Sport

Pályafutása első tornagyőzelmével rögtön Grand Slam-bajnok lett a 20 éves teniszező

A világranglistán 47. lett Jelena Ostapenko nyerte meg a 116. francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben szetthátrányból fordítva legyőzte a román Simona Halepet.

A szombati finálé két gyors brékkel indult, a tenisztörténelem első lett Grand Slam-döntőse a szokásos megalkuvás nélküli teniszét hozta, minden labdát megtámadott, és látványos nyerő ütések mellett sokszor rontott is. A harmadik helyen kiemelt Halepről ugyanakkor falként jöttek vissza a labdák, ő stabilitásával és elképesztő lábmunkájával próbálta ellensúlyozni riválisa agresszív harcmodorát.

A labdamenetek ennél fogva a világranglistán 47. Ostapenko nyerőjével vagy rontásával értek véget, a túloldalon a konstancai teniszező nyolc gém után még csak egyet-egyet mutatott be ezekből. Halep 38 perc elteltével játszmalabdához jutott, Ostapenko pedig bemutatta 23. rontott ütését – a román ekkor csupán kettőnél tartott.

A második felvonásban a továbbra is türelmesen játszó Halepnek labdája volt a 4:0-hoz, de ellenfele sorozatban négy gémet nyerve fordított, és 44 perc elteltével 5:4-re vezetett. Ezután újabb hihetetlen tenyeresekkel, könnyedén hozta a szerváját, így jöhetett a döntő szett.

Ebben Halep került brékelőnybe (3:1), miközben Ostapenko elemi erejű ütései hol vonalon belül, hol kívül landoltak. A folytatásban azonban a lett ismét felzárkózott, és egy hálóról lecsorgó labdával már nála volt az előny (4:3), majd egy koncentráltabb adogatójátékkal a diadal küszöbére ért (5:3). Tapasztalatlansága ellenére nem remegett meg a keze, így 1 óra 59 perc elteltével ő ünnepelhetett.

A meccs képéről sokat elárul, hogy Ostapenko 54 nyerő és ugyanennyi rontott ütéssel zárt, míg Halepnél csupán 8 és 10 ez a két számadat.

Ostapenko pályafutása első tornagyőzelmével rögtön Grand Slam-bajnok lett, s egyben ő az első 1933 óta, aki nem kiemeltként hódította el a Suzanne Lenglen Kupát.

Eredmény – Tenisz, Roland Garros, női egyes, döntő

Jelena Ostapenko (lett)-Simona Halep (román, 4.) 4:6, 6:4, 6:3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik