Sport

Nagyon kevesen vállalkoznak úgy megmászni a Everestet, mint ahogyan Alex Txikon próbálta

everest(210x140).jpg (Array)
everest(210x140).jpg (Array)

A zord időjárás miatt feladta rekordkísérletét a Mount Everesten Alex Txikon spanyol hegymászó.

Ő akart lenni az első, aki expedícióját teljes egészében télen bonyolítva és oxigénpalack nélkül mássza meg a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyét.

A baszk sportember kedden már az 5380 méteren lévő alaptáborban volt túraszervezője tájékoztatása szerint, és néhány napon belül Katmanduban lesz.

Txikon a négyes táborig, 7900 méterig jutott fel, a csúcstámadásra azonban nem volt lehetősége a rendkívüli hideg és szél miatt.

Végleg azonban nem mondott le a rekordról, erre utal az expedíció szervezői által kiadott közlemény is, amelyben az áll, hogy “Alex nem próbálkozik többet, legalábbis idén”.

A 35 éves spanyol hegymászó lett volna csaknem 25 év után az első, aki újra télen ér fel a Mount Everestre,

amelyet a legkülönbözőbb számításokat figyelembe véve is csak tizenöten hódítottak meg a leghidegebb évszakban. Oxigénpalack nélkül eddig csak egy serpának, Ang Ritának sikerült 1987-ben, a csillagászati tél első napján, vagyis az expedíció, amelyben részt vett, kedvezőbb időjárási körülmények között vette kezdetét.

Az átlaghőmérséklet télen mínusz 36 Celsius-fok a hegyen, de akár mínusz 60-ig is süllyedhet, a csúcson pedig február végéig átlagosan minden négyből három napon hurrikánerejű szél tombol.

A Mount Everest volt a nyolcezer méter feletti 14 hegy közül az első, amelyet télen megmásztak. Az Andrzej Zawada vezette lengyel csapat 1980. január 5-én vert alaptábort a déli oldalon, a csúcsot február 17-én érte el oxigénpalackkal Krzysztof Wielicki és Leszek Cichy.

A nepáli, a kínai, az indiai és a pakisztáni hatóságok december 1-jét tekintik a téli szezon kezdetének. Sok hegymászó azonban úgy tartja, a csillagászati tél kezdete, vagyis december 21. után kell elérni a csúcsot ahhoz, hogy téli sikerről lehessen beszélni. A legszigorúbbak pedig azt vallják, akkor igazán téli egy expedíció, ha december 21. után kezdődik és teljes egészében a csillagászati tél idején zajlik.

Az északi oldalról még senkinek sem sikerült télen meghódítania a világ legmagasabb hegyét.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik