Sport

Legendákkal reformálják meg az amerikaiak kedvenc sportját

Útjára indult a BIG3, professzionális amerikai 3×3-as kosárliga. A rapper Ice Cube nevével fémjelzett ligában olyan, már visszavonult, egyes esetekben a Halhatatlanok Csarnokába is beválasztott játékosok  játszanak, mint a 42 éves egykori MVP Allen Iverson, az 53 éves Charles Oakley, vagy a Miami Heattel 2013-ban bajnok, egykori triplagép Rashad Lewis.

Mi is az a BIG3?

A BIG3 szabályai kissé eltérnek a hivatalos szabálykönyvtől. Vannak kettő- és hárompontos, sőt négypontos dobás is. Félidő akkor van, amikor az egyik fél eléri a 30 pontot. A meccsnek akkor van vége, ha az egyik csapat eléri a 60 pontot, de csak abban az esetben, ha több mint két ponttal sikerül nyerni.

A tíz fordulós bajnokság első felvonását vasárnap este a Brooklyn Nets NBA-csapatának otthonában, a Barclays Centerben rendezték – természetesen telt ház előtt. A legnagyobb érdeklődés Allen Iverson játékát övezte. Az egykori MVP, a 2000-es évek elejének egyik meghatározó játékosa rettentően népszerű a szurkolók körében. A mai szupersztár-irányítók egyik prototípusa 42 évesen játékos-edzőként vesz részt a bajnokságban.

A hangulatra, ahogy az alábbi – Iverson első és egyetlen találatát megörökítő – videóból megtudhatjuk, nem lehetett panasz.

Habár a közönségkedvenc, 2011-ben Törökországból visszavonult Iverson a meccsen pocsék formát mutatott, a lelátó folyamatosan az ő nevét skandálta, többször csak a szurkolók miatt cserélte vissza magát. Nem mellékes, csapata végül nyert. Folyatás a hétvégén, Charlotte-ban.

Fontos megjegyezni, nemcsak Amerikában, a világon is egyre divatosabb a 3×3-as kosárlabda. A hivatalos szabályok egyszerűek: egy mérkőzés tíz percig tart, egyszerre kettő vagy egy pontot lehet szerezni olyan formán, hogy a hagyományos öt az öt elleni játékban hárompontosnak számító kosarak itt kettőt érnek, az összes többi dobásfajta – így a büntető is – pedig egyet. Az alapsportág, a kosárlabda reformja olyannyira látványos és közkedvelt, hogy nemrég bejelentették, felveszik a 2020-as tokiói olimpia hivatalos műsorába.

Ami szintén érdekes, Magyarország élen jár a kosárlabda e fiatal ágában; Károlyi Andrea vezette magyar női 3×3-as kosárlabda-válogatott hatalmas sikert aratva ezüstérmes lett Franciaországban, a Nantes-ban rendezett világbajnokságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik