Sport

A NOB-tag Hitlerrel példálózott az orosz dopping kapcsán

Gian-Franco Kasper, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja a holokauszthoz hasonlította az államilag finanszírozott orosz doppingot, amiért később elnézést kért – számol be az Independent.

Helytelen és érzéketlen volt a kijelentésem, ezért mindenkitől elnézést kérek, akit esetleg megsértettem. Őszintén sajnálom

-idézi a svájci sportvezetőt a portál.

A 73 éves szakember a NOB végrehajtó bizottsági ülésén ejtette el a hozzászólást, mikor éppen arról vitatkoztak a felek, hogy felfüggesszék-e a komplett orosz csapatot a 2018-as téli játékok előtt.

Kasper a Nemzetközi Sí Szövetség elnöke a kollektív büntetés ellen foglalt állást, szerinte a “tiszta” versenyzőket nem kéne a doppingolók miatt eltiltani. Ekkor azt mondta:

Szerintem ne büntessük meg az ártatlan embereket. Ez olyan lenne, mint mikor Hitler úgy döntött, hogy az összes zsidónak meg kell halnia, attól függetlenül, hogy elkövettek-e bármit.

A Richard McLaren jogászprofesszor által publikált McLaren-jelentést tavaly júliusban tette elérhetővé a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség. Ez azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények leplezését szolgáló rendszert.

A részleteket tartalmazó második jelentést decemberben hozták nyilvánosságra, eszerint több mint ezer orosz sportoló érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban.

Orosz tisztviselők december végén ismerték el, hogy rendszerszinten zajlott a doppingolás az országukban, azt viszont tagadták, hogy mindez államilag támogatott lett volna.

Az IAAF januárban új feltételrendszert alakított ki azoknak az orosz versenyzőknek, akik indulni szeretnének nemzetközi viadalokon. Ez alapján az ország atlétáinak kérvényt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy független színekben részt vehessenek a versenyeken, amit eddig 35-en tettek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik