Sport

Bienerth Gusztávot nagyon pofon vágták az úszók

Vasárnap tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), amelyet már- már reflexszerűen botrányok vezették fel.

A legfontosabb napirendi pontok között az elnökségi tagok megválasztása (az elnökség a lemondások után a működés határát súroló nyolc főre csökkent), valamint az éves költségvetés elfogadása szerepelt, továbbá több alapszabály módosítási indítvány, amelyekben a január 8-án megválasztott új elnök, Bienerth Gusztáv a “maga képére” szerette volna formálni a MÚSZ működtetését.

Az éves sportági rendes közgyűlések általánosságban egy-két órás események, ahol jobbára gyorsan lezavarják a tagok az előző és a tárgyévi évi költségvetési beszámoló elfogadását, és a szavazást az apró-cseprő alapszabály-módosító indítványokról. Kiváltképp vasárnap, ebédidőben.

Ehhez képest az úszóké tartott vagy hat órát.

Bienerth Gusztáv MÚSZ-elnök a régi alapszabályra hivatkozva rögvest az elején kijelölte magát levezető elnöknek, de minderről szavazás nem történt, holott ezt kifejezetten kérte Tóth István, Szentendrei klubelnök.

Ahogy az sem volt világos egy óra elteltével, hogy a közgyűlés legitim-e, azaz megjelent-e a tagok 50 százaléka, plusz egy szavazat. Hornyák Viktor (Széles-műhely) sajátos stílusban ezt is nehezményezte, kijelentette:

ha Gyárfás Tamás diktátor volt, akkor Bienerth, aki átlép az alapszabály paragrafusain, még inkább az.

A teremben beszélgetve amúgy több olyan véleménnyel lehetett találkozni, miszerint Bienerth Gusztáv elmúlt öt hónapos tevékenysége azt bizonyítja: lehet sok volt a vita korábban, többször illették negatív jelzőkkel Gyárfás Tamást és vezetési stílusát, de a jelenlegi elnöknek rettentően fel kell kötni a gatyáját, ha nyomába szeretne érni.

Egy óra húsz perc elteltével még mindig csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el, amelyet dr. Sós Csaba érzelem dús beszéde zárt. Vastaps követte. Nem csoda.

A Hotel Hélia tanácstermében összezsúfolódott tagság – köztük olimpiai, világ vagy Európa-bajnokok sokasága – így fejezte ki tiszteletét a szövetségi kapitány irányába. 

Közben kiderült az is, a benyújtott napirendi-módosító, kiegészítő javaslatokat a tagság nem kapta meg, csak jó másfél órával a kezdés után, egy amúgy olvashatatlan kivetítőn szembesültek azok tartalmával.

Két felszólaló is arra kérte a levezető elnököt, azaz Bienerthet, hogy szavazzanak valamennyi napirendi pontról titkosan, de ő ezen nagyvonalúan átlépett, mondván csak a személyi kérdésekben kell. Emlékezetes módon Gyárfás ellen pont ez volt az egyik masszív vád, hogy az ő idejében kizárólag nyílt szavazás volt…

A közgyűlést amúgy Hornyák Viktor (Széles Műhely) és a már említett Tóth István (Szentendre) folyamatos performanszai fárasztották. Nem mindig mondtak butaságokat, ellenben a töménytelen mondathalmaz és az előadás stílusa agyonütötte a lényeget, ergo eredményt nem sokat értek el vele. Szintén háttérbeszélgetések alkalmával az derült ki, kilenc felvetésükből legalább a fele érdemes lenne megfontolásra, szavazásra, de ettől a stílustól még az ötletekkel szimpatizálók is elhatárolódnak.

Meg kell hagyni, Bienerth ügyesen használta ezt ki, siklott át az őt ért támadásokon, kritikákon. A tagság nagy többséggel mindenről úgy szavazott – nyíltan – ahogy ő szerette volna. Ettől még közel két óra elteltével csak csak a napirendi pontok elfogadásán volt túl a közgyűlés.

Plusz azon, hogy Gyárfás Tamás tiszteletbeli elnökségéről már most szavazzanak, vagy decemberben, a MÚSZ 110 éves ünnepségén. Utóbbi nyert.

Bienerth, aki finoman fogalmazva is távolságtartó elődjével szemben, ebben a kérdésben nyert újabb bő fél évet. Ugyanis ezt a döntést legutóbb, amikor elnöknek választották, szintén elnapolták.

A napirendi pontokon elég lassan haladt végig az elnökség. Mind az elnöki, mind a pénzügyi, mind az ellenőrző testületi beszámolót elfogadta a Magyar Úszó Szövetség tagsága, illetve a küldöttek jóváhagyták a 2017. évi szakmai és költségvetési tervet.

A közgyűlés aztán új elnökségi tagokat választott és alapszabályt akart módosítani. Amint titkos szavazásra került sor, Bienerth Gusztáv két hatalmas pofont kapott.

Az elnökségi tagok közé, de még a listára sem került fel  Szalay- Bobrovniczky Alexandra főpolgármester helyettes. Szegény gyermekével türelmesen kivárta az öt órás közgyűlést a semmiért – ennek még biztosan lesz visszhangja, nem sportági, sokkal inkább politikai. Elnökségi tag lett Danks Emese (Testnevelési Egyetem képviseletében) és Dr. Rákosfalvy Zoltán (ügyvéd). A be nem töltött három helyre a következő közgyűlésen választanak tagokat, ami szintén vereség, lévén több jelölt volt korábban, mint ahány hely.

Az elnök, és hivatala megerősítése érdekében legfontosabb alapszabály-módosítási javaslatokat 63 százalékkal szintén – titkosan – lesöpörte a közgyűlés. Így többek közt az is felmerül, az elnök törvényesen bocsájtott-e el januárban egyszemélyes döntéssel két igazgatót, és nevezett ki három újat, mivel azok kinevezése és munkaviszonyuk visszavonása közgyűlési határozat kérdése.

Ha Bienerth helyében lennénk, ekkora vereség után mindenképp elgondolkodnánk, jó helyen vagyunk-e az uszodák világában?

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik