Sport

Neymar kifizette a saját kivásárlási árát

Az FC Barcelona csütörtökön este bejelentette, hogy megszűnt a szerződése Neymarral, miután a brazil labdarúgó kifizette a 222 millió eurós (67,7 milliárd forintos) kivásárlási árát.

A 25 éves támadó már a szerda délelőtti edzésen közölte csapattársaival, hogy a Paris Saint-Germainhez szerződik. Mivel a katalán klub nem akarta őt elengedni, kénytelen volt a szerződése záradékában szereplő kivásárlási árra hivatkozni, s azt – valószínűleg új klubja segítségével – kifizetni.

Csütörtökön délután Neymar képviselői személyesen jöttek el a klub irodájába, s a játékos nevében kifizették a 222 millió eurót, ami egyoldalúan megszüntette a két fél közötti szerződést

– közölte honlapján az FC Barcelona. A klub hozzátette: továbbítja az európai szövetséghez (UEFA) a tranzakció részleteit, hogy a szervezet dönthessen az ügy esetleges következményeiről.

A kivásárlási árról szóló záradék a “károsult” klub kompenzációját szabályozza. Neymar esetében tavaly októberben, a szerződéshosszabbításkor emelkedett ez az összeg 222 millió euróra, s 2018-tól automatikusan 250 millióra ugrott volna.

A záradék 1985 óta létezik Spanyolországban, addig a profi játékosok szerződésük lejártáig nem igazolhattak el klubjuktól, csak akkor, ha a két egyesület erről megegyezett. Néhány labdarúgónak azonban nem tetszett ez a rendszer, s a spanyol parlament – a szabad munkahelyválasztás lehetőségét felkínálva minden sportolónak – abban az évben bevezette a kivásárlási ár fogalmát. A törvény szerint az érintett játékosnak vagy versenyzőnek be kell fizetnie a profiliga számlájára a záradékban szereplő összeget – amelyet nyilván új klubjától kap kölcsön. A liga a közvetítő, amely kéri a játékos vagy versenyző elengedését, s ezután utalja át a pénzt a volt egyesületnek. A közvetítőre azért van szükség, mert a felek között nem jött létre megállapodás.

Ez történt Neymar esetében is, az FC Barcelona nem tárgyalt az eladásról, így a labdarúgó képviselői csütörtökön megjelentek a liga madridi épületében a záradékban szereplő 222 millió euróról szóló csekkel – ott azonban az UEFA pénzügyi fair play szabályozására hivatkozva elutasítás fogadta őket. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a spanyol liga, mint közvetítő, egyáltalán visszautasíthatja-e a kifizetést, mert ezzel tulajdonképpen törvénysértést követ el.

Később aztán a játékos képviselői tovább utaztak Barcelonába, s közvetlenül a klubnak fizették ki a “fájdalomdíjat”. Neymar, aki hivatalosan egyelőre még nem játékosa a PSG-nek, 2013-ban a Santostól igazolt a Barcelonához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik