Sport

Szombaton megpróbálják két órán belül lefutni a maratoni távot

Nagy nap lesz a szombati a monzai Forma-1-es pályán. És nem, nem egy autóverseny miatt.

Hanem azért, mert a Nike arra készül, hogy 2 órán belül lefussák a 42,195 kilométeres maratoni távot.

Ehhez három rutinos futót választottak ki: Rió olimpiai bajnokát, a kenyai Eliud Kipchogét, az eritreai Zersenay Tadesét, aki ötszörös félmaratoni világbajnok, valamint az etióp Lelisa Desisát, aki 27 éves kora ellenére már kétszer nyerte meg a Boston Marathont.

Az ő dolguk lenne beférkőzni a lehetetlennek hitt 2:00:00-s időn belülre (most 2:02:57 a csúcs), ehhez pedig a Nike mindent megad nekik.

  • Kezdjük ott, hogy eleve több lehetséges futó közül választották ki ezt a hármast.
  • Aztán az új Nike Vaporfly Elite-ben futnak majd, ami a maratonfutás cáparuhája gyakorlatilag.
  • Direkt választották ki Monzát helyszínnek, mivel ott ideálisak a körülmények. Különösen a kora reggeli órákban, így 5:45-kor kezdődik majd a nagy kihívás.
  • 18 ember közül választották ki azt a hat iramfutót, aki majd segíteni Kipchogééknak, igény esetén pedig még kerékpárosok is besegítenek a tempódiktálásba. Az iramfutók ráadásul hármasával, egy nyílhegy formájában futnak majd a trió előtt, ezzel is szélárnyékot biztosítva, 5-5 kilométerenként váltva egymást.

Ha sikerülne 2 óra alá bemenni, természetesen nem lenne új világcsúcs. De a Nike és a futók elmondhatnák, hogy sikerült. Erre utal Brett Kirby USA Todaynek adott nyilatkozata is, ő a Nike fejlesztési osztályán dolgozik:

Az igazság az, hogy nem veszíthetünk. Akkor bukhatnánk csak, ha nem mernénk, nem próbálnánk meg és nem állnánk rajthoz szombaton reggel.

Fotó: Europress/AFP/Glyn Kirk, Jewel Samad, Monirul Bhuiyan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik