Sport

EYOF: történelmi teljesítményt nyújtanak a magyarok

Nyolc érmet nyertek a magyar versenyzők Győrben a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) pénteki versenynapján, ezzel már biztossá vált, hogy a magyar küldöttség eddigi legjobb szereplése lesz az idei.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közösségi oldalának beszámolója szerint a dobogó legfelső fokára állhatott a 2000 méteres akadályfutásban Horváth Karolina, a 200 méteres hátúszásban Zombori Gábor, valamint a +90 kilogrammos súlycsoportban a cselgáncsozó Sipőcz Richárd, aki a magyarok zászlóvivője volt a múlt vasárnapi nyitóünnepségen.

Fotó: MTI

Ezüstöt nyert az úszók közül 200 méter mellen Vécsei Réka, illetve a 4×100-as lány vegyesváltó Matula Fanni, Vécsei Réka, Hatházi Dóra, Nagy Réka összeállításban.

Harmadik helyezett lett 200 méter gyorson Fábián Fanni, míg 1500 méter gyorson Galyassy Szilárd, valamint a +70 kilogrammos kategóriában cselgáncsozó Faragó Petra.

A magyar csapat tíz arany-, tizenkét ezüst- és tizenkét bronzéremnél tart, így a 34 medállal már a zárónap előtt biztossá vált, hogy ez minden idők legjobb magyar szereplése az EYOF-ok történetében. Az eddigi csúcs a 2003-as párizsi játékokon gyűjtött 30 érem volt.

A lány kézilabdázók 32-24-re legyőzték a dánokat a pénteki elődöntőben, így fináléba jutottak. A fiúk a hetedik helyért játszhatnak szombaton, mivel 26-24-re kikaptak a spanyoloktól.

A kosarasok küzdelmei mindkét nem esetében magyar sikert hoztak: a lányok a törököket győzték le 65-57-re az elődöntőben, míg a fiúk az olaszokat múlták felül 78-74-re, így az ötödik helyért játszhatnak.

A röplabdázóknál a lányok hetedik helyen zártak a németek elleni háromszettes vereség után, míg a fiúk – akiknek a belgák ellen sikerült egy játszmát nyerniük – szombaton szintén a hetedik helyért lépnek pályára.

A szombatig tartó viadalon tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkednek a 14 és 18 év közötti fiatalok. A győri eseményre ötven országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett, a magyar színeket 152 versenyző képviseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik