Sport

Kézi-vb: Bravúr kell az Európa-bajnok elleni nyitányon

A magyar válogatott Németország ellen kezdi meg szereplését a 2017-es franciaországi világbajnokságon. A rajt előtt a Magyar Kézilabda-szövetség tartott sajtótájékoztatót, melyen a nyolcaddöntő elérését tűzte ki célul Xavier Sabaté tanítványai elé. A csoportból való továbbjutáshoz a hat közül az első négybe kell kerülnünk, az első lépést efelé az aktuális Európa-bajnok ellen tehetjük meg.

A 2007-es világbajnoki cím után hullámvölgybe került a német férfi kézilabdázás. Nem nagyon jöttek az eredmények a nemzetközi porondon, olyannyira nem, hogy 2014-es Európa-bajnokságra és az egy évvel későbbi világbajnokságra ki sem jutottak.

Kézi-vb: Bravúr kell az Európa-bajnok elleni nyitányon 1
Fotó: Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Dagur Sigurdssont hívták tüzet oltani, a katari vb után úgy tűnhetett, hogy rosszul választott a Német Kézilabda-szövetség, hiszen a csapat a csalódást keltő 7. helyen végzett. A türelem azonban meghozta gyümölcsét, a generációváltáson átesett válogatott némi meglepetésre megnyerte a tavalyi lengyelországi kontinenstornát. Az Eb-győzelemmel kvalifikálták magukat a riói olimpiára, Brazíliában pedig egy bronz jutott Tobias Reichmannéknak.

Uwétól óva intenek minket

A PSG üdvöskéjét, Uwe Gensheimert 2011 és 2014 között zsinórban négyszer választották az Év kézilabdázójának hazájában. Mielőtt tavaly nyáron Franciaországba tette volna át székhelyét 13 évet húzott le a Rhein-Neckar Löwen csapatában, bajnoki címmel a tarsolyában búcsúzott korábbi kenyéradójától.

Kézi-vb: Bravúr kell az Európa-bajnok elleni nyitányon 2
Fotó: Marius Becker/dpa

Akire figyelni kell: Uwe Gensheimer

Született: Mannheim, 1986.10.26., 30 éves
Adottságai: 188 cm, 89 kg
Klubcsapata: Paris Saint-Germain
Válogatottság: 131 meccs/585 gól

A 2016-os Európa-bajnokságot sérülés miatt ki kellett hagynia, de Rióban letette névjegyét: közel 80%-os pontossággal lődözte a gólokat, 49 találatával – a dán Lasse Svan Hansennel holtversenyben – a játékok harmadik legeredményesebb kézilabdázója lett.

Elképesztő csuklója van, olyan megoldásokra képes, amire a világon csak nagyon kevesen:

A 30 éves szélsőnek gyorsan sikerült beilleszkednie a francia fővárosban, a Bajnokok Ligája aktuális kiírásában már 56 gólja van, a 2015-16-os szezonban összesen 55-öt lőtt.

Felkészülése alatt tragikus hírt kapott: édesapja, Dieter Gensheimer január 8-án életét vesztette. Felmerült, hogy a gyászoló fiú kihagyja a világbajnokságot, de végül úgy döntött, ott lesz a csapattal Franciaországban.

Mumusunk: a világverő csodacsapat

Van miért visszavágnia a magyar együttesnek, hiszen a tavalyi Európa-bajnokságon Fabian Wiede vezérletével (6 gól) lemostak minket a pályáról a németek. Már a félidőben nyolccal mentek, aztán 29-19 lett a vége a középdöntőben. Talant Dujsebajev tanítványai egy győzelemmel (Montenegrót vertük a csoportkör 1. fordulójában 32-27-re) és öt vereséggel a csalódást keltő 12. helyen végeztek Lengyelországban.

Korábban sem sok babér termett a mieinknek a németek ellen, tétmeccsen legutóbb a 2011-es világbajnokságon tudtunk nyerni, kétgólos félidei hátrány után fordítottunk a második játékrészben (27-25). Azóta ötször találkozott egymással a két együttes négyszer a németek nyertek, egyszer vesztesen hagyták el a pályát ellenünk.

Kézi-vb: Bravúr kell az Európa-bajnok elleni nyitányon 3
Fotó: Sascha Klahn/Bongarts/Getty Images

A német férfi kézilabdázók brutális mérleget produkálnak az utóbbi évben. Tétmérkőzésen 18 nekifutásból 15-ször győztesen hagyták el a pályát, a tavalyi (győztes) Eb-n a spanyolok, a riói olimpián pedig a hazaiak és a játékok későbbi ezüstérmese, Franciaország tudott csak megálljt parancsolni Dagur Sigurdsson tanítványainak.

A német származású, jelenleg a francia hölgyeket irányító Olivier Krumbholz így vélekedett a német kézilabdáról a torna előtt:

Kétségtelenül visszatértek a legmagasabb szintre, éveken keresztül a német klubok uralták Európa kupasorozatait, de válogatott szinten más volt a helyzet. Mostanság azonban fiatal és ambíciózus keretük van, az Eb-győzelemmel és az olimpiai bronzzal jelezték, komolyan számolni kell velük a tornán.

A háromszoros világbajnok együttes bárkit meg tud verni a világon, a széleken kifejezetten erősek, a már említett Gensheimeren kívül Tobias Reichmannra és Rune Dahmkéra is érdemes lesz odafigyelni. Holger Glandorf a torna kezdeti szakaszában sérülés miatt még nem lesz elérhető, így ellenünk sem, helyette Patrick Wiencek, Kai Häfner és Patrick Groetzki okozhat fejfájást Schuch Timuzsinéknak.

Támadásban sem lesz egyszerű menet ez a mérkőzés, ami a kapusokat illeti: nagyon odatették magukat a riói olimpián. Silvio Heinevetter 40%-kal (26/65), Andreas Wolff pedig 31%-kal (35/114) védett Brazíliában. Na, Mikler Rolandot sem kell félteni, jó formában van, az Egyiptom ellen megnyert (32-26) felkészülési meccsen a mieink legjobbjának válaszották.

A mi malmunkra hajthatja talán a vizet, hogy más európai bajnokságokkal ellentétben a Bundesligában rendeztek fordulót az év utolsó hetében. A német keretből pedig két kivétellel (Gensheimer, Reichmann), mindenki hazája bajnokságában játszik.

A magyar válogatott pénteken 17:45-től kezdi meg szereplését a franciaországi világbajnokságon. Mindig fontos a jó kezdés egy nagy tornán, most éppen úgy alakult, hogy ehhez óriási bravúr kell.

Világbajnokság, C csoport, 1. forduló:

Németország – Magyarország
Január 13., péntek, 17:45, Rouen, Kindarena

A férfi kézilabda-válogatott vb-kerete

Kapusok: FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: GULYÁS Péter (Telekom Veszprém), HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: IVÁNCSIK Gergő (Telekom Veszprém)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik