Sport

Egy hegymászó meghalt, egy pedig eltűnt a Mount Everesten

Egy amerikai hegymászó a Mount Everest csúcsának közelében meghalt, egy indiai pedig a csúcsról való visszatérés közben eltűnt – közölték helyi expedíciószervezők vasárnap.

Az 50 éves alabamai Roland Yearwood a hegyen halt meg vasárnap, de halálának körülményeiről még nem sikerült tájékozódni – mondta el Murari Sharma, a kathmandui székhelyű Everest Parivar Expedíciós iroda munkatársa.

Az indiai mászó, Ravi Kamar a hegyről lefelé vezető úton lett rosszul, nem sikerült eljutnia a legközelebbi táborig, az őt kísérő nepáli sherpa viszont elérte a 8000 méteren fekvő tábort. A sherpa szintén rossz állapotban érkezett meg, fagyási sérülései vannak és oxigén-palack segítségével lélegzik.

Három sherpából álló mentőcsapat repült helikopterrel a kettes számú táborba, ahonnan felfelé indulnak a hegyre, hogy megkeressék az eltűnt mászót. A hírek szerint Kamar és vezetője szombat délután 1.30-kor érték el a 8848 méter magas csúcsot, ami késői időpontnak számít, és már alig találkoztak hegymászókkal, amikor elindultak lefelé.

Yearwood az Everesten elhunyt harmadik halálos áldozat az idei tavaszi mászószezonban, amely márciusban kezdődött és a hónap végéig tart.

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal idén 371 mászási engedélyt adott ki, ami rekordnak számít, de idén azért érkezett különösen sok hegymászó, mivel 2014-ben és 2015-ben nem volt alkalmuk megmászni a csúcsot.

A 2015-ös szezont derékba törte, hogy 19 mászó lelte halálát és 61 sérült meg egy lavina miatt az alaptáborban, amelyet egy erős földrengés indított el. 2014-ben pedig egy lavina 16 sherpa vezető halálát okozta.

Azoknak a mászóknak, akik érvényes engedéllyel rendelkeztek a 2014-es szezonra, 2019-ig ingyen meghosszabbították az engedélyét, a 2015-ös szezonra váltott engedélyek azonban már csak idén érvényesek. Az engedélyt a Nepáli Idegenforgalmi Hivatal adja ki, és fejenként 11 ezer dollárt kérnek érte.

A BBC News vasárnap közölt értesülése szerint egy brit hegymászó, Tim Mosedale, aki május 16-án ért a csúcsra, megerősítette, hogy a Mount Everest egyik sziklaképződménye, a híres Hillary-lépcső a 2015-ös földrengés következtében leomlott. 2016-ban az Amerikai Himalája Alapítvány fotóin már észrevehető volt, hogy a szikla formája megváltozott, ám mivel hó borította, eddig nem volt bizonyos, hogy mi történt vele.

Ez már hivatalos – nincs többé Hillary-lépcső

– írta most a Facebookon Mosedale.

A 12 méter magas, csaknem függőleges sziklát Edmund Hillaryról nevezték el, aki 1953-ban elsőként mászta meg.

Fotó: Europress/AFP/Robert Schmidt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik