Sport

Két nyolcvan év feletti magyar vívót csodál a világ

Az olaszországi Chiavariba utaztak vívóink, ahol a hétvégén rendezik meg a veteránok Európa-bajnokságát. A hír különösebben nem ingerli fel a látványsportok világára fókuszáló zsurnalisztát, de aztán mégis, merthogy az indulók listáját böngészve feltűnik neki két név is.

Kezdjük rögvest Sákovicsné Dömölky Lídiával. 1955., Róma világbajnoka, 1964., Tokió olimpiai bajnoknője a 81. életévét töltötte be március 9-én, de nála a kor nem probléma, olyan tökéletes szépséggel áll vívóállásban, mint hajdanán.

Ha kitörése már nem is olyan dinamikus mint régen, de az agya akár egy húszévesé. Rafinált módon még mindig úgy csapja be második szándékkal ellenfelét, hogy annak nincs menekvés: fennakad a „kontraparádon” és már mellbe is találta a riposzt.

Lídi néni tavaly ősszel a korosztályos vébé előtt egy nemzetközi felkészülési versenyen izomszakadást szenvedett, de rossz úton jár, aki azt gondolja, feladta a sportolást. Erősítés céljából egy gyerekmedence vízében lábmunkázott, és persze az edzőterembe is lejárt, így most újra remek erőállapotban, a verseny korelnökeként várja a kontinensviadalt.

Minden bizonnyal genetikai csoda.

Ahogy Boros Péterről is el lehet ezt mondani. A magyar vívósport Veterán Bizottságának elnöke 1933-ban született és 1950-ben tévedt be először az OSC Semmelweis utcai vívótermébe. Azóta, egész pontosan 67 esztendeje forgatja a tőrt és immár a párbajtőrt is. Bármennyire nem látszik rajta, már 83 éves. Más ebben a korban – ahogy tréfálkozva mondani szokták – reggel fellapozza a napilap halálozási rovatát, és ha nem találja magát benne, akkor megnyugszik.

Ehhez képest a mérnök úr nem nyugszik. Kinéz vagy hetvennek és korát meghazudtoló vitalitással, mint a világ legöregebb aktív vívója küzd a páston.

Mi lassabban csináljuk ugyanazt, amit a fiatalok sokkal gyorsabban. De talán ezért szebb is ez a vívás, jobban hasonlít a régihez

– fogalmaz a 83 éves örökifjú sportember.

Az újonnan kialakított plusz 75-évesek kategóriának köszönhetően már nem a „kis pubi” 70 évesekkel kell együtt vívniuk. Így még az is lehet, a magyar és a világ veterán vívósportjának két korelnöke éremmel tér haza Olaszországból. Fényessel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik