Sport

Esély sem volt a látványterven látható Dagály megépítésére

Itt az ideje, hogy rendbe tegyük ezt a Dagály, vagy legújabb nevén Duna Aréna kérdést, ha már a kiemelt állami beruházások főnöke zavarában nem képes rá. Fürjes Balázs ugyanis azt találta mondani az ATV csütörtök esti Egyenes Beszéd című műsorában, hogy a 2017-es vizes-világbajnokságra a Dagály-fürdő területén épülő új uszoda első terve, az,

amelyet a közvélemény is megismert, szimpla blöff volt.

Márpedig a blöff árverést jelent. Kérdés, ki vert át kit?

Honlapunk megkereste Ferencz Marcell Ybl-díjas építészt, aki a legelső pályázattól benne van a tervezésben és a kivitelezésben, megkérdeztük tőle: blöff volt a látványterv vagy sem?

A kiváló szakember annyit mondott: “Hrabali fordulattal kihátrálnék ebből a kérdésből.” Azaz nem kívánt nyilatkozni a témában.

A 24.hu három, a világbajnokság szervezésében, az uszoda kivitelezésében dolgozó, de egymástól független informátor elmondása alapján mégis kísérletet tesz arra, hogy apró mozaikok alapján összerakja a történetet.

Időről időre

A Magyar Úszó Szövetség pályázott és a 2013-as, barcelonai világbajnokságon megtartott FINA-kongresszus úgy döntött: Magyarország rendezheti a 2021-es vizes-világbajnokságot. Felállt a szervezőbizottság, elkezdődött a munka.

2014. februárjában ismertük meg azokat a legelső látványterveket, amelyekkel a a 2021-es vb-re pályáztunk a FINA-nál, és amelyek akkor még csak tervasztalon léteztek – hiszen idő volt bőven a részletes tervezésre, kivitelezésre, közbeszerzésre.

Újabb egy év után jött a váratlan fordulat, a mexikói Guadalajarának elfogyott a pénze, lemondta a 2017-es vizes-vb rendezését.

Itt jött az ötlet Gyárfás Tamás FINA-alelnök részéről, ha már lúd, legyen kövér, majd Magyarország beugrik. Gyorsan intézkedett, a kormány is áldását adta a projektre, így egy hónappal később Orbán Viktor és Gyárfás Tamás az Országházban már parolázott is Cornel Marculescuval, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatójával, miután aláírták a szerződést.

Gyárfás Tamás és Orbán Viktor (gyárfás tamás, orbán viktor, cornel marculescu)
Gyárfás Tamás és Orbán Viktor (gyárfás tamás, orbán viktor, cornel marculescu)

 

Felgyorsult a tempó, hiszen bő két év maradt egy gigaberuházás tető alá hozatalára, uszoda meg csak papíron létezett.

A nemzetközi sportesemények pályázatához ugyanis sehol a világon nem kérnek jogerős építési engedélyt. Az új sportépületek esetében bőségesen elég a látványterv. A FINA-t nem kellett átverni.

De akkor mért láthatott ekkor ilyen gyönyörű hullámforma uszodát a nép,

vizes-vb 2021 (Array)

vagy egy másikat, ami vízszintes hullámokkal hódított és nem azt, ami végül elkészült.

dagály (dagály, uszoda, vizes vb 2021, )

Mást mutat a látványterv, mást a kivitelezési és az engedélyezési terv

A küllemnek városarculati jelentősége van, nem pedig vb-szervezési, hiszen a FINA döntéshozóit nem érdekli a külcsín. Számukra az a fontos, hogy a világbajnokság uszodája az úszók számára biztosítson mindent, ami fontos, amit ők kötelezően előírnak.

Érdekes az is, a beruházás kezdeti szakaszában még Vígh László volt a felelős, de 2015-februárjában, nagyjából akkor, amikor Magyarország képbe került a 2017-es vb-vel kapcsolatban, Fürjes Balázst nevezték ki a Nemzeti Sportközpontok élére.

A szűkös határidő miatt Fürjes rohamtempóban terveztetett, egyszerüsíttetett, kiviteleztetett. Ferencz Marcell fentebb látható látványterveit megnyirbálták, mert megvalósításuk túlságosan időigényes, drága lett volna és a FINA is kért változtatásokat ezért kellett elfogadni többek közt.. A homlokzatot egyszerűsítették és készítettek egy olyan kivitelezési tervet, amely még mindig nem tartalmazott mindent, de már alkalmas volt arra, hogy a kivitelezésért versengő cégek beárazzák és megindulhasson a gyorsított közbeszerzés.

Azok a tervek, amelyeket a közvélemény először megismert, tehát valós, Ferencz Marcell irodája által készített látványtervek voltak, csak éppen nem dolgozták ki azokat részletesen. A koncepció tökéletes volt arra, hogy pályázzanak vele, de építési engedélyt semmiképp nem adtak volna rá.

Ezért volt kár idő előtt a közvélemény elé tárni, mert így csak az dőlt be a “blöffnek”, az lett felültetve, aki “hullámos” épületet vártés kockát kapott Duna Aréna néven.

Miért 100 a 30 milliárd, avagy mennyibe került valójában a Duna Aréna?

A közvéleményt leginkább foglalkoztató kérdésben a Budapest 2017 Zrt.,, és az NSK gyatra kommunikációja miatt  szintén nagy a találgatás. Azt látjuk, hogy a  2017-es vb összköltségvetése egyre duzzad, mert mindent erre az egy költségvetési sorra terhelnek, így már 100 milliárd környéki összköltségnél járunk.

Ebből az új vb-uszoda bruttó 30 milliárd forintba kerül. Azon lehet vitatkozni, hogy ez sok vagy kevés, de a kivitelező ekkora összegért nyerte el a pályázatot, és ahogy Fürjes Balázs az átadáskor fogalmazott: egy fillérrel sem került többe.

Mi került akkor 100 milliárdba, mire megy a további 70? Ebben a 100 milliárd forintban nemcsak a Duna Aréna van benne, hanem sok más beruházás is.

A vizes-vb költségvetési során szerepel közvetlen sporthoz kapcsolódó beruházásként:

  1. Császár-Komjádi uszoda felújítása 3,46 milliárd forint
  2. akkreditációs központ tervezése és kivitelezése a Margitszigeten 349,9 millió forint
  3. a Dagály uszoda körüli létesítmények tervezése, kivitelezése 902,8 millió forint
  4. a Margitszigeti FINA Fesztivál létesítmények tervezése, kivitelezése 348 millió forint
  5. a FINA Market I. Dagály uszoda körüli addicionális rendezvénytechnikai létesítmények tervezése és kivitelezése 104 millió forint
  6. a balatonfüredi nyílt vízi úszáshoz szükséges létesítmények tervezése, kivitelezése 269,9 millió forint
  7. parkoló fejlesztése Balatonfüreden 3,43 milliárd forint
  8. szinkronúszás és felkészülési létesítmények tervezése és kivitelezése Budapesten 4,89 milliárd forint

További infrastrukturális beruházások, amelyeket a vizes-vb kapcsán végeznek jelenleg is

  1. Margitszigeti Sportuszoda felújításai -na.
  2. Margitsziget út és csatorna felújítás -na.
  3. cc. egy kilométernyi árvízvédelmi gát felhúzása a Duna Aréna és az Árpád-híd között -na.
  4. sétány a Margit hídtól a Duna Arénáig – -na.
  5. Rákos-patak híd és a környék területrendezése – na.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik