Sport

A kőműves segédmunkás, aki 27 éves korára a darts egyik legnagyobb alakja lett

Michael van Gerwen pályafutása második darts világbajnoki címét nyerte, miután hétfő este 7-3-ra legyőzte a legutóbbi két kiírás győztesét, a skót Gary Andersont a londoni Alexandra Palace-ben. Nézzük, hogy lett a holland zseni mindössze 27 évesen a világ egyik legjobbja.

A kis Michael a harmincezres Boxtel városában látta meg a napvilágot 1989. április 25-én. Egészen 12 éves koráig futballozott  – a foci iránta szeretete megmaradt, a PSV Eindhoven szurkolója a mai napig – majd 13 évesen új döntött, ő bizony dartsjátékos lesz.

Tehetsége korán megmutatkozott, 2005-ben a német, a svéd, a norvég, az északír, valamint a holland utánpótlás bajnokságot is megnyerte. Mielőtt 17 éves korában profi játékos lett a BDO-nál, kőműves mellett dolgozott segédmunkásként.

Berobbant a köztudatba

Még a 18. születésnapja előtt elődöntőig jutott a Bavaria World Darts Trophy-n, ahol a torna legmagasabb kiszállóját (170) ő produkálta, valamint közel állt ahhoz, hogy kilenc nyilast dobjon, de a dupla 12-t (a kilencedik nyilat) elhibázta.

2006-ban, 17 évesen és 174 naposan minden idők legfiatalabb dartsosa lett, aki megnyerte Winmau World Masterst. A fináléban 1-4-ről és 2-5-ről jött vissza Martin Adams ellen.

Azonnal felmerült, hogy csatlakozik a PDC-hez, de kijelentette, mindenképp ott akar lenni a 2007-es BDO-világbajnokságon, Lakeside-ban. A torna előtt a fogadóirodáknál ő volt a favorit, de hatalmas meglepetésre Gary Robson már az első körben kiejtette őt.

A csúnya vereség után meggondolta magát, és a világbajnokság döntőjének napján a holland televízióban bejelentették, két további kiváló játékos, Jelle Klaasen és Vincent van der Voort társaságában csatlakozik a PDC-hez.

A PDC-nél a világranglista 88. helyére sorolták. A debütálására 2007. január 20-ig kellett várni, és a gibraltári Players Championship verseny első körében rögtön megverte Andy Hamiltont, majd a legjobb tizenhat között búcsúzott.

Még ugyanabban az évben megverte egy tornán a honfitársát, a legendának számító Raymond van Barneveldet. Ez akkora lökést adott neki, hogy a Master of Darts versenyen 3-0-ra felülmúlta Phil Taylort, majd az elődöntőben dobott egy kilenc nyilast van Barneveld ellen, de kikapott.

A televízióban először a 2007-es UK Openen láthatta a nagyérdemű, ahol a 32 között búcsúzott is. A 2008-as PDC-világbajnokságon az első körben egy nyílra volt Phil Taylor búcsúztatásától, de a dupla 12-t elrontotta, a rekordbajnok pedig fordítani tudott.

Első tornagyőzelmére a PDC-nél 2009, április 11-ig kellett várni, amikor két héttel a 20. születésnapja előtt legyőzte Vincent van der Voortot a tauntoni Players Championshipen.

Egyre feljebb is feljebb

2011-ben ő lett a legjobb fiatal dartsos a PDC-nél. A 2012-es vb-n jutott el először be a legjobb tizenhat közé, ahol egy óriási meccsen fektette őt két vállra Simon Whitlock. Az ausztrál már 3-0-ra is vezetett, de hősünk visszajött 3-3-ra, de végül 4-3-ra alulmaradt.

Egyre jobb eredményeinek köszönhetően 2012 októberében először került be a top 10-be a világranglistán. Az év végi világbajnokságon szépen menetelt, egészen a döntőig jutott, ahol csak Phil Taylor tudta megállítani. A vb egyik legnagyobb pillanata volt, amikor az elődöntőben James Wade ellen kilenc nyilast dobott, majd rögtön a következő leg-ben csak a dupla 12-t rontotta el.

2013 áprilisában már negyedik volt a világranglistán, és ugyanebben az évben a szurkolók és a játékosok is a legjobbnak választották.

2013 talán legnagyobb szenzációja volt, hogy Raymond van Barneveld oldalán az első World Cup of Darts viadalon a nyolc közé sem jutottak be. Ugyanis a nem túl ismert Jani Haavisto, Jarkko Komula finn duó 5-3-ra megverte a bivalyerős párost.

A 2014-es éve nem is kezdődhetett volna jobban. A sportág történetének hatodik világbajnoka lett, miután a döntőben 7-4-re megverte Peter Wrightot, pedig már 4-0-ra és 6-2-re is vezetett. A sikernek köszönhetően pedig Taylort megelőzve első lett a világranglistán. Mindössze 24 évesen, ez korábban senkinek sem sikerült.

A lendülete kitartott a Premier League első állomására is, ahol 13 perc alatt intézte el 7-0-ra Taylort. Ez még akkor is hatalmas szó, ha ott “csak” legekre játszanak.

Címvédőként nem jött össze a következő évi világbajnoksága. Az elődöntőben 6-3-ra kikapott a későbbi győztes Gary Andersontól.

Azért 2015-ben is maradandót alkotott, a Premier League-ben például James Wade megsemmisítésekor 116.9-es átlagot dobott, mely a valaha volt legmagasabb volt, melyet a televízió közvetített.

2016-ben ez utóbbi is sikerült felülmúlnia, Michael Smith ellen egy egészen bődületes 123.4-es átlagot dobált össze. A világbajnokságot ekkor sem sikerült megnyernie, ezúttal van Barneveld állította meg, már a harmadik fordulóban.

Nincs nála jobb

2016-ban összesen 25 verseny nyert Mighty Mike, ami PDC-rekord, ráadásul az összes egyéni major tornát (The Masters, UK Open, Premier League, World Matchplay, World Grand Prix, Európa-bajnokság, Grand Slam of Darts, Players Championship Finals) bezsebelte. Erre jött rá már 2017-ben a második vb-címe.

A PDC legfrissebb világranglistáján van Gerwen 1 832 000 fonttal áll az élen, a második helyezett Gary Anderson ebben az időszakban 740 500 fontot zsebelt be.

2016-ban a mérkőzéseinek 91 százalékát megnyerte.

Nem kérdés, teljesen megérdemelten lett világbajnok. Kérdés, meg tudja-e majd védeni a címét. 2014 után ez nem sikerült neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik