Sport

Megvan a Magyar Úszó Szövetség új elnöke

Vasárnap Gyárfás Tamás utódjáról döntött a Magyar Úszó Szövetség rendkívüli közgyűlése, melyen a 126 szavazatot begyűjtő Bienerth Gusztáv lett a szervezet elnöke.

Vasárnap 11 órakor tartott rendkívüli tisztújító közgyűlést a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ). Hosszú Katinka még november közepén szólította fel lemondásra Gyárfás Tamást, egyre több úszó állt ki mellette, így a szervezetet 24 éve irányító Gyárfás végül november 30-án, a windsori rövidpályás világbajnokság előtt lemondott.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Hárman pályáztak a MÚSZ elnöki posztjára:

  • Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. alelnöke,
  • Hornyák Viktor, a Széles Sándor Úszónevelő-műhely vezetője,
  • és Tóth István, a szentendrei úszóklub elnöke.
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Szavazott az Iron Aquatics nevében Hosszú Katinka is, aki percekkel a kezdés előtt érkezett meg Shane Tusuppal. A 130-tagszervezet 199 szavazójából 148 volt jelen vasárnap a Margitszigeten.

Gyárfás Tamás köszöntötte az egybegyűlteket, majd egyből jelezte, hogy bár Darnyi Tamás Sós Csabát javasolta levezető elnöknek, ő dr. Sándor Eleket, a közgyűlés pedig utóbbit szavazta meg. Verrasztó Zoltán és Sós Csaba hitelesítették a jegyzőkönyvet.

Az egyik jelöltnek, Hornyák Viktornak voltak javaslatai, például alapszabályt is módosított volna, és visszahívatta volna az elnökséget is, de mindegyik felvetését leszavazták. Hornyák egyébként azt is jelezte, hogy a szavazatszámláló bizottságba saját embert jelölne, így tett a Bienerth Gusztávot jelölő FTC-től Nyíri Zoltán is.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az elnökválasztás előtt még dicsérte Gyárfás Tamást, kiemelte, hogy mindent megtett a sportágért. Összefogásra biztatott és reméli, hogy béke lesz a magyar úszásban.

Gyárfás is beszélt, miután kiosztott két puszit Szabó Tündének. Röviden visszapillantott az elmúlt 24 évére, majd dicsérte a magyar úszókat. Viták szerinte mindig is voltak a sportban, most sincs krízis, még ha sok kritika is érte a szövetséget. Nem tudott szót érteni az úszás mostani legjobbjával, belátta, hogy mennie kell, de a jövőben is mindent megtesz a magyar úszásért. Az új elnöknek szerinte nem a szakmai vonalon kell változtatnia.

Hargitay András szövetségi kapitány is szót kért, ő tiszteletbeli elnöknek javasolta Gyárfás Tamást. Ezen volt egy kis vita, hogy miért pont most, meg is szavazták, hogy ez majd a következő közgyűlésen lesz napirendi pont.

És akkor el is érkeztünk a legfontosabb részhez, az elnökválasztáshoz. Bár nem indult könnyen a dolog, az volt a kérdés, hogy 8 vagy 5 percig beszélhessenek a jelöltek a szavazás előtt. Ezen jó 10 percet vitatkoztak az egybegyűltek, végül maradt minden az eredetiben.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Bienerth Gusztáv mondott először beszédet, azt mondta, akik őt megkeresték azt emelték ki, hogy nem volt részese az elmúlt időszaknak.

Szerinte a szakmai és a menedzsment kérdéseket külön kell választani, a sportolókat támogató szövetségre van szükség. Negyed éves internetes tájékoztató fórumot szeretne, valamint titkos szavazást személyi kérdésekben. Bienerth Hosszú Katinkáról azt mondta, hogy fantasztikus lenyűgöző teljesítményt nyújt, és bár az eredményei mögött sokan állnak, de az érdem mind az övé. Gyárfás Tamásról is ejtett pár szót, szerinte ő egy megkerülhetetlen tényezője a világ úszósportjának, és bár sosem dolgoztak együtt, tudnak egymásról. Ha megválasztják, beszélni fog vele.

Hornyák Viktor megköszönte Gyárfás Tamásnak, hogy 24 év után lehetőséget adott, hogy új, demokratikus fejezet kezdődjön a sportágban. Igazság és transzparencia kell még szerinte a szövetségbe. A demokratikus működést egyébként többször is hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy a céljai 90 százalékban megegyeznek Bienerth Gusztávéval.

Utolsóként Tóth István beszélt az egybegyűltekhez, ő arról beszélt, hogy nyugodtság kell a magyar úszósportba, mert jelenleg zűrzavar van. Szerinte gyorsan le kell zárni a mostani állapotot, és elkezdeni dolgozni. A szakmára támaszkodna, még úgy is, hogy rengeteg elképzelése van: például licenchez kötné az úszásoktatást.

Ezután az egybegyűltek úgy döntöttek, hogy titkos szavazás legyen.

147-en vették fel a szavazólapot, közülük 4-en érvénytelenül voksoltak. Hornyák Viktorra 41, Tóth Istvánra 44, Bienerth Gusztávra pedig 128 szavazat érkezett, ami azt jelentette, hogy csak az utóbbi jelölt “ugrotta meg a lécet” (50%+1 szavazat), így egyedüliként került fel a jelölőlistára.

A rendkívüli közgyűlésen végül 126-an szavaztak Bienerth Gusztávra (74 volt az érvényességi küszöb), aki így a Magyar Úszó Szövetség elnöke lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik