Sport

Szembenézett a halállal, aztán megnyerte a világbajnokságot

Luvo Manyonga majdnem eldobta magától az életet, amikor a legtehetségesebb távolugróként inkább drogozni kezdett. Csodával határos módon tért vissza, már olimpiai ezüstérmes és világbajnok. És arra készül, hogy elsőként túlugorja a 9 métert.

A 2017-es atlétikai világbajnokság több szempontból is különleges. Elsősorban Usain Bolt miatt, aki Londonban versenyez utoljára, a jamaicai sprinter ráadásul 100-on, utolsó egyéni döntőjében kikapott nagy riválisától, a kétszer is doppingoláson ért Justin Gatlintől. Nekünk, magyaroknak meg most érthetően minden Baji Balázsról szól, aki 110 méteres gátfutásban lett harmadik és az első magyar futó, aki vb-érmet nyert.

És ott van Luvo Manyonga története.

A kiemelkedő képességű dél-afrikai atléta egy éve, a riói olimpián ezüstérmes lett, most Londonban pedig felért a csúcsra, övé lett a távolugrás aranyérme. Ez azonban nem csak a sportteljesítmény miatt kisebbfajta csoda, Manyonga ugyanis hihetetlenül mélyről jött vissza, saját bevallása szerint is a halál torkában járt pár éve.

Erős kezdés, látványos visszaesés

Manyongának sokak szerint tökéletes alkata van ahhoz, hogy legendás távolugró legyen.

Egy a millióból, mondták róla többször is.

Jól indult a pályafutása is, 2009-ben bronzérmes volt a junior Afrika-bajnokságon, egy évre rá pedig 799 centiméteres ugrásával megnyerte a junior világbajnokságot. A felnőttek között is berobbant, a 2011-es vébén az ötödik lett, majd később Afrika legjobbjává vált.

Fotó: Europress/AFP/Adrian Dennis

Manyonga sikerei mellé egyre nagyobb pénzeket kapott, a családja és a barátai is elkezdtek rájárni, hamar eladósodott. Mellette pedig rászokott a kristály methre, pontosabban annak dél-afrikai verziójára, a tikre. Fennakadt a doppingvizsgálaton, eltiltották 18 hónapra, ami miatt lemaradt élete akkori nagy versenyéről, a londoni olimpiáról.

Olimpiai dobogó vagy halál

Edzője, Mario Smith volt ekkor az egyedüli, aki kiállt mellette, neki sikerült elérnie, hogy a tervezett két évnél hat hónappal rövidebb legyen Manyonga eltiltása. A fiatal sportoló azonban még ekkor is nagyon mélyen volt.

A nagy változást egy ír férfi, John McGrath hozta el az életében.

McGrath még 2009-ben utazott el Dél-Afrikába, annyira megtetszett neki az ország, hogy ottmaradt. Elsősorban erőnléti edző, de nagy motivátor is, úgyhogy a helyi atlétikai szövetség mondta neki, hogy lenne itt ez a Manyonga nevű srác, akivel elkezdhetne foglalkozni. McGrath és Smith közösen foglalkoztak Manyongával, de nem volt egyszerű dolguk, a távolugró sokszor lógta el az edzéseket és napokra eltűnt Mbekweni legsötétebb negyedeiben, hogy a barátaival drogozzon.

Két út volt számára: vagy az olimpiai dobogó, vagy az, hogy túladagolásban meghal

– mondta róla McGrath.

2014-ben tovább romlott a helyzet, egy elveszett papír miatt lemaradt a nagy visszatérésről, ami a Nemzetközösségi Játékokon lett volna, majd egy balesetben meghalt Mario Smith. Ez is egy nagy törést okozott Manyonga életében, majd mindenkit magára haragított azzal, hogy el sem ment a temetésre. A haverjaival kristályozott helyette.

Vagy ugrom, vagy meghalok

– mondta ezt egy interjúban, majd belátta, hogy csak úgy tudnak rajta segíteni, ha ő maga megváltozik.

Élet a drog után

Fotó: Europress/AFP/John Thys

A Dél-afrikai Olimpiai Bizottság elnöke, Gideon Sam otthonában kereste fel és felajánlotta, hogy finanszírozzák az edzéseit, ha rendezni tudja az életét. Manyonga pozitívan reagált, 2015 közepén kezdett el ismét teljes erőbedobással tréningezni, ekkor már mindent ennek rendelt alá. 2016-ban indult ismét versenyen, második lett az afrikai bajnokságon, majd jött a már említett riói olimpia, egy centivel maradt el az aranyérmes Jeff Hendersontól, 837 centiméterre ugrott.

A világbajnokságra a világ idei legjobbjával, 865 centiméterrel hangolt, és bár a vébén ettől jócskán elmaradt, így is magabiztosan, 848 cm-rel nyerte meg a döntőt.

26 évesen felért a csúcsra.

Sokat imádkoztam azért, hogy összejöjjön ez a siker. Én vagyok a világon a legjobb, és ez nagyszerűen hangzik! A következő célom a világcsúcs megdöntése.

A jelenlegi világrekord 1991 óta van érvényben, az amerikai Mike Powell a tokiói világbajnokságon ugrott 895 centiméterre. Sok szakíró szerint Manyonga lehet az első ember, aki 9 méteren túlra tud ugrani, és elnézve azt, honnan küzdötte vissza magát, számára tényleg nincs lehetetlen.

Forrás: Mail&GuardianIrish Times, The Guardian, IAAF Nyitókép: Richard Heathcote/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik