Sport

Bazi nagy csúszó kövek hoztak vb-címeket Magyarországnak

Az egyik legeredményesebb téli sportágunkká vált a curling: a világ legjobb vegyes párosait kérdeztük, miért jó köveket csúsztatni a jégen.

Nagy reményekkel indult neki a kanadai vegyespáros-curlingvilágbajnokságnak Kiss Zsolt és Palancsa Dorottya: a kettős abban reménykedett, hogy jó szerepléssel dobogóra állhat (ami világbajnokként nem volt irreális elképzelés), és ezzel karnyújtásnyira kerül a 2018-as pjongcsangi téli olimpiától, amelynek műsorán – az ötkarikás játékok történetében először – szerepel ez a szám. Korábbi, a magyar téli olimpiai esélyeket taglaló cikkünkben még mi is arról írtunk, hogy komoly esélyük van még az olimpiai dobogóra, ám a valóság csúnyán pofon vágott mindenkit:

a legjobb 16 között a – végül negyedik helyezett – cseh páros megverte a magyarokat a vb-n, akiknek így szertefoszlott a pjongcsangi álmuk.

Még a vb előtt jártunk a hazai curling fellegvárában, a Kamaraerdei Ifjúsági Park csücskében felhúzott könnyűszerkezetes csarnokban, hogy beszélgessünk a reményekről, a sportág hazai kialakulásáról, de legfőkébb a vegyes párosban elért szenzációs magyar eredményekről.

Beszélgettünk a sportág hazai úttörőivel, a nemzetközi szinten is nagy eredményeket elérő Szekeres Ildikóval és Nagy Györggyel, illetve az ifjú titánokkal, Palancsa Dorottyával és Kiss Zsolttal, akik így emlékeznek arra, hogyan durrantották be Magyarországon ezt a taktikai-állóképességi sportot:

Hangok lettünk volna, ha nem próbáljuk ki mi is a gránittömbök csúsztatását (szakszóval: dobását), ami a látszat ellenére igenis igényel fizikai állóképességet, hisz egy megmerevedett, természetellenes pozícióban, szinte támaszkodás nélkül kell tűpontosan célozni. Arról nem is beszélve, a söprés mennyire lihegős munka. Akinek a szabályzat sem világos, annak pláne érdemes megnéznie a második videónkat, íme:

Jelentős magyar eredmények vegyes párosban

A Kiss, Palancsa páros a 2010-es évek eleje óta vesz részt bajnokságokon, a legnagyobb eredményük két világbajnoki cím 2013-ból és 2015-ből. A kettő között, 2014-ben vb-negyedikek lettek. Kiss emellett a férfi és a vegyes csapatnak is tagja, rengeteg országos bajnoki címmel, míg Palancsa ha kevesebbszer is, de szintén behúzott pár ob-t a női csapattal, vegyespárosban és egyéniben.

A Szekeres-Nagy-duó 2009-ben ezüstérmet szerzett vegyespárosban a világbajnokságon, de a 2011-es új-zélandi Téli Játékokon (nem összekeverendő az olimpiával!) aranyérmet is nyertek a számban. Nagy György más csapatoknak is tagja volt, 24-szeres magyar bajnok, míg Szekeres Eb-aranyérmes a női csapattal. Érdekesség, hogy Nagy sportlövészetben számít névnek (2015-ben ő lett a szakági szövetség vezetője), Szekeres pedig sikeres fitneszkarriert tudhat maga mögött.

Olvasói sztorik