Sport

Botrány és trónfosztás a darts-vb döntőjében

Michael van Gerwen fantasztikus játékkal győzte le Gary Andersont.

Gary Anderson 2015-ben és 2016-ban is megnyerte a PDC darts-világbajnokságot, és 2017-ben is eljutott a döntőbe, ahol az a Michael van Gerwen volt az ellenfele, aki az elődöntőben minden idők legjobb teljesítményével győzte le Raymond van Barneveldet. A holland egyszeres világbajnok, 2014-ben győzött.

Van Gerwen kezdte az álomdöntő első szettjét, 3-2-re nyert, de Anderson ugyanilyen arányban hozta a második játszmát, úgyhogy egyenlített. A harmadik felvonás elején a holland kisebb hullámvölgybe került, ellenfele brékelte és el is lépett 2-1-re a nyert szettek tekintetében.

Innentől kezdve sokáig nem volt megállás, van Gerwen egy másik dimenzióban kezdett el játszani.

Úgy röpködtek a hollandtól a 180-ak, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, és bár a negyedik szett még szoros volt (3-2 nyerte meg), 2-2-es összesítette állás után 3-0, 3-1, 3-0, 3-1-re verte a kissé tanácstalanná váló Andersont.

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

A kilencedik szettben nagyszerűen játszott mindkét játékos, Anderson már lazábbra vette a figurát, ez be is jött neki (na meg van Gerwent kissé megzavarta, hogy egy szurkoló feljutott a színpadra és a trófeát felkapva elrohant a versenyzők előtt), 3-2-re megnyerte a játékrészt és 6-3-ra szépített összesítésben.

Itt a pódiumra rohanó szurkoló, meg ahogy elkapják:

A tizedik szett űrdartsot hozott, mindkét játékos brillírozott, de Michael van Gerwen rendkívül koncentráltan játszott végig, a végén pedig egy bullal le is zárta a döntőt. Ez a második vb-címe.

Így tette fel az i-re pontot a holland:

A két játékos összesen 42(!) 180-at dobott, ez rekord. Van Gerwen 108.06-os átlagot nyújtott, Anderson 104.93-at. Őrülten jó mérkőzés volt, a holland pedig ismét bizonyította, fejben nagyot ott van, mert mindig a legnehezebb pillanatban dobott a legbiztosabban.

Eredmény – PDC darts-vb, döntő

Michael van Gerwen (holland) – Gary Anderson (skót) 7-3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik