Sport

Év sportolója gála: Hosszú Katinkát és Shane Tusupot is díjazták

A Magyar Sportújságírók Szövetsége idén 59. alkalommal választotta meg az év magyar sportolóit. A díjakat a Nemzeti Színházban adták át ünnepélyes keretek közt.

A gálaest nyitányaként a Himnuszt Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes énekelte, ezen kívül további négy élő produkció színesítette a programot.

Díszvendégként volt jelen a Real Madrid és a Chelsea egykori középpályása, a BL- és európai szuperkupa-győztes, vb-ezüstérmes francia Claude Makélélé.

Az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzőjét díjazták először, ebben a kategóriában Beliczay Sándor diadalmaskodott. Tanítványai – Osváth Richárd és Hajmási Éva paravívók – három ezüstérmet nyertek a riói paralimpián.

A parasportoló hölgyeknél Biacsi Ilona, Pap Bianka és Krajnyák Zsuzsanna voltak a jelöltek, végül utóbbi sportember vehette át a díjat a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergelytől. A kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsanna  tavaly három éremmel térhetett haza pályafutása ötödik paralimpiájáról.

Az Év gólját Gera Zoltán szerezte, a portugálok elleni Eb-csoportmeccsen villant a 37 éves középpályás.

Labdarúgásban a hölgyeknél a 26 éves Jakabfi Zsanett diadalmaskodott, aki a családjának ajánlotta a díjat.

Az Év fogyatékos férfi sportolója Tóth Tamás lett. A paraúszó 100 háton paralimpiai bajnoki címet ünnepelhetett Rióban, 100 gyorson pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Osváth Richárd kerekesszékes vívó és Sors Tamás úszó voltak még jelöltek ebben a kategóriában.

A férfi futballisták mezőnyében Király Gábort, Gera Zoltánt és Nagy Ádámot jelölték, a díjat a válogatott pályafutását tavaly novemberben befejező 40 éves kapus vihette haza.

Az Év csapata a férfi labdarúgó-válogatott lett. A mieink a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon csoportelsőként jutottak tovább, a kontinenstorna egyik legjobb meccsén játszottak döntetlent a későbbi győztes Portugáliával.

Az edzőknél Dárdai Pál, Kulcsár Győző és Shane Tusup voltak a jelöltek, végül Hosszú Katinka edző-férje diadalmaskodott. A tréner az egész csapatának ajánlotta az elismerést, és megköszönte a magyar szurkolók támogatását.

Az Év fogyatékos csapata a Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva összeállítású női kerekesszékes vívóválogatott lett. A férfi 4×100-as atlétaváltó és a férfi asztalitenisz válogatott reménykedhetett még ebben a kategóriában.

MLSZ-életműdíjat kapott Göröcs János, akit a szövetség elnöke, Csányi Sándor a magyar labdarúgás egyik legkreatívabb futballistájának nevezett. Címeres mezben 19 gólt lőtt, az Újpesttel ötször ünnepelhetett bajnoki címet.

Év sportolója gála: Hosszú Katinkát és Shane Tusupot is díjazták 1
Fotó: MTI

Az Év férfi sportolója díjra Cseh László, Imre Géza és Szilágyi Áron pályázott. Utóbbi, a riói olimpián címet védő kardvívó vihette haza a díjat. A 26 éves sportoló párjának, barátainak és csapatának mondott köszönetet.

Az MSÚSZ és a MOB közös életműdíját Kulcsár Győző vehette át Schmitt Páltól. A négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok vívó Szász Emese edzőjeként is felért a csúcsra a riói játékokon.

Mindegyik kategóriában nagyon erős volt a mezőny, a női sportolóknál különösen, hiszen itt három aktuális olimpiai bajnokot jelöltek a díjra. Hosszú Katinka, Kozák Danuta és Szász Emese reménykedhetett, végül a háromszoros olimpiai bajnok Iron Lady lett az Év női sportolója.

A 27 éves úszónő 100 háton, valamint 200 és 400 vegyesen ért fel a csúcsra Rióban, 200 háton pedig ezüstérmes lett. Ennek ellenére a neve továbbra sem került fel a Margitszigeti Sportuszoda márványtáblájára, de a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Bienerth Gusztáv jelezte, a közeljövőben erre is sor kerül majd.

Hosszú Katinka a családjának mondott köszönetet, megemlékezett arról is, hogy 2012-ben majdnem felhagyott az élsporttal. Hozzátette: folytatják a munkát, gőzerővel készülnek a 2017-es világbajnokságra.

A gála végén Hosszú Katinka 2016 legjobb európai női sportolójának járó elismerést is átvehette a kontinentális sportújságíró szövetség vezetőitől.

Borítókép: msusz.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik