Sport

Fa Nándiék óriási bulit csaptak – videó

Igazi ereszd el a hajamat hangulatban telt Fa Nándor szerda estéje. Volt ott földgömb alakú torta, pezsgő, zene, tánc, minden, ami kell egy ekkora siker után.

Sokat nem ecseteljük, mit érezhet az, aki majdnem 94 napot töltö egyedül egy hatvan lábas hajóban az óceánon, miközben az elemek olykor úgy dobálták ide-oda, mint Tom Brady a Super Bowl döntőjében a tojáslabdát. Inkább mutatjuk, mi történt szerda este, miután Fa Nándor, a Vendée Globe, a földkerülő vitorlásverseny nyolcadik helyén végző hajós alatt végre stabilizálódott a talaj.

Előzmények:

A tavaly november 6-i indulást követően 93 nap 22 óra 53 perc 9 másodperc után szerda dél magasságában Fa Nándor behajózott a célba, az Atlanti-óceán partján fekvő Les Sables d’Olonne kikötőjébe.

Vendé Globe 2016/17:

A Vendée Globe lényege, hogy egyedül, egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül kell körbehajózni a Földet. A mostani versenyen huszonkilencen indultak el, de eddig tizenegyen feladták.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján indult. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után, úgyhogy mostani teljesítményével jócskán felülmúlta a 24 évvel ezelőttit. Ennyit fejlődött a technika.

A földkerülő vitorlásversenyt rekordidő, 74 nap, 3 óra, 35 perc és 46 másodperc alatt a francia Armel Le Cléac’h nyerte.

A partraszállás után a magyar hajós sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, nyolcadik helye messze felülmúlja előzetes elképzeléseit.

Úgy fogalmazott:

“Egyben vagyunk szerencsére, én is és a hajó is, bár a hajón a fáradás jelei mutatkoznak, egy 28 ezer mérföldes út során elhasználódik a kötélzet, az elektronika. Van egy-két dolog, amire rendkívül büszke vagyok. Az egyik, hogy 100 napon belül célba értem, ez a 93 nap nagyon jó. A másik, hogy az árbócot nem kellett javítani, egyszer sem kellett megmásznom, s ezt az árbócot én készítettem. A harmadik, hogy a hajótestnek semmi baja, megbízhatóan teljesített.

A magyar hajósnak Orbán Viktor facebook oldalán küldött személyes gratulációt. A miniszterelnök némi szójátékkal, a hajó nevére, a Spirit of Hungaryra utalva úgy fogalmazott:

Ez ám az igazi magyar spiritusz! Gratulálok Fa Nándornak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik