Sport

Babos Tímea kiemelt az Australian Openen, megvan, ki lesz az ellenfele

Melbourne-ben hétfőn elkezdődnek a küzdelmek a 105. ausztrál nyílt teniszbajnokságon, az idei első Grand Slam-tornán, melynek 128-as főtábláján magyar részről egyelőre csak Babos Tímea szereplése biztos – igaz, ő kiemeltként lép pályára.

A világranglistán 28. Babos – aki tavaly a második fordulóban kikapott a svájci Belinda Bencictől – élete második Grand Slam-versenyén indulhat el kiemeltként, a szervezők ezúttal a 25. helyen rangsorolták. A 23 éves magyar a WTA-rangsorban 90. amerikai Nicole Gibbs ellen kezd, míg párosban az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova oldalán indul, akivel pénteken tornát nyert Sydneyben. A WTA-rangsorban 162. Gálfi Dalma a selejtezőben kezdett, és még van esélye feljutni a főtáblára, mivel első meccsén győzött.

A férfiaknál magyar részről a világranglistán 163. Fucsovics Márton próbált szerencsét, de már a kvalifikáció első fordulójában búcsúzott, így a tavalyi US Openen elért első Grand Slam-főtáblája után ezúttal nem sikerült neki a bravúr.

Ami a női elitmezőnyt illeti, egyelőre nem sok jel utal arra, hogy tovább gyarapodna a 22-szeres Grand Slam-tornagyőztes Serena Williams gyűjteménye. A 35 éves amerikai sztár – aki tavalyi három GS-döntőjéből csak egyet tudott megnyerni – a múlt héten már a nyolcaddöntőben kiesett Aucklandben, miután előzőleg a US Open óta pihentette sérült vállát. A világelső és címvédő Angelique Kerber sincs bombaformában, a német játékos legutóbb Sydneyben csak a nyolcaddöntőig, előtte Brisbane-ben a negyeddöntőig jutott, a WTA-világbajnokság októberi döntőjében pedig alulmaradt a szlovák Dominika Cibulkovával szemben.

A trónkövetelők közül a világranglistán harmadik lengyel Agnieszka Radwanskának és a negyedik román Simona Halepnek is a melbourne-i legjobbnak járó Daphne Akhurst Kupa lehet az első GS-serlege. Az idei eddigi tornagyőztesek közül csak a brisbane-i bajnok cseh Karolina Pliskova számít esélyesnek, a sencseni első cseh Katerina Siniakova és az Aucklandben diadalmaskodott amerikai Lauren Davis egyaránt első WTA-trófeáját szerezte meg.

A férfiaknál a címvédő Novak Djokovic tekinthető favoritnak, aki novemberben a világranglista második helyére csúszott. A szerbek hatszoros Australian Open- és 12-szeres GS-bajnokának ez a kedvenc versenye, és idén már nyert tornát Dohában. Ott a döntőben a világelső Andy Murray volt az ellenfele, aki első Australian Open-serlegére hajt. A Rióban olimpiai aranyérmes skót játékos 28 győztes tétmeccs után kapott ki Katarban, előzőleg szeptember 7-én hagyta el vesztesen a pályát a US Open negyeddöntője után. A Melbourne Parkban már ötször vívott finálét, és idén tűnik a legesélyesebbnek a Norman Brookes Kupa megkaparintására. Kettejük 2006 óta íródó különpárharcában Djokovic vezet 25-11-re.

A legjobb formában lévő két játékosra veszélyes lehet a 2014-es bajnok, tavaly US Open-győztes Stan Wawrinka is, a szintén svájci Roger Federer viszont már aligha. A 35 éves, 17-szeres Grand Slam-győztes sztár 2016 második felét kihagyta sérülés miatt, és a – ranglistapontot nem adó – perth-i Hopman Kupán tért vissza. Ennélfogva erősen kétséges, hogy megismétli tavalyi elődöntőjét, ahol Djokovic állította meg.

Ami az élmezőny “maradékát” illeti, Djokovic vagy Murray botlása esetén messzire juthat a világranglistán harmadik kanadai Milos Raonic, a Brisbane-ben győztes bolgár Grigor Dimitrov és az ottani fináléban alulmaradt japán Nisikori Kej is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik