Sport

Hosszú Katinka nem egyenlő a magyar úszósporttal

Rió háromszoros olimpiai bajnoka lenne a királycsináló a magyar úszósportban? A többség úgy látja, fontos a szerepe, ha nem is pont annyira, mint minden úszóé és úszóklubé.

Wladár Sándor, aki a múlt héten hatodmagával lemondott a MÚSZ elnökségi tagságáról, hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt. Moszkva olimpiai bajnoka lényegében ráerősített Vujity Tvrtko műsorvezető kérdésbe foglalt megállapítására, miszerint az úszószövetség elnökének kiválasztása ügyében Hosszú Katinkának nagyobb vétójoga van, mint magának Orbán Viktornak.

Hosszú Katinkának több joga van, mint Orbán Viktornak
Wladár Sándor úgy véli, az úszónőnek nagyobb beleszólása van abba, hogy ki legyen az úszószövetség elnöke, mint a miniszterelnöknek.

A korábbi kiváló hátúszó úgy vélekedik, bárki lesz az elnökjelölt az augusztus 30-ai rendkívüli közgyűlésen, jobb, ha előtte egyeztet Rió háromszoros olimpiai bajnokával és férjével, Shane Tusuppal. 

Tényleg Hosszú Katinka lenne a magyar úszósport egyszemélyes királycsinálója?

Megkérdeztünk egy-két jeles jelenlegi és korábbi úszót, miként vélekednek erről.

Tóth Fanni, Hosszú Katinka sajtósa:

„Ebben a kérdésben nem szeretnénk megnyilvánulni.”

Dr. Szabó Tünde, olimpiai ezüstérmes (1992), sport-szakállamtitkár:

„Nagyon jól tudjuk egy közgyűlés hogy zajlik. A magyar úszósportnak több, mint 120 tagszervezete van, ők döntenek majd. Az, hogy Hosszú Katinkával egyeztetnie kell a mindenkori elnöknek, elnökjelöltnek, az természetes, ahogy az is, hogy nem csak vele, hanem a többi élversenyzővel és klubbal is.”

Dr. Szabó Tünde Fotó: MTI/Mohai Balázs

Dr. Hargitay András, világbajnok (1973, 1975), korábbi szövetségi kapitány:

„Orbán Viktor biztos, hogy mindenről tud, olvassa a híreket, érdekli, hogy mi lesz a Magyar Úszó Szövetségben, de nem tudom elképzelni, hogy ilyen mélységében foglalkozzon a sporttal. Ezért egyértelmű, igaza van Sanyinak. A folyamatot, aminek következtében lemondott Gyárfás Tamás, Katinka indította el. Az elmúlt egy év ismeretében a támogatása nélkül nem hiszem, hogy új elnök lehetne. Más kérdés, hogy ez így helyes-e, vagy sem.”

Güttler Károly, olimpiai ezüstérmes (1988, 1996), mesteredző:

„Ebben a gépezetben nem érzem magam akkora fogaskeréknek, hogy percenként az elnök személyével foglalkozzak. Nekem más dolgom van, momentán a versenyzőnket készítjük fel az előttünk álló ifi-világbajnokságra. Minden esetre az állítás túlzó. Ami biztos, Katinka a jelen legeredményesebb magyar versenyzője. De ez nem jelenti azt, hogy egyedül ő van, mert akad itt még úszó és edző. Ami biztos, a versenyzőknek, az edzőknek, a kluboknak egyaránt fontos a jó választás, de minderről a közgyűlés dönt majd.”

Dr. Verrasztó Zoltán, olimpiai ezüstérmes (1980), világbajnok (1975):

„Zénónak (Wladár Sándor beceneve – a szerk.) bizonyos értelemben igaza van, bár nem kéne, hogy így legyen. Remélem, hogy sikerül mindenkinek közös nevezőre jutni.”

Verrasztó Dávid, Verrasztó Zoltán és Verrasztó Evelyn
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Rózsa Norbert, olimpiai bajnok (1996):

„Nemcsak Katinka, hanem a nagy egyesületek is megkerülhetetlenek a folyamatban. Annyira részletesen nem folytam bele a dolgokba, de ami kívülről látszik: ez a vezetés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.”

Cseh László, olimpiai ezüstérmes (2008,2016), világbajnok (2005, 2015)

„A fontos az, hogy ne csak a kluboknak, sportvezetőknek feleljen meg az elnök személye, hanem az úszóknak is, hiszen róluk szól az egész. Ilyen szempontból nézve Katkának is valóban van szava.”

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik