Sport

Jégkorong: Szollár Domokos “alternatív tényeket” állít

A magyar jégkorongsport neve egybeforrt a magyar olajvállalattal. A tíz éves románc fájdalmas véget ért a minap. Mint ahogy a válásoknál szokás, a felek óvatos szájkaratéban távolodnak egymástól. Reakciók.

Egy nappal azután, hogy a MOL bejelentette, tíz év édes és eredményes együttlét után szakít a Magyar Jégkorong Szövetséggel (MJSZ), Such György, az MJSZ elnöke és Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön, a szövetség honlapján, közös közleményben bejelentette: a 2017/18-as szezontól Mol helyett immár Erste Ligának hívják a nemzetközivé duzzadt magyar jégkorongbajnokságot.

Az MJSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy a hároméves megállapodás jelentős előrelépés a sportág életében:

Nagyon örülök annak, hogy a jégkorong mellett hagyományosan elkötelezett szponzorral sikerült megállapodnunk. Ez remélhetőleg csak a kezdete egy kölcsönösen előnyös, hosszú távú együttműködésnek.

A sportág korábbi főtámogatója és a liga névadója, a MOL Nyrt. szerdán jelentette be, hogy véget ért kapcsolata az MJSZ-szel. A MOL tíz év alatt több mint egymilliárd forintot költött a magyar jégkorongsportra.

Több dolog miatt is különösen fájdalmas nekünk az elválás. A tavaly érkező új elnökért, Such Györgyért kampányoltunk a befolyásunkkal, mert abban hittünk, hogy új szellemiséget hoz, korábban voltak rossz tapasztalataink. Pénteken még arról egyeztettünk, milyen lesz a jég festése a csarnokokban, majd ezután kedden hallottuk, vége az együttműködésnek. Nem volt benne a levegőben. A licitálás lehetőségét sem kaptuk meg, hogy emeljük a támogatásunkat. Akár az osztozásban is benne lettünk volna, hogy a válogatott mellett maradunk, a ligát ugyanakkor más kapja. A hokit megszerettük, hiányozni fog nekünk, de elfogadjuk, hogy jön egy másik cég, amelyik többet áldoz a sportágra

– jelentette ki Szollár Domokos az indexen, aki akkor még nem tudta, ki követi őket támogatóként.

A MOL kommunikációs igazgatójának szavai azért is érdekesek, mert a 24.hu úgy értesült, miközben az olajvállalat múlt időben beszél mindenről, a jégkorong szövetség jelen időben tekint az év végéig érvényben lévő válogatott és szövetségi szponzorációjáról.

A MOL ugyanis három tételben főtámogatója a szövetségnek. Így jogi értelemben a szakítás kizárólag az eddig MOL Liga néven futó nemzetközi magyar bajnoki sorozatot érinti, lévén az ősztől tavaszig tart, így a szerződés is szezonról-szezonra szól. Ugyanakkor a szövetséggel kötött másik megállapodás – a válogatott szponzoráció és a szövetségi támogatás – naptári évre érvényes, így de facto azok érvényben vannak 2017. december 31-ig.

Az MJSZ honlapján is jelezte, hogy 2017 év végéig a MOL a magyar válogatott főtámogatója, így a szövetség továbbra is stratégiai partnerként tekint a vállalatra.

Szollár szavaira úgy reagálva az MJSZ az alábbi reakciót juttatta el szerkesztőségünkbe:

Méltatlan a felekhez a MOL szóvivőjének ez a minden valóságot nélkülöző vádaskodása. Ugyanakkor meg vagyunk győződve arról, hogy nem szolgálná sem a sportágunk érdekeit, sem a MOL jó hírnevét, sem pedig a kedélyek lecsillapodását, ha belemennénk ebbe a nyilvános adok-kapokba, ezért nem kommentáljuk Szollár Domokos “alternatív tényeket” tartalmazó állításait.

Egyébként nem kis tételről van szó. Honlapunk forrása szerint a társaságiadó-támogatáson és szponzorszerződésen keresztül évente összességében 150-200 millió forintra teszik a támogatás összegét. Információnk szerint az Erste a Liga névadó szponzorációjáért 150 százalékkal fizet többet.

Erste Liga 2017-18

Az előző idényben tizenegy csapat indult a ligában, a szeptemberben rajtoló, 2017-18-as szezonban kilenc klub vesz részt: az ASC Corona 2010 Brassó, az SC Csíkszereda, a Dunaújvárosi Acélbikák, a DVTK Jegesmedvék, az EV Vienna Capitals, a Fehérvári Titánok, a Ferencvárosi Torna Club, a MAC Budapest és az UTE.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik