Sport

Több fronton támadják a nyilvánosan meghazudtolt MÚSZ-elnököt

Nagyon úgy tűnik, hogy gyerekcipőben jár a legkisebbek védelmével kapcsolatos stratégia a magyar sportvilágban. A kérdés T. Ramon meztelen fotós botránya kapcsán került ismét előtérbe. A 24.hu-nak adott interjújában az MTK-s ügy mellett, Szepesi Nikolettről és Kiss Lászlóról is szót ejtett Bienerth Gusztáv.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke akkor azt mondta, a Gyárfás Tamás által fémjelzett vezetés berakta a fiókba az UNICEF által megfogalmazott, gyermekvédelemre vonatkozó ajánlásokat.

Bienerth azt ígérte, hogy ezeket előveszik, és foglalkozni fognak a kérdéssel, de szerencsétlenségére Herczog Mária ezt a kijelentését rögtön megcáfolta:

Ha a többi információ is olyan hiteles, mint az UNICEF-fel kötött tavalyi megállapodás (nem volt ilyen), és az, hogy a Szövetség betette az általam megírt anyagokat a fiókba( nem így történt) az új vezetés azóta sem szólt róla, nem kerestek meg), akkor nem sok igazságot mond az elnök úr!

A gyermekvédelemmel foglalkozó szociológus nyilvánosan hazudtolta meg a MÚSZ-elnököt, majd azt mondta a hvg.hu-nak az általa készített ajánlástervezetről:

A sportszövetségekre ugyanúgy vonatkoznak a gyermekvédelmi szabályok, ennek más országokban évtizedes gyakorlata van. Utóbbiak alapján készítettem el felkérésre olyan szabályzattervezeteket és információs anyagokat, amik a magyarországi kereteket határozhatnák meg. Ezek gyereknyelven szóltak minden sportoló gyerekhez, hogy igenis merjék jelezni, ha baj van. Ehhez kapcsolódott az elképzelés, hogy minden szövetségben, klubban legyenek kijelölt, semleges emberek, akikhez fordulhatnak. De a szülők figyelmét is felhívtuk arra, hogy nemcsak a szexuális, de a gyerekek lelki és testi bántalmazása is elfogadhatatlan. Nem tolerálható, amikor egy edző úgy nyilatkozik, hogy a teljesítményhez hozzátartozik bizonyos szintű terror, kényszerítés. Lehet és kell is erőszakmentesen nevelni, motiválni a gyerekeket, nem szabadna például papuccsal ütni, de ordítani sem kellene velük.

Herczog tavaly ősszel a MÚSZ több rendezvényén tartott előadást a gyermekvédelemről, ezért is sántít a fiókos teória.

Eközben szerkesztőségünkhöz eljutott két kérdéssor, melyeket egy neve elhallgatását kérő jelentős klub vezetője küldött a Magyar Úszó Szövetség elnökének.

Ebben többek közt arra kíváncsi, hogy Bienerth fenyegetéssel távolított-e el MÚSZ-alkalmazottakat kinevezése után, illetve, hogy rettegésben tartja-e a beosztottjait.

A fentieken kívül olyan kérdéseket intézett a sportvezetőhöz, mint:

  • Igaz-e az, hogy évek óta szorosabb kapcsolatot ápol az egyik beosztottjával?
  • A beosztottjával ápolt esetleges szorosabb kapcsolata, nem jelent –e újabb botrányt a sportágunk a MÚSZ számára?
  • Igaz-e, hogy az Ön segítségét kérő „szalmaszálon kapaszkodó” Széles Sándor sikeres mesteredzőnket magához kérette és a megbeszélésen megalázta, földbe tiporta, ahelyett, hogy az egyik legsikeresebb edzőnkön segített volna?
  • Igaz-e, hogy nincsenek vezetési okmányai a MÚSZ-nak?
  • Igaz-e, hogy utasítására a MÚSZ vezetői nem mutathatják meg a tagegyesületi képviselők számára a valós gazdasági, pénzügyi adatokat?

Annyi biztos, hogy egyáltalán nem nyugodt a légkör a MÚSZ körül. Korábban az állítólagos vb-szervezési hiányosságokat kellett cáfolniuk, s úgy tűnik, hamarosan ismét magyarázkodni kényszerülnek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik