Élő Sport

Jól játszott, de kikapott a hoki-vb-n a magyar válogatott

Nem is annyira titkon mindenki abban bízott a kijevi divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság előtt, hogy ez a pénteki magyar-kazah meccs majd a feljutásról dönt. Nekünk erre azonban már semmi esélyünk nem volt, az ukránok legyőzése után kikaptunk Ausztriától, Dél-Koreától és Lengyelországtól is. Így biztosan ötödik helyen zárunk. A kazahok viszont még feljuthatnak, ehhez nyerniük kellett ellenünk és győztek is.

Valami nem működött ezen a világbajnokságon a magyar csapat játékában, emiatt pedig jól láthatóan frusztráltak voltak a játékosok, akik a lengyelek elleni vereség után fogadkoztak: a magyar szurkolótábor megérdemli, hogy a kazahok ellen kiszolgálja őket Rich Chernomaz együttese.

Nem indult jól a pénteki mérkőzés, a 11. percben már kétgólos hátrányban voltunk, de aztán elkezdett úgy játszani a válogatott, ahogyan azt az egész tornán kellett volna. Nem akarták a játékosok túlfényezni a dolgokat, viszonylag stabil védekezésből agresszívan támadtunk, az elveszített korongokat pedig megpróbáltuk egyből visszaszerezni. A játékosok tehát elvégezték a piszkos munkát, és sikerült is szépíteni még az első harmadban, Sagert távoli lökete akadt be emberelőnyben.

A második játékrész nagy csatát hozott, és egyre inkább kezdett ellenfele fölé nőni a magyar csapat, igaz, a kazahok berendezkedtek arra, hogy ne kapjanak több gólt. A magyar lendület megmaradt a harmadik játékrészre is, az egyenlítésért mentünk szinte végig, nagy szívvel. A végén a kapust is levittük, de aztán a kazahok találtak be, ők nyertek 3-1-re. De hatalmas különbség van például a koreaiakhoz elszenvedett 3-1-es vereséghez képest, a lengyel elleni 0-2-ről nem is beszélve. Rajnát mindenképp ki kell emelni, hatalmas bravúrjai voltak.

Nem ilyen világbajnokságra számítottunk, ezt ki lehet mondani. De azért az is árulkodó, hogy a mostani teljesítmény után a szurkolók ismét elénekelték a Himnuszt és a Székely himnuszt is. Ez az előző mérkőzésen elmaradt.

A magyar válogatott az ötödik lett, a kazah pedig most az élre ugrott, de az utolsó pillanatig kérdéses, hogy visszajut-e az A csoportba.

Eredmény – 5. forduló

Magyarország – Kazahsztán 1-3 (1-2, 0-0, 0-1)

Gólszerzők: Sagert (18.) illetve Dallman (3.), Mikhalisz (11.)

Itt a hajrá

Ami rögtön egy magyar kiállítással indul, Varga vágta szájon Boydot. Gyönyörűen védekezett a magyar válogatott, gyakorlatilag nem volt helyzete a kazah válogatottnak emberelőnyben. Belül vagyunk az utolsó három percben. Sőt, most magyar emberelőny jön, Erdéllyel voltak szabálytalanok, úgyhogy újabb esélyünk van az egyenlítésre. Megszereztük a korongot, Rajna pedig le is ment. Üres a kapunk, de így kettős fórban vagyunk. Letelt a kazah emberhátrány, Dawes pedig az üres kapunkba üti a korongot, úgyhogy be is állította az 1-3-as végeredményt.

Felborult a pálya

Feltolta a védekezését a magyar válogatott, a kazahok nem is erőltetik most annyira a támadás, úgyhogy a forgalom többnyire egyoldalú a pályán és a kazah kapu felé tart. A játék amúgy elég folytonos ebben a harmadban, viszonylag kevés a játékmegszakítás. Mire ezt leírtam, addigra Rajnának kellett három bravúrt is bemutatnia. 7 perc van vissza. Magyar korongszerzés a kazah harmadon belül, Bartalis lövése nem sokkal zúgott el a kapu mellett.

Dadog a kazah játék

Vissza is vettek, próbálnak elsősorban védekezni, nekik azért ez az 1-2 is jó. Ugyanakkor egyre többször rontanak, erre még ráfázhatnak. Bő 12 perc van vissza, most hozhatjuk őket igazán kellemetlen helyzetbe, emberelőnyben játszunk ugyanis Kudjakov kiállítása miatt. Na, hát ebben az előnyben a mi játékunk is dadogott, volt ugyan egy Sagert lövés, de az elakadt most a blokkban.

Na, lássuk a vb utolsó harmadát!

Érdekes 20 perc elé nézünk, a magyar játékosokon nagyon látszik a bizonyítási vágy, a kazahokon viszont ott a nyomás, nekik nagyon kéne a három pont. Ezen a mérkőzésen nem csak az első harmadot kezdtük jól, hanem mindhármat. A miénk volt a játékrész első két nagyobb helyzete: az elsőnél Wehrs szólóját kellett védenie Kolesznyiknek, a másodiknál pedig Benk bombáját. Beköltöztünk a kazah harmadba.

Összeszedettebbek vagyunk, mint eddig, de...

… de azért védekezésben még vannak csúnya elváltások, az imént is teljesen üresen maradt egy kazah a kapu előtt, lapos lövését azonban lábbal védte Rajna, aki remek tartást ad ma a csapatnak. Újabb kazah emberelőny, egyből felálltak a kazah kanadaiak, jól is járatták a korongot, a lövés azonban nem sikerült jól, Rajna tenyerelt így rá a pakkra.

Kibekkeltük a hátrányt, a harmad pedig letelt. Teljesen rendben van a játékunk, közel is állunk az egyenlítéshez, igaz, a kazahok meg fegyelmezetten játszanak. Élvezetes, pörgős összecsapás. Most szünet, aztán folytatás.

Most meglátjuk, milyen a magyar emberelőny

Most mi kerültünk fórba, bár az első fele gyakorlatilag eseménytelenül telik el, nem sikerült felállni a kazah harmadon belül. Sagert eresztett meg újabb távoli löketet, Kolesznyik bottal beleért, még a keresztvasat is érintette, úgy pattant fel a plexi fölötti hálóba. Közel volt a magyar egyenlítés. Kibekkelték a hátrány a kazahok, stabilizálták is azóta a sorokat.

Jönnek a magyarok

Most már kijelenthető, hogy sikerült átmenteni a lendületet az előző harmadról. Rajnának is kellett az előbb védenie egy nagyot, de kolesznyik van nagyobb melóban, jó a tempó, nagy az akarás, most épp tetszetős a mieink játéka.

Itt kell megjegyezni, hogy a kapuk borzalmasak. Folyton kijárnak a helyükről, ez a kapusoknak nagyon megnehezíti a dolgát, amikor neki támaszkodnának védés közben. Úgyhogy nyúlik a meccs, mint a rétestészta, ezekkel a kis szünetekkel.

A kazahok pörögtek most fel, korongot is szereztek a harmadunkban, Erdély pedig már csak szabálytalanul tudta megállítani emberét. A rivális támadhat most emberelőnyben. Ezek most Rajna percei, az előbb a levegőből ütötte ki a korongot egy védés után, most pedig lepkéssel kapta el a pakkot.

Öt honosított kanadai a kazahok emberelőnyös sorában.

Emberhátrányos lövés! Garát lövését védte Kolesznyik és nem hagytuk, hogy gyorsan indítani tudjon a kazah kapus. Kiegészültünk.

Folytatódott a meccs

Óriási szerencsénk volt a harmad elején, a kazahoknak két lövésük is volt, a második felperdült Rajnáról, épphogy a kapu mellé pottyant a korong. A 23. percben a cserepadról beugró Magosi lőtt, Kolesznyik védett ugyan biztosan, de végre nem babusgatjuk a korongot.

Egy statisztika az előző mondathoz: 21-12-re megyünk eddig kapura lövésekben.

Megjöttek a kiállítások

A kazahoknál van az első kiállítás a meccsen, úgyhogy emberelőnyben támadhatunk a szépítésért. Aztán Dansereau húzta ki az egyik kazah lábát, úgyhogy négy a négyben megy tovább a játék. Ha egy üzlet egyszer beindul: még a másik két kiállítás sem telt le, amikor egy újabb kazah ül le a büntetőpadra. Négy a három ellen támadhatunk közel 40 másodpercig. De nem is kell ennyi! Sagert lőtt a 19. percben, távolról, takarásból lőtte ki a botos felsőt (1-2).

Kicsit rosszkor jön a szünet, mert a gólt megelőző perctől kezdve nyomás alatt tudjuk tartani a kazah kaput. 1-2-ről folytatódik a mérkőzés a szünet. után.

Látszik, hogy a kazahoknak van még tétje a meccsnek

Nem azért, mert ne akarna a magyar csapat, egyszerűen érződik, hogy ki juthat fel az A csoportba. Ráadásul ott is van a második góljuk a 11. percben, Mikhajlisz egy pontos lövéssel mattolta Rajnát (0-2). Na, ebből kellett volna több a világbajnokságon! Bartalis tört be a bal szélen, a kapuig is ment és ugyan nem tudta Kolesznyik alatt átpasszírozni a korongot, bátor próbálkozás volt.

A magyar szurkolókra nem lehet panasz, kétgólos hátrány ide vagy oda, buzdítják a csapatot becsülettel.

Rajna kinézett közben a felső sarokból egy korongot, centiken múlt, hogy már nem 3-0 Kazahsztánnak. A túloldalon Galló megpattanó lövését kellett kitolnia lábbal Kolesznyiknek. Megnyertük a bulit a kazah harmadban, újabb megpattanó lövés, Kolesznyik bravúrral hárított.

Majdnem hat percet kell várni az első magyar helyzetre

Nagy Krisztián volt, aki ígéretes lövést eresztett meg, de Szavcsenko blokkolni tudott. Nagyon kellett ez a védés Rajnától! kettő az egyben letámadtak a kazahok, kötényben próbálták meg mattolni a magyar hálóőrt, aki még arra is ügyelt, hogy kipattanó ne legyen. A 9. percben is egy hatalmas Rajna-bravúr, egy könnyelműen eladott koronggal Boyd lépett ki szólóban, Rajna azonban botossal hárított.

Megy a meccs!

Fehér-piros csíkos mezben a magyar válogatott, kékben a kazahok. Harcosan kezdünk, bár ezzel például a lengyelek ellen sem volt probléma, csak hát ugye az a fránya helyzetkihasználás. A kazahok kibírták a kezdeti magyar letámadást, még nem volt kapura lövés. Ez nem tartott sokáig… A 3. percben megszerzik a vezetést a kazahok, korongot szereztek a harmadunkban, felálltak, majd Dallman megeresztett egy sistergős bombát, Rajna előtt takartak a védők (0-1).

Ami a matekot illeti...

Na, hát azzal nem kell nekünk foglalkozni, ugye már betonbiztos az ötödik helyünk. Mint ahogy az is biztos, hogy a házigazda Ukrajna fog kiesni. Négyen azonban még versenyben vannak a feljutásért: Ausztria és Dél-Korea van a legjobb helyzetben, ők biztosan feljutnak, ha a rendes játékidőben nyernek. Kazahsztánnak nagyon kell a győzelem ellenünk és még bízniuk kell abban, hogy az első két helyezett valamelyike bukni fog. Lengyelországnak meg kábé csodára lenne szüksége:

Olvasói sztorik