Sport

Pénzügyi, jogi és gazdasági átvilágítás zajlik a Magyar Úszószövetségben

A MÚSZ elnökének csütörtök délelőtti, első hivatalos sajtótájékoztatójára meglehetősen sokan voltak kíváncsiak. Mondjuk ez az egyik legsikeresebb magyar olimpiai sportág elmúlt bő egy évének történéseit ismerve prognosztizálható volt.

Gyárfás Tamás 24 éven át tartó regnálása után mindenki arra volt kíváncsi, Bienerth Gusztáv, az új elnök milyen intézkedéseket foganatosít, miképp alakítja át a szövetség működését, az iroda személyi állományát.

Az új elnök bejelentette, szinte minden elnökségi tag gesztus jelleggel benyújtotta a lemondását, ebből kettőt elfogadott, egyet nem, a többiekkel tovább zajlanak az egyeztetések.

Úgy tudjuk, mindkét távozó elnökségi tag anyagilag függött a szövetségtől, ergo jövedelme egy részét onnan kapta, amit az új elnök összeférhetetlennek tart. Ők már biztosan nem lesznek ott a soros, január 25-én esedékes elnökségi ülésen.

24.hu/Fülöp Dániel
Bienerth Gusztáv tájékoztatott 24.hu/Fülöp Dániel

A két lemondó elnökségi tag kilétét is ekkor hozzák nyilvánosságra, ahogy a főtitkári posztról is akkor tárgyalnak, továbbá addig az időpontig derül ki, ott döntenek arról, mi lesz Hargitay András szövetségi kapitány sorsa.

Találkoztam Hargitay Andrással. megállapodtunk, a január 25-i közgyűlésen döntünk arról, szükség van-e három kapitányra, vagy csak egyre, vagy egyáltalán nincs szükség a posztra. Ha megszületett a döntés a struktúráról, akkor döntünk a személyi kérdésről is

– fogalmazott Bienerth.

A 24.hu a három lehetséges megoldóképlet közül

  • megy,
  • marad,
  • nem lesz szövetségi kapitány, mert mérhető sportág nincs rá szükség,

az elsőnek és a harmadiknak adja a legnagyobb esélyt.

A Hargitay megy forgatókönyvre enged következtetni, hogy Bienerth a sajtótájékoztatón annyit elárult, a egy elnökségi tag, Dr. Sós Csaba – eddigi szakmai alelnök – lemondását kifejezetten nem fogadta el, sőt, a jövőben támaszkodni szeretne az egykori kiváló vegyesúszóra, mesteredzőre, a Testnevelési Egyetem tanárára.

Hogy szövetségi kapitányként, vagy sem, az még nem dőlt el, de mivel Dr. Sóst az úszók és az edzők is egyöntetűen elfogadják, mi több, egyike azoknak, akikkel Hosszú Katinka és Shane Tusup még nem akasztott bajszot, az is lehet, előbbiként. Erre lehet következtetni abból is, hogy információnk szerint Dr. Sós, ha felkérnék, elvállalná.

Bienerth Gusztáv rutinos vezető. Ezt bizonyítja az a bejelentése is, ami az ő, és az általa kinevezett új emberek tiszta lappal indulását garantálja;

teljes pénzügyi, jogi és gazdasági átvilágítást rendelt el a szövetségben. 

Nem kell itt rosszindulatot feltételezni, ez így szokás ilyen estekben, mi több, ez a döntés nem akadályozza abban, hogy a régi elnökkel, Gyárfás Tamással karöltve menjen majd Lausanne-ba, a FINA központjába, ahol az exelnök személyesen mutatja be utódját és közösen számolnak be a 2017-es vizse vb rendezésének állásáról.

Előzmények:

Gyárfás tavaly évvégi lemondását követően Magyar Úszószövetség vasárnap tartotta tisztújító közgyűlését, ahol 85 százalékos szavazati aránnyal Bienerth Gusztávot választotta meg a tagság MÚSZ-elnöknek.

A FINA alelnöke, mint tudjuk Bienerth Gusztáv elődje, Gyárfás Tamás, nem feltétlenül eszik egymás tenyeréből, de ettől még a közös célért képesek összefogni és együtt képviselni Lousanne-ban a magyar érdekeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik