Sport

Michael Phelps óta nem láttunk hasonlót

A mindössze 20 éves Caeleb Dressel beállította a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps rekordját azzal, hogy egy világbajnokságon hét aranyérmet nyert. Tette mindezt úgy, hogy volt olyan nap, amikor háromszor is felállhatott a dobogó tetejére – ilyenre korábban nem volt példa a vébén, de olimpián sem a sportág történetében. Ki ez a srác? Megérkezett a következő Phelps? Megtörténhet, hogy túlnövi a példaképét is? Ha szigorúan csak a számait nézzük, nem lenne meglepő, ha legalábbis megpróbálná.

2005-ben, nem egészen egy hónappal 20. születésnapja után már hatszoros olimpiai bajnokként és tízszeres világbajnokként ünnepelték az akkor még „csak” a modern úszósport legjobbját, Michael Phelpset. Tizenegy évvel később 23 olimpiai arannyal és 26 világbajnoki címmel a tarsolyában vonult vissza, maga mögött olyan rekordokkal, amelyeket valószínűtlen, hogy egyhamar bárki megdöntsön. Vagyis eddig így gondoltuk. Budapesten, a 17. vizes világbajnokságon azonban végleg berobbant az új amerikai szupersztár, Caeleb Dressel. A szemtelenül fiatal amerikai a tavalyi, riói olimpián két aranyérmet nyert, most a Duna Arénában pedig hétszer úszott a lábvizén a teljes mezőny.

Ugye, ismerős? Nem véletlen, hogy Phelpshez hasonlítjuk az új csodaúszót, az angolszász sajtó is a sportág ikonikus alakjaihoz méri. Ha a jövőben is kitart a dominanciája, aranyérmes évek várnak a sprinterre.

Egy jó fej srác Floridából

Nem érzek nyomást, amikor Michaellel (Phelpsszel) hasonlítgatnak úton-útfélen. Tudom, hogy hozzá kell szoknom, de én csak jól szeretnék úszni, és minél jobban teljesíteni, ennyi az egész

– mondta Caeleb Dressel a budapesti világbajnokságon.

1996. augusztus 16-án született a floridai Green Cove Springsben. Miután minden amerikai rekordot megdöntött gyerekkorában, az első igazán nagy erőmérő alkalmával, a 2013-as junior világbajnokságon hat aranyéremmel tért haza. Két évvel később viszont megcsömörlött, elveszítette a motivációját, és úgy tűnt, hiába ő a Michael Phelps és Ryan Lochte utáni amerikai úszósport legnagyobb tehetsége és reménysége, nem váltja meg a világot. Hónapokat hagyott ki, úgy tűnt, valóban elengedi az úszást. De végül nem így történt, a vallás felé fordult, és visszatért a medencébe.

Ha valakinek volt szerencséje hallani Dresselt nyilatkozni, az észrevehette: akárhányszor kijött a medencéből, mindig azt mondta, mennyire fontos neki, hogy alázattal végezze a dolgát és hogy alázattal éljen. Halhatta, mennyiszer köszönte meg az égieknek, és hogy milyen szerencsés, hogy ennyire sikeres tud lenni.

De akik az Úrban bíznak, erejök megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!

Elmondása szerint ez az a vers Ézsaiás próféta könyvében, amely a mai napig vezeti az életben.

Nem csak azért úszom, hogy én legyek a leggyorsabb, vagy hogy én nyerjek. Azért is úszom, hogy motiváljam az embereket. Megtanultam meglátni bármilyen nehéz helyzetben a lehetőségeket, már tudom, okkal történik minden az életben

– foglalta össze életfilozófiájának alapjait Dressel.

A 100 pillangó világbajnoki dobogója Milák Kristóffal (balra), Caeleb Dresselell (b2), James Guy-jal (j2), Joseph Schoolinggal (jobbra) Fotó: Getty Images

Amikor vasárnap este, a magyarok főhadiszállásán a 100 pillangó világbajnoki ezüstérmesével, Milák Kristóffal beszélgettünk, elmondta, néhányszor beszélt már az amerikai úszóval, jellemzése szerint egy szerény, nagyon jó fej és rendkívül kedves ember, akinek nem szállt a fejébe a siker, mindig mosolyog, látszik, élvezi az életet.

2015-ben tehát visszatért, és jobban úszott, mint valaha. Az olimpián tagja volt az aranyérmes amerikai 4×100-as gyors- és a 4×100-as vegyesváltónak is. Akkor egyéniben még nem történt meg az áttörés, de legalább az olimpiai láz, az aranykényszer ma már nem nyomja a vállát – ez a lazaság látszott rajta Budapesten is, élete első felnőtt világbajnokságán.

Tarolás Budapesten

Dressel a Duna Arénában valósággal kitört ketrecéből, elszabadult, egyszerűen nem lehetett megállítani. Óriási tiszteletet érdemel Hosszú Katinka, aki négy érmével (2 arany, 1 ezüst, 1 bronz) a legeredményesebb és legjobb magyar úszója volt a vébének, de – reméljük, nem bántjuk meg – a világverseny legnagyobb sztárja az amerikai volt.

Nem született még olyan úszó, aki egyetlen délután alatt háromszor is világbajnok tudott volna lenni. Senki. Ma már ismerünk ilyet, úgy hívják, Caeleb Dressel: az 50 gyors és a 100 pille döntője – és aranyérmei – után néhány perccel világrekordhoz segítette a 4×100-as mix gyorsváltót.

Pedig gyorsúszó, pillangóúszó, tehát a leggyorsabb, fizikálisan a legkimerítőbb számokban méretteti meg magát – lehet vitatkozni, igen, a hosszabb távok valóban keményebbek, de a leggyorsabb számokban folyamatosan a toppon lenni minimum megsüvegelendő.

Fel is soroljuk gyorsan, miben, milyen eredménnyel lett világbajnok Budapesten:

  • 50 m gyors 21.15 (amerikai rekord)
  • 100 m gyors 47.17 (amerikai rekord)
  • 100 m pillangó 49.86
  • 4×100 m gyorsváltó 3:10.06
  • 4×100 m vegyesváltó 3:27.91
  • 4×100 m mix gyorsváltó 3:19.60 (világrekord)
  • 4×100 m mix vegyesváltó 3:38.56 (világrekord)

Impozáns lista, az biztos. A CNN is kiemelten foglalkozott az amerikai úszóval, ők adták talán a legjobb becenevet eddig: Az úszás Usain Boltja. Gyors, erős, nagy – Milák szerint szinte kitakarja a mellette lévő pályákat –, közönségkedvenc, mi kell még?! Elfogytak a jelzők.

Milák Kristóf: Sokat bántottak, de nem tudtak megtörni
A magyar úszósport új felfedezettjének nem alakult zökkenőmentesen a karrierje. Interjú a világbajnoki ezüstérmessel, akit az uszoda világa keményített meg.

A nagy előd, a riói csapattárs Michael Phelps az Instagram-profilján vasárnap, Dressel hetedik aranyérme után még annyit azért megosztott a világgal, hogy

ez a srác most megállíthatatlan!! Baromi jó nézni téged, haver!

This kid is on fire!! So damn fun to watch buddy!!!!@caelebdressel

Michael Phelps (@m_phelps00) által megosztott bejegyzés, 2017. Júl 29., 09:36 PDT

Nem Dressel volt az egyetlen, aki amerikaiként óriásit ment a vizes vébén: Katie Ledecky, Simone Manuel és Mallory Comerford is öt-öt aranyat, Kelsi Worrell és Lilly King négyet-négyet, Nathan Adrian pedig három világbajnoki címet nyert a magyar fővárosban. A tizenhárom legeredményesebb úszó közül tízet az Amerikai Egyesült Államok adott, közéjük csak a négy arannyal végző Szvetlana Kolesznyicsenko, a három arannyal záró Sarah Sjöström és a két arannyal, összesen négy dobogóval záró Hosszú Katinka tudott beférkőzni.

Meddig juthat? Tényleg elkaphatja Phelpset?

Mindössze 21 éves lesz augusztus közepén, a következő vébén pedig 23. Michael Phelps nem sokkal 23. születésnapja után már 14-szeres olimpiai bajnok volt, de az nem Dressel hibája, hogy éppen egy újabb olimpiai ciklus legelején robbant be. Tokióban, 2020-ban is csak 24 éves lesz, a szakértők szerint egy jó programmal, jó felkészüléssel a japán fővárosban is összejöhet a hét, de akár még a nyolc aranyérem is – ne feledjük, a váltó is számít, Phelpsnek nagyon sokat segítettek a társak, emlékezzünk csak a 4×100-as gyorsváltóra Pekingből.

Fotó: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

Dressel lábai előtt hever a világ, a közelében nincs olyan úszó, aki hasonló eredményre predesztináltatott. A 23 olimpiai arany és a 26 vb-cím azért nagyon messze van még, de ha a következő három olimpiát végigdominálná (2020 Tokió, 2024 Párizs, 2028 Los Angeles), akkor odaérhetne Phelps mögé/mellé. Nem elképzelhetetlen, hogy a következő bő tíz évben néhány gyors és pillangó számban csupán az ezüst- és a bronzérem lesz kérdéses.

Hozzátesszük, reméljük, Miláknak, Kenderesinek és a jövő magyar fiataljainak azért lesz némi szava az egészhez. De ha nem, tán akkor is jó szívvel, de legalábbis sportszerűen fogunk arra emlékezni, hogy az amerikai itt, nálunk, a Duna Arénában kezdte uralkodását.

Kiemelt kép: Getty Images/Adam Pretty

Ajánlott videó

Olvasói sztorik