Sport

Kézilabda: tizenkilencre lapot húzott a szövetség az új kapitánnyal

Mozgalmas hónapokon van túl a magyar kézilabdázás. December a női válogatott szerepelt a svédországi Európa-bajnokságon, ahol a sérülésekkel sújtott csapat a tizenkettedik helyen végzett. Januárban a férfiak vettek részt a világbajnokságon. Az átalakuláson átmenő nemzeti együttes egy bravúrgyőzelemnek köszönhetően lett végül hetedik.

Szinte még fel sem fogtunk, hogy február van, máris megszülettek az év legnagyobb edzőváltásai. Külön pikantériája a dolognak, hogy mindkét pozíciót ugyanaz az ember veszítette el, helyére pedig nem külön-külön érkeztek valakik, hanem egy másik mester foglalta el a helyét.

Szerdán ugyanis bejelentették, Xavi Sabaté helyét Ljubomir Vranjes veszi át a Telekom Veszprém csapatánál, illetve a férfi válogatottnál.

Szerb származású svéd, aki szinte mindent megnyert

Elsőre talán furcsán hangzik, a svéd Ljubomir Vranjes lett az egyik legsikeresebb honi klub, valamint a nemzeti együttes trénere. Pedig így van!

Vranjes szülei 1973-ban, nem sokkal gyermekük születése előtt vándoroltak ki az akkori Jugoszláviából Svédországba egy jobb élet reményében. A kis Ljubomir már Göteborgban született, a sportággal pedig a Kortedala csapatánál ismerkedett meg.

Tizenhat évesen, 1989-ben kapta meg élete első profi szerződését a Redbergslids IK együttesénél. Ennél a gárdánál tíz évig játszott, és szinte mindent megnyert. Ötször diadalmaskodtak a bajnokságban, háromszor pedig a kupát is elhódították.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

1996-ban mutatkozott be a svéd válogatottban, a sárga-kék szerelést összesen 164 alkalommal ölthette magára. Pályafutása legnagyobb sikereit a válogatottal érte. Háromszor nyerték meg az Európa-bajnokságot (1998, 2000, 2002), egyszer a világbajnokságot (1999). 2000-ben a Sydney-ben rendezett olimpián egészen a fináléig meneteltek, ahol végül 28-26-ra kikaptak az oroszoktól. A döntő legeredményesebb játékosa Vranjes lett a maga nyolc góljával.

Vranjes külföldön is kipróbálta magát, a Spanyolországban és Németországban megszerzett tapasztalatot edzőként is tudja hasznosítani. A Granollers , a Nordhorn-Lingen és a Flensburg-Handewitt együtteseinél játékosként az igazán nagy sikerek elkerülték, 2009-ben pedig visszavonult.

Gyorsan edző lett

A visszavonulását követő évtől, 2010-tól már edző lett. Rögtön egy nagy feladatot kapott, ugyanis korábbi csapata, a Flensburg irányítását vette át, miután Per Carlen távozott a szezon elején. Edzői pályafutása legnagyobb sikerére 2014. június 1-ig kellett várni.

Akkor ugyanis némi meglepetésre a Flensburggal megnyerte a Bajnokok Ligáját. A kölni final four elődöntőjében a Barcelona ellen nyertek egy máig emlékezetes mérkőzésen 41-39-re, majd a fináléban az ősi rivális THW Kiel ellen diadalmaskodtak (30-28).

Vranjes rövid ideig szövetségi kapitány is volt. 2013 májusában ő lett a szerb férfi válogatott kapitánya. A dolga nem volt egyszerű, meg kellett nyernie az Oroszország és a Bosznia-Hercegovina elleni meccseket, hogy a válogatott kijusson a 2014-es dániai kontinenstornára. A kitűzött célt teljesítette, de az Eb-re már nem tartott a szerbekkel.

Benne van a kockázat?!

Az nem kérdés, hogy a Telekom Veszprém nagyot húzott a megszerzésével. Szakértők a világ egyik legjobbjának tartják, évek óta a legerősebb bajnokságban, a Bundesligában bizonyít.

Nem Xavi Sabaté vagy Carlos Ortega ellen szólva, de ráfér egy kis új impulzus a játékosokra. A spanyol vonalat már kipróbálta a bakonyi gárda, most a svéd racionalitás, valamint a német pontosság és szorgalom jöhet.

Aggodalmunk inkább a válogatott miatt van!

Vranjes szerződése a 2020-as tokiói olimpia végéig szól. Ideje tehát van építkezni, kérdés mennyire tudja ellátni a két feladatot egyszerre. A rövid szerb kapitánykodását hiba lenne alapul venni, az egy teljesen más szituáció volt.

Fotó: Europress/DPA/Carsten Rehder
Fotó: Europress/DPA/Carsten Rehder

A veszprémi munka és a szövetségi kapitányi teendők ellátása is teljes embert kíván. A bakonyiaknál ott van a Bajnokok Ligája, a SEHA Liga és a magyar bajnokság. A válogatottnál – ha minden jól megy – Európa-bajnokság jövő januárban Horvátországban.

Azt az idei franciaországi vb előtt is tapasztalhattunk, a keret tagjai nem sok időt tudtak együtt tölteni a torna előtt. Kérdés az is, a Vranjes által megálmodott játékot mennyi idő alatt tudják elsajátítani a játékosok. Láthattuk, ez a hölgyeknél sem ment könnyen, pedig ott Kim Rasmussen “csak” kapitány volt.

Az már egy másik kérdés, kik állnak majd rendelkezésére a nemzeti együttesnél. Nagy László szinte biztosan visszavonul a válogatottól, de voltak még idősebb játékosok bőven a vb-keretben. Harsányi Gergely 36 lesz, Fazekas Nándor már betöltötte a negyvenet, Zubai Szabolcs már elköszönt a csapattól. Császár Gábor, Mikler Roland és Schuch Timuzsin sem lesznek már fiatalabbak, igaz bennük van még pár jó év.

Viszont ott vannak a fiatalok, akik az utóbbi évek világversenyein nem igazán értek el jó eredményeket. Közülük Bánhidi Bence, Bodó Richárd, Ligetvári Patrik és Juhász Ádám a világbajnokságon bizonyított. Kérdés, kik érkeznek majd melléjük.

Az nem kérdés, a szövetség remek szakember kezébe adta a karmesteri pálcát. Nem túlzás azt állítani, tizenkilencre lapot húztak. Csak az a kívánságunk, hogy az a lap alsó legyen! Mindenkinek az lenne a legjobb!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik