Sport

Szilágyi Áron az olimpiai pályázatról: Senkit nem hibáztatok

A kétszeres olimpiai bajnok kardozó csalódottan élte meg az olimpiai pályázat visszavonását, de azt mondja, nem dőlt össze a világ. Reméli, az ő életében még rendez Budapest olimpiát. Interjú Szilágyi Áronnal.

Miután hazaért Rióból, többször elmondta, néhány hónapot várna az elemzéssel. Fél évvel a címvédés után hogyan értékeli: miben volt más a két megnyert olimpia?

A legfőbb értékeléseket elvégeztük. Jelentős a különbség a riói és a londoni győzelem között: 2012-ben huszonkét évesen, nem a favoritok közé tartozó, de becsvágyó fiatalként léptem pástra. Rióban már készültek belőlem az ellenfeleim, és esélyesként indultam.

Hol tárolja az érmeit?

Nincs kiemelt helyük a lakásban, dobozban vannak valahol a könyvespolcon. Csak akkor mutogatom őket, ha megkérnek rá. Számomra nem az érem jelenti az értéket, hanem ami mögötte van.

Ugyanolyan lökést adott a második olimpiai aranya, mint az első? Mi hajtja most előre?

A harmadik olimpiai arany. Napról napra jobb, gyorsabb, rutinosabb szeretnék lenni. Csomó dolgon kell dolgoznunk. Ebben a négyéves periódusban próbálom tisztázni, mi hozható még ki a karrieremből, mi lehet a pályafutásom teteje.

Szilágyi Áron az olimpiai pályázatról: Senkit nem hibáztatok 1
Fotó: Berecz Valter

Mit érezne annak?

A felkészülés alatt nemcsak az egyéni, hanem a csapatversenyre is nagy hangsúlyt fektetünk. Három olimpián szerepeltem, és csapatban vagy rosszul jött ki a lépés, vagy eleve nem kvalifikáltunk, vagy nem is rendezték meg a mi számunkat. Bízom benne, hogy Tokióban bizonyítunk majd.

Kire néz fel két olimpiai címmel a háta mögött?

A csapattársaim és az edzőim véleménye sokat jelentenek nekem. A sportágban rengeteg az olimpiai és világbajnok sportoló, igazán értékes ember. Megtalálom azokat a figurákat, akiket példaképként tudok állítani.

Sok gyerek kezdett vívni a sikeres olimpiai szereplés hatására?

London után hullámban érkezett rengeteg kicsi edzeni, hasonló a helyzet most is. Fél háromtól nyolcig teltházas a Vasas vívóterme. Fantasztikus érzés, hogy példaképek lehetünk a fiataloknak és közelebb kerülnek a sportágunkhoz.

Ad tanácsokat, segít a gyerekeknek?

A bátrabbak akár edzés közben elhívnak vívni. Gyakran odajönnek hozzám, kérdeznek párat, és szívesen állok a rendelkezésükre. Boldogsággal tölt el, hogy érdeklődnek a vívás iránt.

Hogy áll a tanulmányaival?

Pszichológia szakon abszolváltam, és tavasszal diplomázom az ELTE-n nemzetközi tanulmányokból. A tanulás és a sport párhuzamossága komoly kompromisszumokat igényel, próbálok mindkét fronton helytállni.

Hol helyezkedne el a diplomáival?

Az aktív sport mellett nincsenek komolyabb terveim, egyszerűen érdekeltek ezek a területek. Homályos, hogy mit fogok velük kezdeni a későbbiekben.

Edzőként el tudja magát képzelni?

Egyelőre nem. Az edzői szakma komoly elhivatottságot és teljes embert igénylő feladat, olyanoknak való, akik jó pedagógusok, szeretik a gyerekeket és imádják a sportágukat. Aktív karrierem után a vívás közelében maradnék, hogy segítsem a következő generációt, de hogy edzőként vagy más formában, az a jövő zenéje.

Magyarország visszavonta az olimpiai pályázatát. Mint a kampány egyik arca, milyen érzések kavarognak önben?

Csalódottan éltem meg a bejelentést. De senkit sem hibáztatok. Szívvel-lélekkel támogattam a projektet, tudtam vele azonosulni. A magyar társadalom egészét építő és kifejezetten pozitív hozadékú terveket vázoltak fel. Ez a hajó elúszott, de nem dőlt össze a világ.

Számtalan városban nem rendeztek még olimpiát. Budapest is ilyen marad.

Szilágyi Áron az olimpiai pályázatról: Senkit nem hibáztatok 2
Fotó: Berecz Valter

Nem lát rá esélyt, hogy a közeljövőben olimpiát rendezzünk?

Remélem, hogy megélem ezt. Budapest és Magyarország szerves része az olimpiai mozgalomnak, megérdemelnénk a rendezést.

Ha jelentkezünk a 2028-as olimpiáért, újra beáll az ötlet mögé?

A budapesti olimpia elképzelését támogatom, de több kell hozzá, hogy egy ilyen volumenű projekthez a nevemet adjam.

Mégpedig?

Olyan pályázati anyag, amit a szívügyemnek tekinthetek.

A legutóbbit milyen mélységben ismerte?

Sokat beszélgettem a pályázatvezetőkkel, szervezőkkel, próbáltam informálódni. Nem állítom, hogy fejből felmondtam volna a háromezer oldalas megvalósíthatósági tanulmányt, de a főbb pontokat igen.

Mint általában mindenről, a lefújt olimpiáról is higgadtan beszél.

Nyugodt természetű vagyok. A páston előfordul, hogy egy-egy asszón felhergelem magam. Jó, hogy a vívóteremben kiélem az agresszív energiáim.

Mik a rossz szokásai?

A késő esti csokoládéevés vált azzá. Más nem jut eszembe, pedig biztosan van. Ha a páromat megkérdezné, biztosan mondana kapásból ötöt-tízet.

Augusztusban összeházasodnak. Mindent megterveztek?

Nagyon készülünk az esküvőre. Szeretnénk, ha maradandó élmény, emlék maradna egész életünkre. Örülünk, hogy hamarosan elérkezik a boldogító igen pillanata.

A gyermekvállalásról beszéltek már?

Nem jött szóba. Jelenleg az esküvő a legfontosabb.

Nemrég osztotta meg a Facebook-oldalán, hogy egy pólót küldött önnek egy testvérpár. Gyakran lepik meg ajándékokkal a rajongók?

Elég sűrűn. Amikor élménybeszámolókon járok, a gyerekektől rajzokat, kis bábukat, kézműves dolgokat kapok. Jól esik, hogy kifejezik a szeretetüket és felnéznek rám.

Szilágyi Áron az olimpiai pályázatról: Senkit nem hibáztatok 3
Fotó: Berecz Valter

Rossz tapasztalata nem volt?

Magyarországon remek a szurkoláskultúra. Nincsenek zaklatóim és elvetemült alakok, akik reggelente verik az ajtót.  Csak a szép ért eddig.

Hozzászólásokat olvas?

Cikkeknél nincs értelme, de a Facebook-közösség nagy motivációt jelent. Folyamatosan jönnek a pozitív megjegyzések, nemcsak hozzászólásban, hanem levélben is. Ösztönző erőt ad, hogy több tízezer ember áll mögöttem.

Más sportágakat kipróbálhat?

Óvatos vagyok, de nem a zéró toleranciában hiszek. Az olimpiát megelőzően országúti kerékpároztunk, teniszeztünk, túráztunk az osztrák hegyekben a csapattal. Januárban síelni mentem a párommal és családjával. Próbálunk a felkészülést segítő alternatív sportágakat is bevonni, de tény, hogy élsportolóként rendkívül vigyáznom kell az egészségemre.

Tavaly az olvasói szavazatok alapján az InStyle önt választotta a legstílusosabb férfinak. Sokat törődik a megjelenésével?

Abszolút nem tartom magam divatos embernek. Legtöbbször sportosan öltözködöm. Örültem a díjnak, mert a sport és a teljesítmény egyre nagyobb érték a stílus világában is.

Egy olimpiai bajnok stílusosnak számít függetlenül attól, mit visel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik