Sport

Úszás: a MÚSZ feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt

A Magyar Úszó Szövetség mindennapjai szűk két éve, Hosszú Katinka első, 2015 karácsonyi közleménye óta viharosak.

Hol csendben a háttérben, hol nyíltan zajlik a háború, amely egy év alatt Gyárfás Tamás, korábbi elnök lemondásához. Az új elnök Bienerth Gusztáv pénzügyi területről érkezett. Sportvezetőként, sportszakemberként nem sok vizet zavar, amit az is remekül példáz, hogy négy hónapos regnálása után a sportág közgyűlése lesöpörte az asztalról valamennyi reformjavaslatát.

Bienerth Gusztávot nagyon pofon vágták az úszók
Valamennyi számára fontos kérdésben leszavazták a Magyar Úszó Szövetség új elnökét.

Viszont amihez ért, abban úgy látszik alapos. Hivatalba lépése után Bienerth a Deloitte-ot, a világ egyik legtekintélyesebb könyvvizsgáló cégét bízta meg a szövetség pénzügyi átvizsgálásával.

A 24.hu korábban úgy értesült, hogy a jelentés tartalma már elég régen ismert volt a MÚSZ elnöke előtt, ennek ellenére valamiért nem hozta nyilvánosságra azt sem a májusi, számára elég szerencsétlenül végződő közgyűlésen, sem azóta.

Ellenben az origo.hu most azt írja, a szövetség június 14-i elnökségi ülésén az elnök végre feltárta a vizsgálat tartalmát, amelyben megállapítást nyert, hogy súlyos visszaélések történtek a Gyárfás-korszakban. Olyan ügyek, amelyeknek minden bizonnyal büntetőjogi következményei lesznek. A lap informátora szerint az elnökség tagjai megdöbbenve fogadták a Deloitte-vizsgálat megállapításairól történő elnöki tájékoztatót.

A lap úgy tudja, az úszószövetség feljelentést tesz hűtlen kezelés és pénzügyi rendellenességek gyanúja miatt és a vizsgálatot az ügyészség folytatja le.

Gyárfás Tamás az Origo hirportálon megjelentek alapján az alábbi közleményt tette közzé:

“Nyilvánvaló, hogy dr. Bienerth Gusztáv közreműködése révén jelenhetett meg – bárminemű tényszerű alátámasztás nélkül –a súlyos rágalmazás.

Dr. Bienerth már a pályázata bejelentésekor közzétette, hogy Gyárfásnak nincs helye az úszósportban. Az általa fél éve kezdeményezett vizsgálat közepette többször közölte, ha bárminemű kérdés merülne fel, akkor azt mindenek előtt velem tisztázza.

Alig néhány hete dr. Bienerth a MÚSZ rendkívüli közgyűlésén a tagságnak még hosszan méltatott.

Tény, hogy ezt követően:

  • az elnök valamennyi előterjesztését a MÚSZ tagsága 75 %-kal leszavazta;
  • az elnök megtévesztette a Fővárosi Közgyűlést, amikor kijelentette, hogy azért a kapkodás, mert a FINA csak napokban hirdette meg a 2024. évi rövidpályás világbajnokság pályázát – holott ez, mint a FINA által neki is megküldött dokumentumokból kiderült, már 2016. szeptember 20-án megtörtént, míg ő személyes értesítést kapott a pályázattal kapcsolatban 2017. január 13-án;
  • folytonosan  ellenséges hangulatot kelt közvetlenül a hazánkban zajló 17. FINA világbajnokság rajtja előtt a FINA vezetése ellen, és ezt, mint a szervező bizottság egyik tagja, magam is nehezményeztem;
  • érthetetlennek tartom, hogy dr. Bienerth a FINA bizottságokba történő jelölésekkor nem tartotta a magyar érdekeket szem előtt.

Dr. Bienerth a kifogásokra nem érvekkel, hanem otromba ellentámadással válaszolt. Ez már csak azért is meglepő, mert szombaton még Rómában együtt voltunk a Vatikánban, ahol a I. Ferenc pápa megáldotta a Sette Colli verseny résztvevőit. Itt dr. Bienerth még a lehető legbarátságosabb beszélgetett velem, semmit sem említve a hétfői alattomos támadásról, vagy a korábbi elnökségi ülésen esetlegesen elhangzottakról.

Tekintettel a július 14-én kezdődő világbajnokságra – mindezek ellenére –, annak befejezéséig a nyilvános vitát szeretném elkerülni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik