Sport

Triatlon: háború van, ez már nem kétséges

Ezt látszik alátámasztani a sportági szövetség hivatalos közleménye, amelyben visszautasítják Kropkó Péter, a sportág legismertebb honi szereplőjének valamennyi vádját.

A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) visszautasítja Kropkó Péter állításait és a leghatározottabban tiltakozik a valóság hamis színben való feltüntetése és a lejárató, becsületsértő cikkekkel kapcsolatban. Egyrészt a szövetségnek Kropkó Péter cégén kívül még 105 rendes tagja van, másrészt pedig egyetlen egy versenyszervező sem áll törvények felett, és Magyarországon az állami támogatás elérésének feltételei vannak

– emeli ki a Magyar Triatlon Szövetség közleményének első két mondata.

Háború van, ez már nem kétséges

A 24.hu is foglalkozott azzal az egyre szövevényesebb üggyel, amely az Ironman 70.3 verseny magyarországi megrendezése körül, egészen pontosan a 2016-os, immár harmadik budapesti esemény elszámolása körül zajlik.

A történet leegyszerűsített verziója szerint a Kropkó Péter nevét viselő és résztulajdonában lévő Kropkó Promotion Kft. 180 millió forint utólagos finanszírozású állami támogatás megfizetését követeli a Magyar Triatlon Szövetségtől, immár hét hónapja. Állítják, nevezett összeget az EMMI célzottan a 2016-os Ironman 70.3 megszervezésére utalta át az MTSZ számlájára.

Az MTSZ állítja, csak akkor tudja továbbutalni a támogatást a versenyszervezőnek, ha az törvényesen el tud számolni a fenti összeggel, márpedig nem tud.

Honlapunk helyzetelemző írásában úgy fogalmazott,

mindkét felet órákig hallgatva sem lehet eldönteni, a jogszabályi háttér, a szövetségi alapszabály okozta megkötések, a verseny jogtulajdonosa, a vállalkozók, alvállalkozók szövevényes rendszere miatt kinek, miben van igaza és miben nincs.

Az alábbiakban a szövetség verziójának lényegi állításait olvashatják az ügyről.

  1. A kormányhatározat jelölte ki a Magyar Triatlon Szövetséget a 2016. évi budapesti IRONMAN 70.3 nemzetközi triatlonverseny támogatásának a koordinálásra.
  2. A határozat a Magyar Triatlon Szövetséget nevesíti kedvezményezettnek, hogy gondoskodjon a támogatás törvényes és szabályszerű felhasználásáról.
  3. A támogatási szerződéshez nélkülözhetetlen adatok beérkezése után kiderült, hogy a Kropkó Triatlon Klub – mint hivatalos támogatásigénylő szervezet – által nyilatkozott adatokkal szemben a szövetségnél jelentkezett 13 alvállalkozó, akik szerződéssel, teljesítési igazolással és számlával, valamint ügyvéd előtt tett nyilatkozattal igazolták a 2016-os Ironman Budapest 70.3 rendezvényen elvégzett, de ki nem fizetett munkájukat.
  4. Ezek a nyilatkozatok összeütközésben vannak a Kropkó Triatlon Club által közölt adatokkal és önerő nyilatkozattal, ezért támogatási szerződés sem köthető. Az MTSZ nem állítja, hogy szándékos megtévesztés és a támogatás törvénytelen felhasználása vezérelte Kropkó Péteréket, de az biztos, hogy a licenctulajdonos WTC nyilatkozata szerint a nekik járó jogdíj összege is valótlanul szerepel a beadványukon.
  5. Ezentúl nem folyósítható támogatás annak a szervezetnek, amelyik súlyos sportbiztonsági törvénysértést követett el. A szövetség továbbadta az ügyet az ellenőrző szervezetnek.
  6. Nem az MTSZ perelte be Kropkó Péter cégét, hanem Kropkó Péter cége perelte be a szövetséget. A kilenc darab, Kropkó Péterék által tett feljelentésből három esetében már megszületett a bírósági döntés első fokon, kivétel nélkül a szövetségnek adott igazat.
  7. Az MTSZ ellen tett büntetőfeljelentés alapján indított rendőrségi nyomozás pedig már kiterjedhet az Ironman Budapest 70.3 2016-os verseny szervezőinek büntetőjogi felelősségére is, hiszen a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja is fennáll.

Kropkó Péter nyilván másképp gondolja, ezért perelt. A szomorú az egészben az, hogy az egész történetben a sportág minden tekintetben legismertebb versenyzőjének neve szerepel első helyen valamennyi médiamegjelenésben. De még a cég nevében is, holott a többségi tulajdonos, és a cégvezető soha nem ő, hanem Csomor Tamás és rajta keresztül a Solution Factory Reklám és Marketingkommunikációs Kft. volt egészen tavaly októberig, amíg Csomor hamarjában megvált az ügyvezetői poszttól, cége pedig kiszállt a tulajdonosi körből.

Kropkó Péter a sportág egyetlen arca. A többi magyar triatlonost jószerivel a kutya nem ismeri se itthon, se külföldön. Ha a szövetség és a versenyrendező cég vitájában Kropkó Péter, mint a triatlon arca sérül a legjobban, akkor ezáltal a magyar triatlon sérül leginkább. Vigyázni kellene rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik