Sport

Egész pályás letámadásba a kezdtek az úszó halhatatlanok

Alighogy véget ért a vizes világbajnokság, forr a hangulat az úszóberkeken belül. A vébé előtt és közben csend volt, de most, hogy vége az eseménynek, úgy tűnik, Bienerth Gusztávnak egyre nehezebbé válik a helyzete a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöki székében.

Sok-sok jel utalt már korábban is arra, hogy Bienerth nem megfelelően indította elnöki tevékenységét, és most már az uszodák nagyjai, a magyar legendák sem maradnak csendben: ugyanis változást akarnak, de gyorsan.A sportág számos meghatározó személyisége tarthatatlannak gondolja a MÚSZ-ban uralkodó állapotokat, valamennyien a változást ösztönzik.

Turi György mesteredző szerint “a sportág többet érdemel, ez így nem mehet tovább”, Plagányi Zsolt, az egri klub edzője szerint “a szép szavak helyett végre tettekre volna szükség, de azokra eddig hiába vártunk”. Petrov Iván. a Győr vezetőedzője, a FINA Szakmai Bizottságának új magyar tagja amondó, “annyi olimpiai, világ- és Európa-bajnokkal rendelkezik a magyar úszósport, közülük többen is alkalmasak lennének a sportág élére.”

A szakma nagyjai mellett a sportág olimpiai bajnok, világbajnok legendái is megszólaltak:

Úgy hírlik, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok, Hargitay András háromszoros világbajnok, Szabó József olimpiai bajnok, Risztov Éva olimpiai bajnok tarthatatlannak tartja a jelenlegi helyzetet, és a legrövidebb időn belüli változást sürget.

Korábbi cikkeiben a 24.hu is úgy értékelte a szövetség január nyolcadikán megválasztott elnökének helyzetét, hogy “megfagyott körülötte a levegő”.

Mély víz, csak úszóknak
Bienerth Gusztáv hibát hibára halmoz, amit nem tolerálnak a legsikeresebb magyar sportágban. Kiderült: az új elnök nem jó úszó, ezért most fulladozik.

Jelzés értékű volt, hogy a sportág májusi közgyűlésén a tagság 75 százaléka az elnök valamennyi módosító indítványát lesöpörte az asztalról, nem szavazta azokat meg.

A világbajnokságon sem osztottak az elnöknek lapot: olyan még a sporttörténelemben nem fordult elő, hogy hazai rendezésű világbajnokságon adott sportág sportág elnöke egyetlen egyszer se adjon át díjat.

Ahogy a hétfői események után fogalmaztunk, kezd összedőlni Bienerth vára. Már csak egy-egy tégla tartja. Kérdés, meddig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik