Sport

Veszélyben Eddy Merckx Tour-rekordja

Chris Froome (Array)
Chris Froome (Array)

Több komoly kihívóra is számíthat a címvédő Chris Froome a szombaton rajtoló Tour de France-on.

A háromszoros győztes mellett szól, hogy csapata, a Sky erős segítőket sorakoztat fel, ám várhatóan így is nagy küzdelemre kényszerül majd. A brit versenyző Richie Porte-ot (BMC) nevezte meg esélyesként, mivel a hegyeken és az időfutamokon is jól szerepelt a Critérium du Dauphiné-n, amelyen másodikként zárt az ausztrál bringás, míg Froome negyedik lett.

A legutóbb harmadik kolumbiai Nairo Quintana duplázásra készült a Giro d’Italián és a Touron, ám a májusi, centenáriumi olasz körön “csak” második lett Tom Dumoulin mögött. Esetében nagy kérdés, mennyire pihente ki az év első háromhetes viadalának fáradalmait, mindenesetre neki kiváló segítője lesz a rutinos spanyol, a 37 esztendős Alejandro Valverde személyében. Quintanának már csak a Tour-diadal hiányzik a gyűjteményéből, mivel 2014-ben a Girón, két évvel később pedig a Vueltán győzött.

Az élmezőnyben versenghet a kétszeres győztes Alberto Contador, továbbá a 2015-ös Vuelta-bajnok Fabio Aru. A spanyol és az olasz kerekes sem indult a Girón, azaz mindketten rápihentek a francia viadalra. Rajtuk kívül a hazai közönség előtt szereplő, tavaly második Romain Bardet szólhat bele várhatóan a végelszámolásba.

Rekordra hajt a betegség után visszatért Mark Cavendish: a 32 éves brit sprinter eddig 30 egyéni szakaszt nyert a francia körversenyen, így már csak négy etapsikerre van a legendás belga Eddy Merckx csúcsától. Az újabb győzelmek halmozásában a szlovák Peter Sagan lehet az egyik nagy riválisa, valamint a német Marcel Kittel és André Greipel, illetve a norvég Alexander Kristoff.

A 104. Tour de France-on 22 csapat 198 versenyzőjére 3540 kilométer megtétele vár a düsseldorfi rajttól a július 23-i, párizsi befutóig.

Az utóbbi tíz év bajnokai:
2007: Alberto Contador (spanyol)
2008: Carlos Sastre (spanyol)
2009: Contador
2010: Andy Schleck (luxemburgi)
2011: Cadel Evans (ausztrál)
2012: Bradley Wiggins (brit)
2013: Christopher Froome (brit)
2014: Vincenzo Nibali (olasz)
2015: Froome
2016: Froome

Az eddigi Tour de France-győzelmek megoszlása országonként:
36: Franciaország
18: Belgium
12: Spanyolország
10: Olaszország
5: Luxemburg
4: Nagy-Britannia
3: Egyesült Államok
2: Hollandia, Svájc
1: Ausztrália, Dánia, Írország, Németország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik