Élő Sport

Kézi-vb: simán kikaptunk a norvégoktól a negyeddöntőben

Norvégia nagyon bekezdett a keddi meccsen és végig magabiztosan játszva nyert 31-28-ra. A végeredmény nem is tükrözi hűen a két csapat közti különbséget.

A magyar kézilabda-válogatott az olimpiai bajnok dánok elleni fantasztikus győzelem után kedden már az elődöntőbe jutásért meccselt Norvégiával a franciaországi világbajnokságon. Az északi csapat most is bizonyította, mennyire gyors kézilabdát játszik, bár Nagy még azonnal egyenlített az első góljuk után, hat és fél percnyi játék után már 6-1-re vezetett Norvégia.

Sikerült rendezni a sorokat, sőt, a játékrész második felében volt egy időszak, amikor jött fel a magyar válogatott (12-8), ám becsúszott pár hiba, megtört a magyar lendület, a norvégok pedig minden egyes megingást kihasználva a szünetre már 17-10-es előnnyel mehettek.

A második félidő egy nagy Császár-góllal indult, innentől kezdve azonban nem sok öröme volt a magyar csapatnak a meccsben, a norvégok végleg eldöntötték a mérkőzést, Sagosen találata után a 45. percben már tíz gól volt a különbség (26-16). Bár a folytatásban sikerült csökkenteni a hátrányt, egy pillanatig nem forgott veszélyben a norvégok továbbjutása. 31-28 lett a végeredmény, de ennél sokkal nagyobb volt a különbség a csapatok között.

Császár 11, Bánhidi 6, Bodó pedig 5 gólt szerzett. Ők hárman emelkedtek ki a magyar csapatból. Mikler 26 százalékkal védett a kapuban.

Norvégia története során először jutott be az elődöntőbe a világbajnokságon. Az ellenfél a spanyol-horvát csata győztese lesz.

A magyar válogatott a torna hetedik helyén végez, amennyiben Katar nem jut tovább Szlovéniával szemben a kedd esti negyeddöntőből. Ha a közel-keleti együttes sikerrel jár, Xavi Sabaté szövetségi kapitány csapata nyolcadikként zár.

Eredmény – kézilabda-vb, negyeddöntő

Albertville, 6300 néző, v.: Geipel, Helbig (németek)

Norvégia – Magyarország 31-28 (17-10)

Magyarország: Mikler – Harsányi 3, Ligetvári, Zubai, Lékai 1, Nagy L. 1, Szöllősi. Cserék: Fazekas (kapus), Juhász 1, Balogh Zs., Császár 11, Jamali, Bánhidi 6, Ancsin, Bodó 5

lövések/gólok: 47/31 (66%), illetve 49/28 (57%)

gólok hétméteresből: 1/1, illetve 6/6

kiállítások: 14, illetve 6 perc

II. félidő: 56-60. PERC

Bodó bombáját védte Bergerud. Bent vagyunk az utolsó öt percben. Hansen ellen fújnak belemenést, majd Bodó dobott 12 méterről óriási gólt (30-25). Norvég időkérés után Hansen dobott újabb gólt (31-25). Zubai harcolt ki hétméterest, Császár pedig bevágta (31-26). Mikler mutat be egy szép védést, de Juhász eladta a labdát. Björnsen forgácsolta szét a kapufát. Újabb magyar hetest, Császár nem tud hibázni a vonalról (31-27). Miklernek még volt egy védése, Császár pedig beállította a 31-28-as végeredményt.

II. félidő: 51-55. PERC

Magyar hetes, Császár pedig magabiztosan bedobta – ez volt a hatodik gólja (29-21). Eladták a labdát a norvégok, de nem tudtuk gólra váltani ezt a bakit, Ancsin lövését ugyanis blokkoltál. Mikler védett nagyot, egy bombát tolt a kapu fölé, a túloldalon pedig Bodó lőtt hálószaggató gólt (29-22). Sagosen lépte el a norvég támadást, Ligetvári pedig kiharcolt egy hetest. Császár ezt is bedobta (29-23). Jörndal töri meg a norvég gólcsendet, a túloldalon Császár bombázott a hálóba (30-24).

II. félidő: 46-50. PERC

Mikler véd, Nagy indít, Sagosen labdát szerez, Tonnesen pedig elbénázza a támadást. Bodó lövése most kimaradt, de nálunk marad a labda, Császár pedig szép gólt dobott (26-18). Tonnesen tört be üresen a kapu elé, be is dobta a ziccert. Újabb Bánhidi gól, Császár adott remek passzt (27-19). Tonnesen ezúttal sem hibázott, Császár dobása után a kapufáról pattant ki a labda (28-19). Schuch állt ki két percre. Emberhátrányban szereztünk labdát, Bodó első lövését még védte a kapus, de visszaszerezte a labdát, másodjára pedig már nem hibázott (28-20). Időt kértek a norvégok. Szépen végigjátszott norvég támadás végén Björnson dob gólt a szélről (29-20).

II. félidő: 41-45. PERC

Szép norvég támadás, de nem ér a kínaiból szerzett gól, Jondal belépett. Myrhol ment most ki két percre. Bergerud védte Harsányi szélről érkező ejtését. Emberhátrányból eredményes Norvégia, Jondalt most már semmi sem akadályozta meg a gólszerzésben (24-16). Hansen sózott oda Baloghnak, kapott is két percet, kettős magyar fór. Juhászt támasztották meg kicsit, kapu mellé is lőtt, de nem volt fújás. Jondal kezd belelendülni, legalábbis megdobta a második gólját is, majd Bánhidi ellen fújnak, megint a norvégok támadhattak, Sagosen gólja után pedig már tíz a különbség (26-16). Sabaté időt is kért. A pauza után Bodó bombázott a norvég kapuba (26-17).

II. félidő: 36-40. PERC

A rettegett norvég rohanás végén Tonnesen állítja vissza a hétgólos különbséget (21-14). Kezd végleg elúszni a meccs, kihagyott magyar helyzetek után Björnsen és Myrhol eredményes, Császárt még ki is küldik két percre (23-14). O’Sullivan és Myrhol is kap két-két percet, Harsányi pedig gólt dob (23-15). Hihetetlen, kettős emberelőnyben maradt i Juhász dobása, Bergerud védett hatalmasat. Mikler védése után Bánhidi dob ismét gólt (23-16).

II. félidő: 31-35. PERC

És akkor kezdődjön a második félidő! A miénk az első támadás. Na, ez jól indul, Császár a védője válla fölött lőtt szemfüles gólt (17-11). Hansen is megérkezett a második félidőre, már az ötödik gólját szerezte (18-11). Balogh harcolt ki egy hetest, Császár belőtte (18-12). Sajnos nem sikerült leindítani a norvégokat egy labdaszerzés után, ráadásul Császár dobása is kimaradt. Myrholé nem, de Bánhidi egy szerencsés találattal gyorsan válaszolt (19-13). Ilyen tényleg nincs, Sagosen újabb lövése perdült be a kapuba a sáncról (20-13). Magyar részről ezek most Bánhidi percei, okos dobással mattolta a kapust (20-14).

I. félidő: 26-30. PERC

Bosszantó az elmúlt egy-két perc, visszajöhettünk volna a meccsbe, de most például Bodó adta el a labdát, Tangen pedig góllal büntetett (14-8). Ancsin nem tudta megszerezni a labdát, de Hansen most nagyon mellé lőtt – ezt köszönjük. Sőt, Hansen védekezésben összegyűjtött egy sárgát, majd egy kiállítást is. Na, ez most szép volt, Harsányinak játszottuk ki a labdát a jobb szélre, és a kapus alatt a hálóba pattintott (14-9). ILYEN NINCS! Sagosen dobásába nyúlt bele Mikler, de valahogy csak bepattant (15-9). Lékairól maradtak le a túloldalon, ki is használta a lehetőséget (15-10). Óriási pech: Ancsin kapufája után Myrhol dobott gólt, majd még a félidő végén egy labdaeladás után O’Sullivan is betalált (17-10).

I. félidő: 21-25. PERC

Jó magyar védekezés, Harsányi robogott utána végig a pályán és gólt dobott, utána pedig nem tudtak minket gyorsan leindítani a norvégok, időt is kértek (11-6). Sagosen találatára válaszolt Bánhidi, ráadásul ki is állítottak egy norvégot, magyar emberelőny (12-7). Ajj, de kár… Juhász trafálta telibe a kapufát a szélről. Hykkerud hagy ki egy újabb norvég támadást, Nagy pedig remekül játszotta meg Bánhidit, aki a fal közepéről csökkenti a hátrányt (12-8). Norvég belemenés itt, szabálytalan zárás Nagynál ott, Björnsen pedig megtöri a norvég gólcsendet (13-8).

I. félidő: 16-20. PERC

Bergerud újabb védése után Császár megszerzi a labdát, de Balogh dobása nem talált kaput. Hykkerud lő balátlövőből, Mikler beleér, de védeni nem tudott (11-4). Norvég labdaeladás után Bodó lő iszonyatosan nagy gól 10-11 méterről (11-5). Mikler-bravúr: Jondal lövését védte lábbal.

I. félidő: 11-15. PERC

Ott van az első Mikler védés, lábbal állította meg a labdát. Jamali ellépte, újabb hiba támadásban. A túloldalon Tonnesen lövése megperdül a sáncon, pont ez csapta be Miklert (8-2). Császár! Olyan lövőcselt mutatott be, hogy a kapus már el is feküdt, naná, hogy gól lett a vége (8-3). Csakhogy a norvégok megmutatták, mennyire gyorsak, pár pillanattal később már Hansen eredményes – megint (9-3). Bergerud kivédte Juhász dobását, de eladták a labdát támadásban a norvégok, Juhász pedig az újabb támadásban már eredményes, ráadásul Tonnesent kiküldték két percre, magyar emberelőny (9-4). Johannesen Harsányival a nyakán dobott gólt, a magyar játékost kiállították (10-4).

I. félidő: 6-10. perc:

Balogh dobása kimarad, Björnsen azonban a kapufát találta el a túloldalon, de a norvégoknál maradt a labda. Jamali kapott sárgát, így oda a passzív, egy látványos bejátszás után pedig Björnsen dob gólt, Sabaté időt kért (6-1). Balogh harcolt ki egy hetest, Császár érkezik és magabiztosan a kapuba pattintott – nagyon kellett ez a gól (6-2). Alacsonyan röpködnek a sárga lapok Albertville-ben, most Nagy kapott lapot. Hansen közben bedobta a harmadik gólját is, bár erősen lépésgyanús volt (7-2). Császár elhajlásból, de a kapu mellé célzott.

I. félidő: 1-5. PERC

És akkor el is kezdődött a mérkőzés! Pirosban a norvégok, fehérben a mieink. A kapuban Mikler Roland, aki sok kellemetlenséget okozott Dániának. A norvégoké az első támadás, gyorsan gólra is váltják, Hansen bombázott a magyar kapuba, de Nagy László révén érkezett a gyors válasz (1-1). Hansen elkapta a fonalat itt a meccs elején, két dobásból kettő gólnál jár (2-1). Jamalit akasztják meg, nálunk marad a labda, de aztán kiperdült a kezéből a laszti. Harsányi támasztotta meg Hansent, sárga és hetes, Sagosen be is vágta (3-1). Myrhol Balogh ellen szabálytalan, ő is sárgát kap. Lékai dobása ment mellé, Tonnesen góllal büntet, majd Balogh ellen szabálytalankodtak, a fújás elmaradt, a leindításból Myrhol eredményes (5-1).

Mi 20 éve, Norvégia még sosem járt a vb-elődöntőben

1997-ben a mieink végül a negyedik lettek, miután a bronzmérkőzést elveszítettük 28-27-re a franciák ellen. Norvégia eddigi legjobb eredménye a világbajnokságon a hatodik volt. Most is szabadkártyával jutottak ki.

Pályán a csapatok

Most zajlik a csapatok bemutatása, majd a himnuszok is felcsendülnek. Már tényleg csak percek választanak el minket a kezdéstől.!

Hamarosan kezdődik a meccs, addig is itt van a két válogatott kerete

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)

Jobbszélső: HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)

Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)

Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)

Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (MOL-Pick Szeged)

Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), JAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)

Balszélső: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC)

A norvég válogatott kerete:

Kapusok: Espen CHRISTENSEN (GOG, dán), Torbjörn BERGERUD (Holstebro, dán)

Jobbszélső: Kristian BJÖRNSEN (Wetzlar, német)

Jobbátlövők: Kent TÖNNESEN (Füchse Berlin, német), Magnus ROD (BSK), Eivind TANGEN (Midtjylland, dán)

Irányítók: Sander SAGOSEN (Aalborg, dán), Christian O’SULLIVAN (Magdeburg, német), Goran JOHANNESSEN (GOG, dán)

Beállók: Bjarte MYRHOL (Skjern, dán), Joakim HYKKERUD (Hannover, német), Petter OVERBY (Elverum), Magnus GULLERUD (Minden, német)

Balátlövők: Espen Lie HANSEN (Midtjylland, dán)

Balszélsők: Magnus JONDAL (GOG, dán), Andre LINDBOE (Elverum)

Olvasói sztorik