Kristóf háromszor úszott és mindhárom alkalommal megjavította a szám junior világcsúcsát, a döntőben 50,62-es idejével új országos csúcsot állított fel, ami nem mellesleg ezüstérmet jelentett számára.

Milák Kristóf: Sokat bántottak, de nem tudtak megtörni
A magyar úszósport új felfedezettjének nem alakult zökkenőmentesen a karrierje. Interjú a világbajnoki ezüstérmessel, akit az uszoda világa keményített meg.

Nos, ha Milák az úszás magyar csodagyereke, akkor Salwa Eid Naser kisasszony az atlétikáé és a Bahreiné. Nevezett hölgy május 23-án töltötte be a 19. életévét, hasonló módon a világbajnokság selejtezőjében, az elődöntőjében és a döntőjében is csúcsot javított. Ő nemzetit.

Új junior világcsúcsokat csak azért nem tudott felállítani, amiért a felnőttek sem képesek megközelíteni a keletnémet Marita Koch még anno 1985-ben futott űridejét (47,60). A szintén német Grit Breuer 1991. augusztus 27-én, 19 évesen, Tokióban repesztett egy 49.42-t, amivel nem mellesleg 25-26 évvel később, még Londonban és a riói olimpián is nyert volna a felnőttek között.

Salwa Eid Naser nyilván azt sem tudja, ki az a Grit Breuer, ezért át sem suhanhatott az agyán mindez, amikor a döntő utolsó nyolcvan méterén elképesztő hajrát indított, és a negyedik helyről odaért az ezüstérmet jelentő másodikra. A piros lányt tessék figyelni:

50,06-os idejével olyan világnagyságokat utasított maga mögé, mint amerikai Allyson Felix ( négyszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok), vagy éppen a szám riói olimpiai bajnoka, a bahamai Shaunae Miller-Uibo.

Íme a fantasztikus hajrá három tételben. youtube.com

A nigériai anyuka és bahreini apuka most nyilván rettentően boldog, ahogy Naszer edzője, az 1976-os esztendő 400 méteres fedettpályás Európa-bajnoka, a bolgár Yanko Bratanov is.

(Nyitókép: AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik