Sport téli olimpia 2018

Egy év múlva olimpia, de egy fontos kérdésben még nem született döntés

kanadai jégkorong válogatott (Array)
kanadai jégkorong válogatott (Array)

Továbbra sincs egyezség arról, hogy az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) játékosai részt vehetnek-e a 2018-as pjongcsangi téli ötkarikás játékokon, pedig a megbeszélésekbe immár Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is bekapcsolódott.

Legújabban pénteken, New Yorkban tárgyaltak a felek, ám megállapodás nélkül álltak fel az asztaltól, noha sürgetően fogy az idő.

A jelek szerint az NHL-klubok tulajdonosai változatlanul ellene vannak profi hokisaik olimpiai szereplésének, egyfelől mert szerintük az üzletet rontaná, ha jövő februárban két hétre leállnak a bajnokság az időeltolódás miatt nagyon kedvezőtlen helyszínen, a Koreai Köztársaságban rendezendő játékok miatt, másfelől dollármilliókat kereső jégkorongozóik sérüléseitől is tartanak.

Az NHL-esek 1998 óta mind az öt téli játékokon ott voltak, és amikor nem Észak-Amerikában volt az olimpia, e problémák akkor is rendre felmerültek, de sikerült megoldást találni rájuk. A játékosok változatlanul szeretnének szerepelni és hazájukat képviselni az olimpián.

Utóbbiak hozzáállását Thomas Bach is megerősítette az újabb konzultációkat követően, mondván, a NOB a legjobb hokisokat szeretné látni az olimpián, akik maguk is ott akarnak lenni Pjongcsangban.

Tudjuk, az NHL-játékosok ugyanígy éreznek, s mi reméljük, lesz rá megoldás, hogy a játékosok olimpiai álmai valóra váljanak

– fogalmazott a sportvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik