Sport

Pipáld ki a bakancslistádon a Balaton-átúszást

Június 28-ig lehet előnevezni azoknak, akik szeretnék teljesíteni az 5200 méteres távot.

Idén július elsejére ne tervezzen más programot az, aki szeretné kipipálni bakancslistáján a 35. Lidl Balaton-átúszását.

Közel tízezer indulót várnak Magyarország ikonikus nyári sporteseményére, ahol Révfülöpön, a kikötő melletti labdarúgópályánál, 7:30-13:00 között lehet vízbe ugrani, majd 5200 méter (plusz pár 10-100 méter) megtételéle után a balatonboglári, Platán Strandon lehet megpihenni.

Tavaly Papp Márk új rekordot jelentő, 58.30 perc alatt teljesítette a távot, de nem is az idő, hanem a részvétel, illetve a teljesítés öröme itt a végcél.

Nagy megmérettetés, ennek ellenére mindenkinek javaslom, hiszen itt biztonságos körülmények között, páratlan hangulatban próbálhatjuk ki a nyíltvízi úszást. A távolság és az idő leküzdésében nagy erőt ad, hogy bárhová nézel úszás közben, mindenhol embereket látsz magad körül – osztoztok a küzdelemben, érzed, hogy nem vagy egyedül és ez erőt ad. Sokat jelent a tudat, hogy látótávolságon belül mindig van bója és hajó is, így, ha fizikailag holtpontra kerül az ember, megpihenhet valamelyik csónakban, ehet egy kis banánt vagy szőlőcukrot, azaz újra erőre kaphat. Természetesen szellemileg is nagy teher a Balaton-átúszás. Szinte biztos vagyok benne, hogy mindenkiben felmerült már, hogy itt és most feladom, de ha a cél lebeg a szemünk előtt, gyorsan túl tudunk lépni ezen is. Fontos, hogy ne a nehézségekre gondoljunk, hanem az élményre, amit a siker nyújt: legyőzni önmagunkat!

– fogalmazott Risztov Éva, London nyíltvízi olimpiai bajnok úszója, aki nem mellesleg a Lidl egészségnagykövete.

A szabadon választott úszásnemben történő megmérettetéshez csak egy orvosi igazolás, ennek hiányában pedig a helyszínen megejtett orvosi vizsgálat szükséges. Az úszófolyosó mentén 50 méterenként vitorlások és egyéb vízi járművek személyzetei vigyázzák a versenyzők biztonságát. Aki elfárad, bármikor megállhat, megpihenhet.

Rossz idő esetén a Balaton-átúszást az esőnapok valamelyikén rendezik meg, ezek: július 2., 8., 9., 15., 16.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik