Sport

Sikeres volt a vizes vb, további sportlétesítmények épülhetnek a jövőben

A vasárnap zárult vizes világbajnokság szervezőbizottsága a Duna Arénában tartott sajtótájékoztatót hétfőn.

Seszták Miklós, a szervezőbizottság elnöke idézte a Magyar Turisztikai Ügynökség által elvégzett felmérés adatait, ezek szerint a budapesti szállodák megteltek, az átlagos kihasználtság a vb két hetében meghaladta a 90 százalékot, miközben a szobák átlagárai 200 százalékkal emelkedtek. A felmérés szerint tízes skálán az elégedettségi mutató 8,73, a biztonságérzet 8,84 volt, s a külföldi vendégek 66 százaléka tervezi, hogy visszajön Magyarországra.

687 fotós újságíró, tv közvetítés 871 ember, dolgozott. A versenyeket 485 000 fizető néző látta a helyszínen. Minden jegyet eladtak, az olykor előforduló üres székek protokolláris, vagy versenyzői helyek voltak. A legtöbb jegyet külföldről, Angliából, Németországból, Franciaországból vették átlagos 3100 forintért. A szurkolói zónákat szintén 400 ezer ember látogatta, ezt onnan lehet tudni, tudják hogy a biztonság miatt ott is beléptető rendszer volt.

A turisták 55 százalékánál emelkedett Magyarország megítélése a biztonság terén.

Ez a pazar rendezvény reményeink szerint a világ minden országába elvitte Magyarország jó hírét. Reméljük, ezáltal a Magyarországra érkező turisták száma jelentősen növekszik. Különösen büszke vagyok a Margitszigetre, amely a fővárosiak pihenését, kikapcsolódását szolgálja majd továbbra is.

– mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta, az úszók és a pólósok száma is megsokszorozódott az utóbbi években, így további sportlétesítmények építése várható.

Az elmúlt három évben az igazolt úszók száma megduplázódott, míg a vízilabdázóké megháromszorozódott. 2011 óta a látványsportban igazolt sportolók száma 76 százalékkal emelkedett, míg a 16 támogatott egyéni sportban 65 százalékkal. A kormány az utóbbi években 300 sportlétesítményt újított fel, épített és továbbiakat épít a jövőben.

Mint elmondta, a fentieknek köszönhetően az elmúlt években 9-ről 15 százalékra nőtt a rendszeresen heti több alkalommal sportolók száma.

Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos arra világított rá, hogy miért dőlhetett meg 14 világcsúcs a budapesti világbajnokságon.

A Duna Arénában hivatalosan 11 felnőtt, és 3 junior világcsúcs született. Ennyi világcsúcs olimpiai utáni években még soha nem született. A munka elején felkértünk egy londoni céget, amely tudatos tervezéssel, áramláselemzéssel, optimális vízmélység kiszámításával segítette a magyar tervezők munkáját. Ennek köszönhetően lett ilyen gyors a medence. A világbajnokságot azonban nem a versenyek, hanem elsősorban a hagyatékaink ápolása miatt rendeztük. Régi adósságokat törlesztettünk a Margitsziget újjávarázsolásával, az uszodák felújításával.

Mint kiderült, a Duna Aréna, és a többi beruházás az elmúlt két évben tízezer embernek adott munkát. Fürjes kiemelte, a közös erőfeszítés gyümölcse, hogy mindössze két év alatt minden idők legjobb világbajnokságát rendezhettük meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik