Sport

Vizes-vb: úszik szinte minden helyszín, de miért?

A 24.hu fotósa elsétált a Városligetbe, a Batthyány térre és a Margitszigetre, és kevesebb, mint három hónappal a vizes-vb rajtja előtt egyelőre felvonulási területen kívül semmi biztatót nem látott.

A Magyar Nemzet informátora szerint komoly csúszásban vannak a vizes-világbajnokság budapesti külső helyszínei – Batthyány tér, a Városligeti-tó -, mivel a kivitelezést hátráltató különböző gondok merültek fel. Nosza, utánajártunk, mennyire.

Szinkronúszás – Városligeti-tó

A szinkronúszásnak otthont adó városligeti műjégpályánál a külső szemlélő pár homokkupacon kívül mást egyelőre nem lát.

Fotó: Bielik István

Kérdésünkre Borsa Miklós, a Bp2017 NKft. szóvivője azonban megnyugtatott, ugyan valóban statikai problémák merültek fel, lévén a betonalapzatot úgynevezett kavicsos cölöptechnológiával kellett megerősíteni, hogy elbírja az ideiglenes medencét, de nincs gond, nincs lemaradás. Kérdésünkre, hogy OK, de a homokdombokon túl miért nem látni kevesebb, mint három hónappal a rajt előtt a medencét, azt felelte, azzal sincs gond, a medencék jelenleg is üzemelnek, csak egyelőre nem a Városligetben.

Két mobilmedencét épít be a kivitelező a Városligeti tó helyére. Ezek jelenleg a Kőér utcában és a Vízművek pályán sátor alatt üzemelnek, például épp a szinkronúszók felkészülését szolgálják. Szép is lenne, ha már állna a Ligetben, hiszen akkor ebben a zimankós áprilisban a szabad ég alatt edzhetnének szegény versenyzők. A medencék szétszedése és újbóli felállítására akkor kerül sor, amikor valamennyi helyszíni előkészítő munka befejeződik

– nyugtatott meg mindenkit a kommunikációs szakember.

Óriás toronyugrás – Batthyány tér

A medence és a torony okoz problémát a Batthyány téri óriás műugrás helyszínén is. Itt a kivitelezőt az mno.hu információi szerint alig több mint három hete választották ki, a toronynak egyelőre hűlt helye. Ellenben azt kiderítettük, a 15 méter átmérőjű 6 méter mély medence, ami lényegét tekintve a Duna fölött áll majd, alapozási munkái tavaly december óta zajlanak. Jobbára víz alatt, ezért nem látszik szabad szemmel.

Fotó: Bielik István

Borsa a 24.hu érdeklődésére a helyszínnel, a toronnyal kapcsolatban azt mondta, elég komoly probléma lenne, ha három hónappal a világbajnokság előtt már készen állna minden.

A Batthyány téren is az előzetes ütemezésnek megfelelően zajlik minden. Képzeljék el, mekkora gondot okozna Budapest közlekedésében, ha már állna a torony, illetve a tribün. Utóbbi miatt ugyanis a versenyek alatt le kell zárni az alsó-rakpartot, illetve a Fonódó-villamos sem tud közlekedni majd, ezért a tervek szerint csak július elejére, a verseny kezdetére készül el minden

– érvelt a szóvivő.

Fotó: Bielik István

Vízilabda – Hajós Alfréd uszoda

A margitszigeti Hajós Alfréd uszodában rendezik a világbajnokság vízilabdatornáját. Az mno úgy tudja, a 2006-os Eb-re átadott Széchy Tamás uszoda kivételével az összes többi medence felújítására a bő hárommilliárdos közbeszerzésről alig több, mint egy hónapja hirdettek eredményt, ezért ott nagy a lemaradás.

A 24.hu fotósa megpróbálta ellenőrizni az mno.hu állítását is, de nem sikerült bejutnia az uszodába, mert kiderült, ahhoz külön engedély kell momentán. Viszont honlapunk megbízható információból úgy értesült, a Hajós régi nagy medencéje – ahol a vízilabda-mérkőzéseket játsszák majd – háborús állapotokat idéz, de még nagyobb a gond a szükséges mobil lelátókkal.

Fotó: Bielik István

Úgy hírlik, még mindig nem tudni, ki fogja építeni és összességében honnan lesz meg a szükséges ülőhelyszám. Állítólag egy hónapja kivette a vb-szervezőbizottsága a minden évben több nagy vízilabda-rendezvényt sikeresen lebonyolító Magyar Vízilabda Szövetség kezéből a szervezés ezen részét, mert a miniszter sokallta azt az ajánlatot, amit a szövetség megszokott beszállítója letett az asztalra.

Tudni kell, Magyarországon alig pár szolgáltató foglalkozik mobil lelátó építéssel, és mivel a vizes-világbajnokság egybe esik több más nagy magyarországi eseménnyel – Forma-1 például -, oda ígérkeztek el végül a szolgáltatók. A kereslet-kínálat meg már csak olyan, hogy az árak az egy hónappal ezelőtti szövetségi ajánlathoz képest is csak emelkedtek, és továbbra is emelkedni fognak.

Úgy tudjuk, jelen állás szerint egészen Kínáig kell szaladni a megoldóképletért, a szükséges mobil lelátó mennyiségért, ami megkockáztatjuk, nem lesz olcsóbb, mint az egy hónappal ezelőtti ajánlat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik