Sport

Bunyóért, fejelésért és autókázásért is volt már kizárás a Touron

Egészen elképesztő az idei Tour de France, négy szakasz ment még csak le, de máris rengeteg nagy történés volt. Kezdődött az egész azzal, hogy Ernesto Valverde már az első etap során kiesett, míg a keddi versenynapon volt egy tömeges esés, majd Peter Sagan lökte ki Mark Cavendisht a hajrában.

Azóta Sagant kizárták az idei Tourból, Cavendishnek pedig fel kellett adnia a versenyt, miután eltört a lapockája és megsérült a csuklója is.

Saganék fellebbeztek az ítélet ellen (amit azóta elutasítottak), és a velonews.com szakírója szerint van is abban valami, hogy meredek a büntetés, mert nem lehet egyértelműen eldönteni, kinek a hibája volt az ütközés. Azzal érvel a cikkíró, hogy ez a mozdulat egy reakció volt a szlováktól, mivel az első kontaktus Cavendishez köthető.

Hogy ki hibázott, annak eldöntését meghagyjuk a versenybírákra, akik már ugye meg is hozták a döntést, már csak az a kérdés, mi lesz a fellebbezéssel. Ami a kizárást illeti, az viszont nem az első volt a Tourok történetében, a cyclingnews.com össze is szedett pár korábbi példát.

Tom Steels – 1997

Steelsnél a hatodik szakasz sprintbefutójánál ment fel a pumpa, amikor fogta, és vizes kulacsával megdobta Frederic Moncassint. A versenybíráknak ennyi bőven elég volt, hogy hazaküldjék a belgát. Érdekesség, hogy 1999-ben volt a Touron egy szakaszgyőzelme, de attól megfosztották, mert egyik riválisát csípővel lökte meg a cél előtt, egy másiknak pedig nekiment.

Jeroen Blijlevens – 2000

A hollandtól elég sokat várt a csapata a 2000-es Touron, ehhez képest nem, hogy szakaszt nem nyert, de még ki is zárták. Pedig beért a célba! Csakhogy utána megkereste Bobby Julichot és összeverekedett vele.

Mark Renshaw – 2010

Erre már sokan emlékezhetnek, szinte a minap történt. Cavendish felvezető embere, Renshaw lépte át a határt, amikor Julian Deant többször is megfejelte a sprinthajrában. Egyébként bejött a dolog, mert Cavendish megnyerte a szakaszt, de Renshawt hazaküldték a Tourról.

Eduardo Sepúlveda – 2015

Nem csak agresszív viselkedéssel lehet kiharcolni a kizárást, hanem egy buta döntéssel is akár. Ezt mutatta be az argentin, aki élete első Tourját fejezte be idő előtt. Elszakadt a lánc a kerékpárján, csapata autója azonban 100 méterrel odébb állt meg, nehezen tudott közlekedni a bringáscipőben, úgyhogy bepattant egy másik kocsiba és megtette a rövidke utat. Ezt azonban szigorúan tiltják, kizárták, még ha a mezőny nagy része nem is értett egyet a döntéssel.

Fotó: Europress/Belga Mag/Dirk Waem

Ajánlott videó

Olvasói sztorik