Sport

Bohus Richárd belebegtette visszavonulását

A budapesti világbajnokságon a 4×100-as gyorsváltó tagjaként bronzérmet szerzett, de azon gondolkodik, van-e értelme a folytatásnak. Anyagilag úgy látja, nem biztos, hogy megéri. A Nemzeti Sportnak adott interjújából kiderül, a verseny után nem volt nagy ünneplés, pedig lett volna mit ünnepelni, a Németh Nándor, Holoda Péter, Kozma Dominik és Bohus Richárd négyes az első érmet szerezte a vb-n, Bohus pedig az amerikai váltó összes tagját leúszta a 47.21-es idejével.

Most így, utólag azt mondom, szerintem nekem már akkor, a váltóbronz után véget ért a világbajnokság, mert pozitívan ugyan, de kizökkentem abból az állapotból, amelyben voltam, mondta a sportnapilapnak.

Soha nem gondolta volna, hogy Hosszú Katinkánál hamarabb fog érmet szerezni.

De Amerikában megtanult a váltóért úszni, önmagáért lehet, hogy nem is ment volna. Azonban jó lett volna, ha egyéniben is odaér, ötven háton jó eredményt várt, ami nem jött, lemaradt a döntőről.

Arizonában az a Bob Bowman edzi, aki korábban az úszófenomént, Michael Phelpset is, aki sokszor azzal ösztönözte, hogy beszólogatott neki.

Ha nekem valaki azt mondja, valamit nem tudok megcsinálni, akkor nem érdekel, mibe kerül, mit kell azért kiállnom, be fogom bizonyítani, hogy márpedig képes vagyok rá, mondta erre.

Bohus sokat beszélt Phelpsszel is, abban egyetértenek, hogy Bowmannél abba roskad bele néha az ember, hogy nincs egy jó szava. „Amikor egyszer azt mondta nekem, hogy ez szép munka volt, majdnem leestem a rajtkőről, annyira meglepett vele.”

A váltóról azt mondta, amikor először, 2010-ben bekerült, úgy érezte, széthúzás van a csapatban. „Olyan volt, mintha mindenki fogta volna a lepedő szélét, de az szakadt, mert mindenki csak el akarta húzni azt, ami a kezében van.” De most jó a hangulat, mondta, mindenki buzdította a másikat.

Amerikában megtanultam, hogy mondhatják sokan azt, hogy az úszás egyéni sportág, nem az. A sikerhez nagyon sokan hozzátesznek.

Kozma Dominik a legjobb váltótársa, akivel valaha úszott, „amit ezzel a hülyegyerekkel összehozunk ilyenkor, az félelmetes, nagyon jó!” Szerinte ha ő nincs, nem lett volna ilyen sikeres a váltóúszás.

Úgy látja, az úszás abból a szempontból a legrosszabb sport, hogy a befektetett munka és a kivett jutalom köszönőviszonyban sincs egymással.

Túl nagy a szakadék a világ három, és mondjuk tizedik legjobbja között, hiszen a tizedik hely az semmi, pont annyit ér, mintha egy Nyuszi-kupán érted volna el. Sehol sem jegyzik. És azért értem a társaimat, mert tudom, nehéz nem gondolni arra, mi van, ha nem sikerül a vébé, és akkor elveszik a juttatásokat. Nekem annyival szerencsésebb a helyzetem, hogy ha nem jön össze az úszás, van másik utam, hiszen az amerikai diplomával vannak lehetőségeim.

Válaszút előtt áll, már nem kell úsznia, hiszen vége a négy amerikai évnek és nem tudja, megéri-e anyagilag folytatnia, eddig nem érezte úgy, hogy igen. De lehet, hogy ezzel a vb-bronzzal majd megváltozik ez a véleménye.

Ki kell találnia, hogyan tovább, jelezte az edzőjének is, lehet, hogy itt a vége. De a bronz után kapott tőle egy üzenetet, amiben megdicsérte és jelezte, talán nem kéne abbahagynia az úszást a tanítványának.

Én sohasem az anyagiak miatt úsztam, hanem azért, mert élveztem, és mert jó volt világot látni, a versenyeken a hazámat képviselni, hiányozna nekem a közeg, meg az úszás is. Nem tudom, tényleg nem… ez egy hihetetlenül nehéz döntés, hiszen olyan helyzetbe kell hoznom magamat, hogy megérje folytatni.

Őszig Arizonában lesz, döntést szerinte januárban hoz. „Sok mindent kell mérlegelnem, és nem kétséges, folytatnám én szívesen – már csak a hülyegyerek miatt is, nehogy megegye őt a média”, utalt Kozmára.

Sós Csaba szövetségi kapitány már az interjú végén üzent Bohusnak:

Ricsikém, ne legyél buta, ne gondolkozz azon, hogy nem folytatod az úszást, hiszen jövőre vár téged az Európa-bajnoki aranyérem! Ráadásul ez után a világbajnoki bronzérem után teljesen más javadalmazásban részesülsz majd, mint eddig, úgyhogy nincs itt az ideje annak, hogy befejezd az úszást.

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik