Sport

Fa Nándor: Nem éreztem semmit, az életemért küzdöttem

A Vendée Globe nyolcadik helyén végző magyar hajósból szép lassan előtörnek olyan emlékek, amelyekből kalandregényt lehetne írni.

Fa Nándor a hajozas.hu oldalnak mesélt bővebben azokról a nehézségekről, amelyeket át kellett élje a kicsivel több, mint 93 napos hajózás közben.

Az ütközésekről

A közvélemény úgy hiszi, a kiesett hajók ütköztek és megsérültek, a versenyző pedig peches volt, de én úgy gondolom, ezeknek a hajóknak a nagy része nem ütközött semmivel, egyszerűen nem bírta az óceánt, a több tonnás víznyomást. Volt, aki azért mondta, hogy konténerrel találkozott, mert látott olyat sodródni. Ütköztem én is, úgy gondolom, egy bálnával, a tőkesúly megsérült, az út felétől nem volt rajta borítás, csak a rozsdamentes acél penge úszott a vízben, ezért nagy rezonanciával vitorláztam a célig. De a Spirit of Hungary kibírta.

A Horn-fokról

A Horn-fok legendás pontja a Föld-kerülő versenyeknek, de a mi olvasatunk szerint az a kijárat. Mert a Jóreménység-foknál belevitorlázunk a déli szelekbe, s attól kezdve 5 hétig igen nagy a hideg, igen gyors szelekben kell haladni. Nagyon vizesek ezek a menetek, folyamatosan 20 csomónál gyorsabban haladunk, s ilyenkor szinte ki sem lehet lépni a fedélzetre. Aztán elérjük a Horn-fokot, és attól kezdve már hazafelé jövünk, egyre melegebb lesz, a lábam elkezd kiengedni. Bár még mindig el van zsibbadva, még fél év, mire teljesen rendbe jövök. Itt állok látszólag rendesen, de bokától lefelé nem sok mindent érzek.

A halálközeli élményről

Egy korábbi versenyen megtörtént, hogy megírtam a végrendeletemet, most ilyen holtpontom nem volt. A Vizcayai-öbölben most is borzalmas körülmények között vitorláztam. Nem éreztem semmit, már csak az életemért tudtam küzdeni. Mentem egy sebességrekordot is, de rettenetes volt: ordított a szél, hordta a havat a képembe, és nem fogadtam volna rá, hogy túlélem. amikor a végén azt láttátok, hogy ugrálok a fedélzeten, valójában már alig álltam a lábamon.

Előzmények:

A tavaly november 6-i indulást követően 93 nap 22 óra 53 perc 9 másodperc után szerda dél magasságában Fa Nándor behajózott a célba, az Atlanti-óceán partján fekvő Les Sables d’Olonne kikötőjébe.

Vendé Globe 2016/17:

A Vendée Globe lényege, hogy egyedül, egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül kell körbehajózni a Földet. A mostani versenyen huszonkilencen indultak el, de eddig tizenegyen feladták.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján indult. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után, úgyhogy mostani teljesítményével jócskán felülmúlta a 24 évvel ezelőttit. Ennyit fejlődött a technika.

A földkerülő vitorlásversenyt rekordidő, 74 nap, 3 óra, 35 perc és 46 másodperc alatt a francia Armel Le Cléac’h nyerte.

A partraszállás után a magyar hajós sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, nyolcadik helye messze felülmúlja előzetes elképzeléseit.

Úgy fogalmazott:

“Egyben vagyunk szerencsére, én is és a hajó is, bár a hajón a fáradás jelei mutatkoznak, egy 28 ezer mérföldes út során elhasználódik a kötélzet, az elektronika. Van egy-két dolog, amire rendkívül büszke vagyok. Az egyik, hogy 100 napon belül célba értem, ez a 93 nap nagyon jó. A másik, hogy az árbócot nem kellett javítani, egyszer sem kellett megmásznom, s ezt az árbócot én készítettem. A harmadik, hogy a hajótestnek semmi baja, megbízhatóan teljesített.

Fa Nándornak szerda este még arra is maradt ereje, hogy óriási bulit csapjon azokkal a lelkes magyar szurkolókkal, akik a célba érkezésére Franciaországba utaztak.

A magyar hajósnak Orbán Viktor facebook oldalán küldött személyes gratulációt. A miniszterelnök némi szójátékkal, a hajó nevére, a Spirit of Hungaryra utalva úgy fogalmazott:

Ez ám az igazi magyar spiritusz! Gratulálok Fa Nándornak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik