Sport

Cudar nagy összegre perelheti a két kajakos a szövetséget

A szürke zónában mozog az az ügy, ami miatt Horváth Bence és Szomolányi Máté nem utazhatott az olimpiára. Most kártérítési igényt nyújtottak be. Nem kicsit, nagyot.

Tavaly év végén a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Fegyelmi Bizottsága felmentette a kajakos Horváth Bencét és Szomolányi Mátét, akik ellen még a riói olimpia előtt indult eljárás, s bár kvalifikálták magukat, nem utazhattak az ötkarikás játékokra.

A két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, de szervezetükben megállapíthatóan atipikus szert, szintetikus növekedési hormont találtak – ezt erősítette meg az újabb vizsgálat is – ezért fegyelmi eljárás indult ellenük, és az elnökség döntése értelmében kerültek ki az olimpiai csapatból.

Az m4sport.hu azt írja, azzal, hogy az FB januárban jogerőre emelkedett felmentésére a versenyzők visszakapták a rajtengedélyüket, még nem zárult le az ügyük, ugyanis az elvett olimpiai szereplés miatt erkölcsi és anyagi kár is érte a kajakozókat.

Elsődlegesen peren kívül kívánunk megegyezni a szövetséggel, amennyiben nem sikerül, kénytelenek leszünk polgári peres eljárás keretében érvényesíteni ügyfelem igényét. A kártérítési igény összegszerűségéről nem kívánnak nyilatkozni az érintettek, ugyanis amennyiben peren kívül sikerül megállapodnia a feleknek, úgy titoktartási záradékkal is elláthatják a közöttük létrejött megállapodást

– nyilatkozta Horváth Bencét képviselő dr. Mohácsy Lénárd ügyvéd.

Peres eljárás esetén sérelemdíj és vagyoni kártérítés is megilleti Horváthot és Szomolányit, így minden bizonnyal jelentősebb összegről lehet szó. És akkor még nem esett szó az esetleges olimpiai siker esetén “elmaradt haszonról”.

Mivel pontosan nem meghatározható, hogy mekkora vagyoni káruk keletkezett a szereplésük elmaradásával a sportolóknak, sok szempontot figyelembe kell venni. Elég csak arra gondolni, ha jól szerepelnek és jó helyezést érnek el, egyszeri állami jutalomban és 35 éves koruk betöltését követően pedig havi életjáradékban részesülnének, és akkor még arról nem is beszéltem – hisz nem tudhatjuk -, milyen reklámszerződések várhattak volna rájuk

– fogalmazott az ügyvéd.

Ha nem sikerül peren kívül megegyeznie a szövetségnek és Horváth Bence jogi képviselőjének, akkor a bírósághoz benyújtott kereseti kérelemből kiderül majd a kártérítési igény pontos összege. Ami biztos, több tízmillió forintról lehet szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik