Sport

Őszinte levélben szállt bele a cselgáncselnökbe Ungvári Miklós

Ungvári Miklós, olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes és háromszoros Európa-bajnok dzsúdósunk szerdán lemondott elnökségi tagságáról. Mindennek okairól egy őszinte nyílt levélben számolt be, amit a szerdai elnökségi ülés előtt olvastak fel, és amiben egyértelműen megnevezte a személyt, aki miatt a döntését meghozta: dr. Tóth László MJSZ-elnök. Vele kapcsolatban egyébként egy évvel volt egy nagy botrány, amiből még rendőrségi nyomozás is volt. Csötönyi Sándor ökölvívóelnök lemondása után ő a  legrégebbi olimpiai sportági elnök.

A 36 éves Ungvári levelében túl sok politikai döntésekről, személyes érdekekről és tisztességtelen megoldásokról írt.

A 24.hu megkereste Ungvári Miklóst, azt mondta, nem szeretne mélyebben belemenni abba, hogy miért nevezte tisztességtelennek az elnököt. Örült, hogy annak idején tagja lett az elnökségnek, de immár lezárta ezt, csak a versenyzésre, a  felkészülésre koncentrál ezentúl. A felszabaduló időben pedig inkább lovagolni fog és természetet jár.

Ungvári Miklós nyílt levelét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Elnökség!

Sokféle várakozás előzte meg a mai döntésemet. Egyesek úgy gondolták, hogy mint sokan mások, én is beadom a derekam és elfogadok minden megalázó feltételt. Az egyszerű emberek pedig, akiktől nagyon-nagyon sok üzenetet, e-mailt, faxot, levelet, telefonhívást kaptam, azt mondták: Te ennél több vagy.

Úgy döntöttem végül is, hogy nem a politika mellé, hanem az emberek mellé állok, és nem engedek a nyomásnak. Nem lehet, hogy szeretett sportunkat politikai döntések diktálják, hogy sorra személyes érdekek vezéreljék minden napjainkat. Nem szabadna engednem, hogy az érzelmeim vezéreljenek, de a lelkemet ebbe is bele tettem, mint mindig mindenbe. Nem lehet a sportembereket játéknak tekinteni. Ez a meggyőződésem. Alap elváras lenne egy szövetség elnökétől, hogy tekintéllyel és felelősséggel irányítsa a judo szövetséget, de a valóság mást tükröz.

Sokáig hezitáltam, hogy hogyan döntsek egy ilyen helyzetben. Nem könnyű ezt a döntést meghozni, hiszen egész életemen át a magyar cselgáncscsaládomért küzdöttem. Mindig példaértékű viselkedést mutattam és megmutattam a világnak, hogy igenis mi magyarok képesek vagyunk mindent elérni.

A kettőnk közötti konzultáció arról győzött meg, hogy az elnök úr a nem tisztességes megoldás híve és nem vállalja a felelősséget.

Ennek tudatában döntöttem úgy, ahogy döntöttem. Úgy gondolom, hogy ilyen szellemben és bizalmatlanságban, nem lehet további együttműködést folytatni.

Meggyőződésem, hogy, van idő átgondolni, hogy milyen programmal és milyen módon kívánja Tóth László irányítani a továbbiakban a judo szövetséget. Remélhetőleg ez a jövőben stabilabb és kiszámíthatóbb lesz és a szövetség tisztessége megmarad.

Mindezekért tehát benyújtom lemondásomat, mint elnökségi tagságomról és a vele járuló kötelezettségeimről a Magyar Judo Szövetség felé.

Végül, befejezésképpen szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik mindig mellettem álltak és bizalmat szavaztak nekem mint elnökségi tag.

Sportbaráti Tisztelettel,

Ungvári Miklós

Ajánlott videó

Olvasói sztorik