Sport

Újabb nyílt levélben szólítják fel távozásra Bienerth Gusztávot

Nem csitulnak a kedélyek a Magyar Úszószövetség elnöke, Bienerth Gusztáv körül. A vizes vébé idejére kicsit levegőhöz jutó sportvezetőt a világesemény óta folyamatosan támadják, és a lemondását követelik. Bienerth – ahogy a 24.hu-nak adott interjújában is leszögezte, nem távozik – kitart, azt mondja, a munka és a feladat még nincs elvégezve, ezért folytatja.

Bienerth: Ezek a múlt támadásai
Egy árnyékkal küzd Bienerth Gusztáv úszószövetségi elnök, aki visszaélésekre bukkant egy vizsgálat során. Úgy érzi, az úszótársadalom számára túl újszerű volt, hogy titkosan, félelem nélkül szavazhat.

Miután Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület Szentendre elnöke – aki Gyárfás Tamás tavaly novemberi lemondása után a január 8-i MÚSZ-elnökválasztáson egyike volt a három új elnökjelöltnek – elég indulatosan kérte számon az elnököt, miszerint a szövetségtől mint kiemelten közhasznú szervezettől hónapok óta szeretne hivatalos iratokat kikérni, de erre nincs lehetősége, nyílt levélben ment neki az úszóelnöknek.

Tóth levelében úgy ír, hogy noha megkapták a meghívót a szeptember 1-re meghirdetett rendkívüli közgyűlésre, a megadott napirendi pontokkal nem ért egyet, helyettük néhány pontot saját maga javasol – mint például:

  • titkos szavazással döntés a Magyar Úszó Szövetség elnökének visszahívásáról
  • titkos szavazás a négy megmaradt elnökségi tag visszahívásáról
  • a MÚSZ új elnökének megválasztása
  • a 15 fős elnökség megválasztása

Tóth megkéri az elnököt, hogy ha van rá lehetőség, akkor a rendkívüli közgyűlést minél hamarabb, lehetőleg egy hétvégi napra hívja össze. Írja ezt azért, mert

a MÚSZ alapszabálya szerint, ha a szervezet ellenőrző testületének elnöke lemond (júl 31-én ez megtörtént), akkor 15-30 napon belül közgyűlést kell tartani – tehát legkésőbb augusztus 30-án, ezt pedig Bienerth figyelmen kívül hagyta.

Az elmúlt másfél hét történései hat lépésben

  1. Hétfőn a MÚSZ Ellenőrző Testület vezetője mondott le, ami lépéskényszerbe hozta az elnököt, akinek a szervezet alapszabálya szerint ebben az esetben 30 napja maradt Pósa Józsefné pótlására, azaz egy rendkívüli közgyűlés összehívására.
  2. Kedd reggel egész pályás letámadásba kezdtek a sportág halhatatlanjai, Darnyi Tamás (négyszeres olimpiai bajnok), Rózsa Norbert (olimpiai bajnok), Hargitay András (háromszoros világbajnok), Szabó József (olimpiai bajnok), Risztov Éva (olimpiai bajnok), Güttler Károly (olimpiai és vb ezüstérmes, Európa-bajnok) is levélben jelezte, tarthatatlannak látja a szövetségben kialakult helyzetet.
  3. Kedden, a vb ünnepi sajtótájékoztatója valóban annak indult, amire hivatott lett volna, de az elnököt a kötelező körök után hamar megtalálták az újságírók. Bienerth Gusztáv elnök a média érdeklődésére a halhatatlan úszók levelét pitiáner támadásnak nevezte, és jelezte, rossz híre van, mindez csak megerősíti abban, hogy jó úton jár, ezért nem mond le.
  4. Szerda délelőtt válaszként erre lemondott hat elnökségi tag. Érdekes, hogy az MTI-hez is eljuttatott levelükben Hargitay szavaihoz hasonlóan ők is úgy fogalmaznak: “A szakmai sikerektől függetlenül úgy látjuk: a MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.” Távozásukkal már csak az elnök, az alelnök és egy tag maradt a testületben.
  5. Pénteken Tóth István, a a Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület Szentendre elnöke, hűtlen kezelés miatt feljelentette Bienerth Gusztávot, a MÚSZ elnökét. Azzal vádolja, hogy a szövetség pénzét saját önös érde­kei­re használja fel.
  6. Gyárfás Tamás, a MÚSZ korábbi elnöke nyílt levelet írt Bienerth Gusztávnak, amelyben a Masters világbajnokság befejezésének másnapján, augusztus 21-én délelőtt 10 órakor a Duna Arenában, a sajtó nyilvánossága előtt közös vitára hívta ki a regnáló elnököt.
    A sikeres világbajnokság után négy nappal a döntéshozatal terén végképp működésképtelenné vált a Magyar Úszó Szövetség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik