Sport

Egyelőre nem zárják be az OSC 117 éves vívótermét

Fizetési haladékot kapott, így egyelőre nem zárják be az OSC belvárosi vívótermét (az előzményekről itt írtunk bővebben). Pap Jenő világbajnok párbajtőröző, az OSC vívószakosztályának elnöke kedden, az M4 Sport Sportreggeli című adásában elmondta, hogy az önkormányzaté az V. kerületi, Semmelweis utcai ingatlan, amelynek 360 ezer forint a havi bérleti díja.

Ezt a bérleti díjat nem volt képes kitermelni az OSC, így évek alatt felhalmozódott egy 25 milliós adósság.

Az új vezetésnek csak tavaly jutott a tudomására, hogy ekkora elmaradás van. Ezután kért segítséget a vívószövetségtől, a nemzetközi veterán szövetségtől, egyetemeket, iskolákat keresett meg, hogy nap közben is tudják hasznosítani a termet. Szakmai és üzleti tervet nyújtott be az önkormányzatnak, ennek folyományaként állította le a terembezárás folyamatát a polgármester.

Az OSC-nek hatvanéves a vívószakosztálya, de maga a vívóterem 117 éves múlttal rendelkezik.

Fontos a tradíció, mert bár máshol is lehetne vívni, de ez az egyetlen olyan utolsó terem, ahol még tényleg párbajok zajlottak vasárnaponként. Ez ma már nem egy modern terem, de mindenképpen meg kellene tartani múzeum céljára, vagy amatőr, veterán vívásra

– mondta Pap Jenő.

Marczali László veterán Európa-bajnok elárulta: hosszas tárgyalások során abba az irányba indultak el, hogy az OSC mint névadó klub szűnjön meg – akkor talán az adósságtól is meg lehetne szabadulni -, és alapítsanak az önkormányzat, illetve a belváros segítségével egy belvárosi vívóklubot.

Felmerült az is, hogy nagy segítség, egyben támogatás lenne, ha az önkormányzat nem kérne bérleti díjat a 460 négyzetméteres, nagy belmagasságú ingatlanért.

Az OSC vívója volt korábban több olimpiai bajnok, így Juhász Katalin, Kausz István, Nemere Zoltán, Kulcsár Győző és Osztrics István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik